TYB'de Arıcan yeniden genel başkanlığa seçildi

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 21. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda mevcut Başkan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan yeniden başkan seçildi.

TYB'de Arıcan yeniden genel başkanlığa seçildi
Yayınlanma:
Güncelleme:

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 21. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda mevcut Başkan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan yeniden başkan seçildi.

Yazarımız Mahmut Erdemir, Türkiye Yazarlar Birliği’nin 21. Olağan Genel Kurulunda yeniden yönetim kuruluna seçildi. Erdemir, 43 yıldır kültür, sanat ve edebiyat faaliyetleri düzenleyen kurumda genel sekreter yardımcısı olarak görev yapacak.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 21. Olağan Genel Kurul toplantısı Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe ve Şanlıurfa eski Milletvekili İbrahim Halil Çelik’in katılımları ile gerçekleşti. Toplantının açılışında bir konuşma yapan İbrahim Halil Çelik, TYB’nin 43 yıldır yurt içinde ve yurt dışında kültür, sanat, edebiyat faaliyetleri düzenleyen önemli bir kurum olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Şükrü Karatepe de yaptığı konuşma da; “TYB 43 yıldır var. Bu haliyle aynı kulvardaki birçok kuruluşu solladı. Yazarları bir araya getirmek için kurulduklarını ifade eden kuruluşlar ortaya çıktı ama hiçbiri piyasada kalmadı. Çoğunun levhası bile yok artık. Birliğin çok zengin bir tarihi var. Bu kurumun tarihini bir arkadaş yazabilir ama bununla beraber dilin tarihini, kültürün tarihini de yazılabilir. Türkiye’nin çok önemli gelişmeleri buradan takip edilebilir” dedi.

TYB’NİN BİR KİMLİĞİ VE İSTİKAMETİ VAR

Son 50 yıldır bölgemizde ve dünyada siyasi ve sosyal çok önemli değişiklikler olduğunu ifade eden Karatepe sözlerini şöyle sürdürdü: “Siyaset konusuna gelelim. TYB çok net, açık bir şekilde de siyaset yapan sivil toplum kuruluşudur. Siyasi insiyatif kullanıyor, siyasete müdahale ediyor, uygun gördüğü siyaseti destekliyor ama uygun görmediklerine karşı da cephe alıyor. Gerekli yerde eleştiriyor. Bu, TYB’nin bağımsız bir kuruluş olmasından ileri geliyor. TYB bir cemaatin kuruluşu değil. Bir sermaye topluluğunun parçası değildir. Bir partinin yan kuruluşu değildir. Bunu ifade ediyorum. Kısaca, TYB istikametini hiç değiştirmedi, değişmedi, hür yapısını devam ettirip koruyor.”

TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ise yaptığı konuşmada; “1978 yılında kurulan TYB de 21.genel kurulu icra ediyoruz. 43 yılı öncelikle istikamet kelimesiyle izah etmek istiyorum. Bugün istikamet olmadan hiçbir iş, kuruluş mesafe kat edilemez. Ondan sonra sabır, sebat, kararlılık ve bütün bunlara şekil veren ihlas gerekiyor. Bir kuruluşu ayakta tutan şey yaşatma iradesinin yanına kurma iradesini koymasıdır. TYB bu iradeye sahip kuruluştur.” dedi.

tyb-1.jpg

TÜRK DİLİNİN İÇİNE DÜŞTÜĞÜ ÇIKMAZ DURUMDAN KURTARMALIYIZ

Başta akademide olmak üzere dil konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmediğini ifade eden D. Mehmet Doğan; “Şu anda her önüne gelen kelime uyduruyor. Bilhassa akademi. Dil ile ilgili tezlerde bir defalık kullanılan kelimeler var. Ve dilciler; Türkiye dünyada en çok dilci besleyen ülkedir. Bütün edebiyat fakültelerinde Türk dili ve edebiyat bölümü var. İkincisi üniversitede yükseköğretim de Türk dili öğretimi hala devam ediyor. Binlerce hoca var ama dilimiz maalesef bu durumda. Bunun sebebi de dilcilerin konuya ciddi şekilde eğilmemeleri ve hafife almalarıdır. Bu güzün veya kış ayında bir Türkçe şurası toplayalım. Bu konuyla ilgili akil insanları bir araya toplayalım. Ve dilin içine düştüğü bu çıkmaz durumu orta koyalım” dedi.

GÜCÜMÜZÜN KAYNAĞI SAMİMİYETİMİZDİR

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da yaptığı konuşmada; “Medeniyetimizin üzerinde yükseldiği millî, manevî, tarihî, kültürel değerleri araştırmak, geliştirmek, korumak, yaşatmak, gençlere benimseterek yarınlara taşımak amacıyla; yurt içinde ve yurt dışında çok önemli projeleri hayata geçirdik. 43 yıldır ayakta olan ve her yıl daha da güçlenerek yoluna devam eden Yazarlar Birliği’nin bu gücünü nereden aldığını soranlar oluyor zamana zaman; Onlara şunu söylüyorum; Gücümüz samimiyetimizde. Hoca Ahmet Yesevi’nin, Hünkâr Hacı Bektâş-ı Velî’nin, Mevlana Celaleddin-i Rûmi’nin, Hacı Bayrâm-ı Veli’nin, Şeyh Şaban-ı Veli’nin, Yunus Emre’nin inancı ve felsefesi bizim gücümüzdür” dedi.

MİLLÎ BÜTÜNLÜĞÜN GÜÇLENMESİNE VE MANEVİ KALKINMAYA KATLI SAĞLIYORUZ

Genel Başkan Arıcan yaptığı konuşmada bu ülkeye hizmet etmenin bir çok yolu olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “TYB  olarak çizgimiz, yaptığımız işler ve projelerimiz belli. Millî bütünlüğün güçlenmesine ve manevi kalkınmaya katlı yapacak, yerli ve milli olan ulusal ve uluslararası her faaliyet için yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliğine hazırız” dedi. Daha sonra yapılan seçimde Musa Kazım Arıcan yeniden genel başkanlığa seçildi.

Genel kurulun sonunda yapılan seçimde yönetim kuruluna seçilen üyeler ilk toplantılarını gerçekleştirerek görev dağılımı yaptılar. Buna göre; Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan: TYB Genel Başkanı, Osman Özbahçe: Başkan Yardımcısı, Tarkan Zengin: Başkan Yardımcısı, Doç. Dr. Muhammed Enes Kala: Genel Sekreter,  Mehmet Kurtoğlu: Mali Sekreter, Mahmut Erdemir: Genel Sekreter Yardımcısı, Arş. Görv: Mehmet Tuğrul: Genel Sekreter Yardımcısı, A. Fatih Gökdağ: Üye,   Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir: Üye, Prof. Dr. Ali Osman Kurt: Üye ve Ali Kılcı: Üye.

Denetim kurulu Osman Kayaer, Mehmet Sılay ve  Hıdır Yıldırım dan oluşurken Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Mehmet Nezir Gül ve Ahmet Şenol da haysiyet kuruluna seçildiler.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.