Yavuz: Ankaralıları festivalimize sahip çıkmaya davet ediyorum
28 Mayıs-12 Haziran'da düzenlenen Başkent Kültür Yolu Festivali başlıyor. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, “Ankaralıları festivalimize sahip çıkmaya davet ediyorum” dedi.
28 Mayıs-12 Haziran'da düzenlenen Başkent Kültür Yolu Festivali başlıyor. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, “Ankaralıları festivalimize sahip çıkmaya davet ediyorum” dedi.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, 28 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Başkent Kültür Yolu Festivali hakkında Ankaralı kültür ve sanat muhabirleriyle bir araya geldi. Kültür ve Sanat Muhabirliği Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir’in organize ettiği kahvaltılı basın toplantısında Bakan Yardımcısı Özgül Özkan, festival hakkında bilgiler verdi. Kahvaltı sonrası gazetecilere Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın da aralarında bulunduğu binayı gezerek yetkililerden bilgi aldı.
5 BİNE YAKIN SANATÇI
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 28 Mayıs-12 Haziran'da düzenlenen Başkent Kültür Yolu Festivali'ne ilişkin gazetecilere önemli bilgiler verdi. 16 gün boyunca 70'ten fazla noktada devam edecek büyük bir kültür festivali hazırladıklarını belirten Yavuz, “5 bine yakın sanatçının, 170 akademisyenin, tarihçinin festivalde görev alacağını” söyledi.
Yavuz, “Amacımız Ankara'nın en eski tarihi bölgelerini, tarihi katmanlarını öncelikle Ankaralılara tekrar hatırlatabilmek, sonra da Türkiye'nin diğer illerinden Ankara'ya ziyarete gelecek insan sayısını artırmak” diye konuştu. Ankara'nın çok önemli bir kültürel miras kenti olduğuna işaret eden Yavuz, ancak şehrin tarihi bölgesinin, onun kalbinde yer alan kalenin ve değerli müzelerin yeteri kadar ziyaret edilmediğini dile getirdi.
TARİHİ MEKANLAR SANATLA BULUŞACAK
Yavuz, festival kapsamında sanatla tarihi mekanları bir araya getirerek insanları bu mekanlara çekmek istediklerini anlattı. Sanat faaliyetlerine özellikle salgının ardından yoğun bir ilgi gösterildiğine dikkati çeken Yavuz, “Sanatın hem iyileştirici hem birleştirici bir yanı da var. Bu nedenle festivale ilginin büyük olacağını düşünüyoruz.” dedi.
Ankara'nın Roma döneminden beri önem taşıdığını, Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu'nda da önemini sürdürdüğünü, Cumhuriyet'in kurulmasıyla da başkent fonksiyonunu yüklendiğini hatırlatan Yavuz, şöyle devam etti, “Birinci mimarlık döneminin en güzide, en kıymetli örneklerini özellikle Ulus-Opera arasındaki aksta barındıran çok kıymetli bir şehir. Dolayısıyla festivalimiz Kale'den başlıyor, Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nden başlıyor. Hamamönü, hamam arkası, Ankara kalesi, Hacı Bayram Veli Camimiz, daha sonra Roma Hamamı sonrasında Ulus ve Opera arasındaki Cumhuriyet dönemi yapıları ki bizim orada Devlet Tiyatrolarımız, Ziraat Bankası Müzesi, İş Bankası Müzesi, Yunus Emre Enstitümüz, Opera Balemiz gibi kıymetli tarihi binalarımız var. Ankara Resim Heykel Müzemiz ve Etnografya Müzemiz de bu aksın üzerinde.
4,7 kilometrelik bu aksın son noktası ise Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın (CSO) yeni binası. O da fütüristik bir bina. Ankara'nın 21. yüzyıla dönük yüzünü gösteren ve dünyanın en iyi 10 akustik salonundan bir tanesi olan CSO Ada Ankara da festivalimizin son noktası olacak” dedi.
YÜRÜNEBİLİR BİR ROTA
Yavuz, Ankara Kalesi'nin de içinde kurulacak sahneyle gerek özel gerek Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müzelerde düzenlenecek etkinliklerle büyük bir çekim noktası haline geleceğini dile getirdi. Festival güzergahı olarak belirlenen 4,7 kilometrelik yürünebilir bir rota olduğuna işaret eden Yavuz, “Üzerinde binlerce sanatçının katılacağı 500'e yakın etkinliğimiz var. 2,5 milyon ziyaretçinin geleceğini düşünüyoruz. Sadece Ankaralıların değil, özellikle yakın şehirlerden de bu festivale katılım olacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
ANKARALILARI FESTİVALE SAHİP ÇIKSINLAR
Yavuz, festivalin başarılı olmasının önemine değinerek, şöyle konuştu, “Çünkü kültür ve sanat, şehirlerin kalkınmasında artık çok önemli endüstriler haline geldi. Bunu Ankaralıların, Ankara'nın sosyal gelişmişliği ve kalkınmışlığına katkı sağlayabilecek bir kaldıraç olarak görmesi gerekiyor. Ankaralıları bu festivalimize sahip çıkmaya davet ediyorum. Önümüzdeki yıl da Cumhuriyetimizin 100. yılı vesilesiyle festivalimizi daha büyük, daha görkemli yapıyor olacağız” dedi.
Antik Roma Hamamı alanında bu yıl ilk defa sanatsal etkinlikler düzenleneceğini, konserler verileceğini belirten Yavuz, “Kültürel miras alanları ile sanatı yan yana getirmek her zaman başarılı sonuçlar veriyor” değerlendirmesinde bulundu.
Yavuz, “Ankara'da bir mevlevihanemiz var ama düzenli sema yapılmadığı için Ankaralıların çok bilmediği bir yerde. Biz Konya Tasavvuf Müziği Topluluğumuzu getiriyoruz. Festival süresince burada düzenli sema yapılacak. Ben o mevlevihaneyi görmenin büyük bir sürpriz olacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
YABANCI SANATÇILARI DA AĞIRLAYACAĞIZ
Festivalin uluslararası boyutuna da dikkati çeken Yavuz, şöyle devam etti, “Yabancı sanatçıları da ağırlayacağız. İspanyol Buika gibi, Afrika'nın çok güçlü sesi Salif Keita gibi veya Balkanlardan çok sevilen Dino Merlin gibi konserlerimiz olacak. Dünya müziğinin bu farklı türlerinin hem Ankaralılar tarafından ilgiyle takip edileceğini düşünüyorum hem de festivalimizin vizyonunu göstermesi açısından kıymetli buluyorum” dedi. Yavuz, Ankara'nın sevilen orkestrası CSO'nun da 3 ayrı konseri olacağını ve dünyaca ünlü sanatçıları ağırlayacağını, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin'in de başkentli sanatseverlerle buluşacağını ifade etti.
KAMUN, ÖZEL SEKTÖRÜN EL ELE VERDİ
“Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve kültür alanına yatırım yapan özel sektörün festival çatısı altında bir araya gelmesinin, etkinliğin bir başka önemli özelliği olduğunu vurgulayan Yavuz, şunları kaydetti, “Özel müzelerin tamamı bu festivale katılıyorlar. İş Bankası Müzesi, Ziraat Bankası Müzesi, Erimtan Müzesi, Gökyay Vakfı Satranç Müzesi ve Rahmi Koç Müzesi gibi. Bütün sanat galerileri, özel sanat galerimiz, festivale özel etkinliklerini, sergilerini hazırladılar. Bu çok önemli. Ankara'nın özellikle sanat alanındaki bütün dernekleri ile birlikte çalışıyoruz. Bakanlığımızla yapılan iş birliği, kamunun, özel sektörün bu anlamda el ele vermiş olması da çok doğru bir model. Çünkü bir festival ancak böyle büyüyebilir. Kültür sanatta da bu iş birliği, olmazsa olmaz, gerekli bir birliktelik” diyerek sözlerini tamamladı.
ÜNLÜ SANATÇILAR GELECEK
Anadolu Gazetesi Yazarı Eyüp Kara’nın sorduğu üniversiteli gençler festivalde popüler sanatçıları dinleme bulacak mı sorusu üzerine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz şunları söyledi, “Evet başta Ankara’da okuyan üniversite öğrencilerimiz olmak üzere gençlerimize büyük önem veriyoruz. Festivalimizde etkinlikleri izlemek isteyen üniversite öğrencilerimize yüzde elli indirim yaptık. Festivalimizde birbirinden değerli sanatçılar yer alacak ve Ankaralıları müziğe ve eğlenceye doyuracaklar” ifadelerini kullandı.
BAŞKENT KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ HAKKINDA
Birçok sanatsal ve kültürel etkinliği hem Ankaralı hem de komşu şehirlerdeki sanatseverlerle buluşturmak için son iki gün.
Başkent Kültür Yolu Festivali Ankara’nın, tarihi ve güncel kültürel zenginliklerine canlılık katmak ve sahip olduğu kültürel mirası dünya vitrinine taşımak üzere hayata geçirdiğimiz bir etkinlik.
Başkent Kültür Yolu Festivali 28 Mayıs Cumartesi günü Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile aynı anda başlayacak ve eş zamanlı olarak iki hafta sürecek.
Başkent Kültür Yolu Festivalimizin çok geniş bir içerik yelpazesi olacak. 7’den 70’e herkese göre etkinliklerimiz var. 5971’i sanatçı, 179’u akademisyen ve araştırmacı 6150 kültür-sanat insanı, 482 etkinlikle binlerce Ankaralı hemşerimiz ve Ankara’yı ziyaret eden misafirlerimizle buluşacak.
4,7 kilometrelik Başkent Kültür Yolu rotası üzerinde yer alan 70’den fazla durak noktası kültüre ve sanata ev sahipliği yapacak.
Sanatseverlerimiz katılacakları etkinliklerde bu rota üzerinde bulunan Cumhuriyet öncesi, Cumhuriyet dönemi ve yeni çağdaş Ankara olmak üzere üç farklı dönemin Ankara’sını görme ve deneyimleme imkânını bulacaklar.
Başkent Kültür Yolu Festivalimiz, Anadolu’nun birçok medeniyetine ev sahipliği yapmış, 20’nci yüzyılda Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olarak bir kez daha öne çıkan başkent Ankara’mızın dünya çapında marka değerini artıracak derecede önemli bir etkinlik.
Yapacağımız etkinlikler ile şehrimizin var olan çok katmanlı tarihî dokusunu, kültürel zenginliklerini ve modern yüzünü gözler önüne sereceğiz.
Modern sanat yapıları, müzeler, sanat galerileri, tarihî yapılar ve anıtların olduğu rotayı oldukça detaylı bir şekilde çalıştık.
Ankara’mızın simgelerinden Ankara Kalesi, eşsiz ve paha biçilmez değerde bir koleksiyona sahip yüz yıllık, uluslararası ödüllü Anadolu Medeniyetleri Müzemiz, yüzlerce yıllık geçmişi ile başkentimizin en önemli dini mekanları arasında yer alan Hacı Bayram Veli Camii, Hamamönü tarihî kent bölgesi, Roma medeniyetinin anıtsal yapıları olan Augustus Tapınağı ile Roma Hamamı gibi tarihî eserlerin yanı sıra Bakanlığımız tarafından detaylı ve kapsamlı bir restorasyondan geçirilen Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzemiz, Ankara Etnografya Müzemiz,
Özel ve kurum müzeleri olarak; I. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin eşsiz eserlerinden Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, Ziraat Bankası Müzesi, Rahmi M. Koç Müzesi, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, PTT Pul Müzesi,
CSO Ada Ankara ve CerModern rotamızın durak noktalarından ilk aklıma gelip sayabildiklerim.
Mimariden edebiyata, resimden müziğe, tasarımdan tiyatroya kadar birbirinden farklı disiplinlerden çok sayıda sanat etkinliğimiz olacak.
FESTİVALİN İLK GÜNÜ 28 MAYIS 2022
Festivalimiz 28 Mayıs günü konser, opera, bale, dans, söyleşi, sergi, çocuk ve açık hava etkinliklerinin de olduğu çok özel etkinliklerle başlayacak.
Rotamız üzerinde Hamamarkası olarak bilinen bölgede bulunan Ankara Mevlevihane’sinde Türk Tasavvuf Müziği Konseri ve Sema Mukabelesi gerçekleştirilecek. Festival süresince 10 farklı günde etkinlik tekrar edecek.
Etnografya Müzemizde Mehteran Gösterisi
Hacı Bayram-ı Veli Camii’nde Türk Tasavvuf Müziği Konseri
Ankara Kale Kapısı’nda Yüksek Sadakat Konseri
Gökyay Vakfı Satranç Müzesi’nde Liber Trio Konseri
Büyük Tiyatro’da AİDA, Millet Bahçesinde ANADOLU ATEŞİ
Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Hacı Bayram Veli Camii, Ankara Resim ve Heykel Müzesi, Türk Tarih Kurumu Konferans Salonu ve Küçük Tiyatro’da Ankara’mızı, Ankara’mızın tarihini ve değerlerini, sanata ve sanatçıya dair ilginç bilgilerin anlatıldığı birbirinden ilginç konuları içeren SÖYLEŞİLER.
Rota üzerinde yer alan Bakanlığımıza bağlı müzeler ve özel müzelerde; oyun, gösterim ve atölyelerin olduğu ÇOCUK ETKİNLİKLERİ
Rota üzerindeki noktalarda ve rota boyunca AÇIK HAVA ETKİNLİKLERİ (Tea Party, Floransa Dans Topluluğu, Urban Sketchers, VR Gösterimi)
Yine aynı gün diğer birçok farklı noktada başka sergilerimiz de açılmış olacak. Gün içerisinde söyleşiler gerçekleştirilecek. Farklı konserler, tiyatro oyunları da sahnede olacak.
ÖNEMLİ ETKİNLİKLER
Uçan Ressamlar Başkent’te… Dünyaca ünlü Fransız grup Les Passagers, 11 Haziran 2022'de Ulus Meydanı’nda 35 metre yükseklikte renkler, dans ve müzikle heyecan dolu bir performansı Başkentliler ile buluşturacak.
3 Haziran’da Kafkas Halk danslarının dünyadaki en önemli temsilcisi «NALMES» Gençlik Parkı’nda olacak. 4-5 Haziran tarihlerinde ise Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğümüzün hazırlamış olduğu, Halk Dansları Festivali gerçekleştirilecek. (Ücretsiz Etkinlik)
Tek perdelik “Midas’ın Kulakları” Operası 8 Haziran’da Büyük Sahnede sergilenecek.
Venezuela Ulusal Gençlik ve Çocuk Orkestraları ve Koroları Sistemi altında kurulmuş olan Venezuela El Sistema's Fusion Ensemble 31 Mayıs’ta CSO ADA ANKARA’da olacak.
Türkiye'nin Gençlerinin Dilinden Türk Edebiyatının Büyük Ustaları’nın anlatılacağı Türkiye Büyük Edebiyat Meclisi etkinliği de 29-30 Mayıs tarihlerinde II. Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul Salonu'nda gerçekleştirilecek.
Festival boyunca her gün saat 15:00’te Türk Tarih Kurumumuzun Konferans Salonunda birbirinden kıymetli akademisyenlerin ve araştırmacıların Ankara ve Ankara tarihi üzerine söyleşileri olacak. Bu vesileyle Cumhuriyetin 100. Yılında Ankara Söyleşisi ile İlber Ortaylı Hocamızı da festivalde ağırlamış olacağız.
Edebiyatımızda önemli bir yeri olan Ankara Ekspresi’nin 5 Haziran 2022, saat 22.00 İstanbul Halkalı İstasyonu hareketli İstanbul-Ankara seferi “Şiir Hatları Treni” olarak düzenlendi. Etkinlik kapsamında Sirkeci Gar'ında şairlerin ve okurların katılımıyla bir uğurlama etkinliği, Ankara Gar'ında da benzer bir karşılama etkinliği gerçekleştirilecek. Trenin etkinliklere özel olarak düzenlenecek bir vagonunda ise yerli ve yabancı şairlerin katılımıyla şair-okur buluşma etkinlikleri ve atölyeler tertip edilecek.
SİNEMA ETKİNLİKLERİ;
CSO ADA ANKARA Mavi Salon sinema sektöründen başarılı oyuncu ve yönetmen ve yapımcıları ağırlayacağı söyleşilerimiz olacak. Hülya Koçyiğit’i 6 Haziran saat 14:00’te “Sinemada Star Olmak” söyleşisi ile Ankaralılarla buluşturuyoruz. Derviş Zaim ve Gülin Üstün 10 Haziran’da “Türk Sinemasının Dünyadaki Yeri”ni sanatseverlere anlatacaklar.
“Ankara'dan Parlayan Yıldızlar” söyleşisi 12 Haziran saat 15:00’te CerModern’de olacak.
CerModern’de “Kamera Arkası Sergisi” festival süresince açık olacak.
ÇOCUK ETKİNLİKLERİ;
Festivalimizin odak noktası elbette çocuklarımız. Onların keyifle eğlenebilecekleri, kültürümüze dair birçok unsuru görerek öğrenebilecekleri atölyeleri ve söyleşileri içeren zengin içerikli etkinlikler ve çocuk oyunları planladık. Anne babalara sizin aracılığınızla bir kez daha seslenmek istiyorum. Bu etkinlikleri kesinlikle kaçırmayın!
Rota üzerindeki Bakanlığımıza bağlı; Cumhuriyet Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Resim ve Heykel Müzesi, Ankara Etnografya Müzesi, Roma Hamamı ile
Özel müzeler; Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, Rahmi Koç Müzesi, Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, Gökyay Vakfı Satranç Müzesi,
CSO ADA ANKARA’da kurulacak Kamyon Tiyatrosu, Pilavoğlu Han, Oda Tiyatrosu bu etkinliklere ev sahipliği yapacak.
Bakanlığımızın sanat kurumları, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğümüz gibi birimleri etkinlikleri yürütürken, festival paydaşlarımızdan KUKSADER, UNİMA Türkiye Karagöz Derneği, özel tiyatrolarımız da etkinliklere katkıda bulunacak.
11-12 Haziran tarihlerinde Ulus Roma Hamamında sahneye koyulacak olan Ankara Devlet Tiyatrolarımızın Midas’ın Altınları isimli Çocuk Oyunu da bu etkinliklerimizden bir tanesi.
29 Mayıs tarihinde Ankara Resim ve Heykel Müzesi salonunda USTA II. ABDÜLHAMİD HAN isimli tiyatro oyunu sahneye konulacak. Biliyorsunuz Sultan II. Abdülhamid Han yıkılmakta olan bir devletin yıkılışını geciktirip yerine kurulacak devletin temellerini atan usta bir devlet adamı olmasının yanı sıra çok iyi bir marangoz. Bugün Yıldız Camii’nin birçok ahşap işlemeleri bizzat Sultan II. Abdülhamid Han’ın ellerinden çıkmış olup döneminin birçok devlet adamına ve gerek Osmanlı-Yunan Savaşı gerekse Çanakkale Savaşı Gazilerine bizzat elleriyle hediyelik baston yapmış. Bu oyun ile seyircilerimize Sultan Abdülhamid Han özellikle sanat alanında ki özellikleri ve bir ‘’İnsan Abdülhamit’’ yönüyle anlatılacak.
28 Mayıs 2022 Cumartesi akşamı saat 20:00’de, Hacı Bayram Veli Camimizde Ankara Klasik Türk Müziği Koromuzun Tasavvuf Müziği Konseri gerçekleştirilecek.
Ahilik Ankara tarihi ve kültürü açısından çok önemli kavram. Festivalimiz kapsamında Ahilik kültürünü anlatan sergiler, söyleşiler planladık. Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Türk Tarih Kurumu ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi bu etkinliklere ev sahipliği yapacak. 2 Haziran 2022 Perşembe günü saat 15:30’da Ahiliğin en önemli ritüellerinden “Şed Kuşanma Töreni” Ulucanlar Cezaevi Müzesinde canlandırılacak.
Ankara’nın Manevi Mimarları başlığıyla gerçekleştirilecek bir dizi söyleşimiz de olacak. Kıymetli bilim insanlarımızdan manevi mimarlarımızı dinleyeceğiz. (“Yunus Emre'yi Yetiştiren Tabduk Emre”, “Maneviyattan Edebiyata Tâceddîn Dergâhı”, “Hacı Bayrâm-ı Velî ve Maneviyat Dünyamız”)
Ankara’mızın en önemli manevi mimarı Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri, çeşitli yönleriyle, hazırladığımız ayrı bir etkinlik dizisiyle kendi manevi huzurunda Ankaralı hemşerilerimize anlatılacak ve anılacak.
Bir de Cenab-ı Ahmet Paşa Camii, Ahi Elvan Camisi gibi önemli tarihi mekânları kapsayan “İnanç Yapıları Gezisi” başlığıyla bir rehberli gezi etkinliğimiz olacak. Geziler 31 Mayıs-4/7/11 Haziran 2022 tarihlerinde saat 13:00’te Cenab-ı Ahmet Paşa Camii’nden başlayacak.
Yine 31 Mayıs-4/7/11 Haziran 2022 tarihlerinde saat 13:00’te Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi önünden başlayacak olan ve “Cumhuriyet Dönemi Yapıları Rotası” kapsayan rehberli geziler düzenlenecek.
Ankara'yı konu edinmiş önemli kurgu ve kurgu dışı eserlerin farklı temalar altında sınıflandırılacak ziyaretçilerle buluşturulacağı “Satırbaşı Ankara” başlıklı Ankara kitapları sergisi CSO ADA ANKARA’da gerçekleştirilecek. Ankara'nın kültür tarihine geçmiş yazarlar ve edebi şahsiyetlere ilişkin efemeri ve filateli öğeleri de bu sergide yer alacak.
Başkent Kültür Yolu Festivalimiz, sanat birimlerimizin sanatçılarının yanı sıra Türkiye’den ve dünyadan yıldız sanatçıların yer aldığı nitelikli ve renkli programıyla da adından söz ettirecek.
Dünyanın en iyi vokalleri arasında gösterilen İspanyol şarkıcı Buika, dünyaca ünlü Bosna Hersekli sanatçı Dino Merlin, Afrika’nın altın sesi Salif Keita, enerjik sahne performanslarıyla çok sevilen keman dehası Ara Malikian, CSO Ada Ankara Ana Salon’da müzikseverlerle buluşacak.
Dünyanın en köklü orkestralarından Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestramız da farklı konserle klasik müzikseverler için bir müzik ziyafeti sunacak. Şef Rengim Gökmen yönetimindeki CSO, dünyaca ünlü keman virtüözü Bomsori’ye eşlik edecek. Şef Cem’i Can Deliorman yönetiminde gerçekleşecek CSO konserinde ise, dünyanın en iyi keman virtüözleri arasında gösterilen Maxim Vengerov müzisyen kardeşler piyanist Birsen Ulucan ve kemancı Özcan Ulucan ile aynı sahneyi paylaşacak.
8 Haziran günü CSO Ada Ankara çok özel bir klasik müzik konserine ev sahipliği yapacak. Çok sayıda resitali ve opera kaydıyla dinleyicilerinin gönlünde taht kuran, hem müzikseverleri hem de eleştirmenleri büyüleyen performanslarıyla soprano Anna Prohaska, opera repertuvarının aranılan şefi Giovanni Antonini yönetiminde köklü topluluklardan Deutsches Symphonie-Orchester Berlin ile Mozart, Beethoven ve Haydn’ın bestelerini seslendirecek.
Ankara Devlet Opera ve Balemizin Aida, Kuğu Gölü, Midasın Kulakları, Romeo ve Juliet gösterileri Büyük Tiyatro’da izleyici ile buluşacak. Ayrıca, 20 yıldır kapalı gişe oynayan, Ankara Devlet Opera ve Balemizce sahnelenen, bale ile klasik Türk müziğini buluşturan “Harem” festival programında yer alıyor.
Cumhuriyetin ve modern Türkiye’nin inşasının şahitliğini yapan paha biçilmez tarihsel bir resim koleksiyonuna sahip Ankara Resim ve Heykel Müzemiz, bir az önce de bahsettiğim üzere festival boyunca 75. Devlet Resim ve Heykel Yarışması ile Bakanlığımızın Türk sanatlarını destelemek amacıyla hayata geçirdiği 21. Devlet Türk Süsleme Sanatları Yarışması ve sergilerine ev sahipliği yapacak.
Fotoğrafçılık alanında birçok önemli ödüle sahip olan günümüzün en iyi görsel yapımcılarından biri olan Amerikalı fotoğrafçı Steve McCurry’nin eserlerinin yer alacağı sergisi CerModern'de gerçekleşecek.
Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Rahmi Koç Müzesi, Ziraat Bankası Müzesi, PTT Pul Müzesi, Gökyay Vakfı Satranç Müzesi festival boyunca özel sergilerle ve etkinliklerle sanatseverlerimizle buluşacak.
Başarılı uluslararası sanat danışmanı ve İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Beste Gürsu’nun küratörlüğünü üstlendiği, dünya sanat sahnesinde ses getirmiş, geçtiğimiz yıl AKM’de sergilenen, yerli ve yabancı sanatçıların eserlerini bir araya getiren “Birlikte Var Olmak” Sergisi ve sanatçının “Kıymetli Hurdalar” sergileri festival boyunca CSO ADA ANKARA’da Başkentli sanatseverler tarafından gezilebilecek. Türkiye, Amerika, Arjantin, Bahreyn, İtalya, İran, Japonya, Katar, Nijerya ve Rusya’dan sanatçılar sergiye katılacak.
Açıldığı günden beri modern sanatın yaygınlaştırılması misyonuyla sanatseverleri sayısız kültür-sanat etkinliğiyle buluşturan CerModern, festival kapsamında Ayşe Pınar Akalın’ın küratörlüğünde hayata geçen dokuma sanatları sergisi “Geleneği / Geleceği Dokumak”a ev sahipliği yapacak. Hollanda, Güney Afrika, İtalya, Finlandiya, İspanya, İsveç ve Türkiye’den sanatçıların eserleri sergide yer alacak.
Büyükelçiliklerle işbirliği halinde çeşitli etkinliklerimiz de olacak.
İtalya Milli Günü kapsamında “Italy Meets Turkey in Jazz” konser projesi dünyaca tanınmış Türk ve İtalyan müzisyenleri 1 Haziran 2022 saat 20:00’de CSO ADA ANKARA’da bir araya getirecek. Türkiye’den ünlü caz piyanisti Kerem Görsev’e kontrbasta Volkan Hürsever, davulda Ferit Odman eşlik edecek. İtalyan caz panoramasının tanınmış isimleri trompet sanatçısı Flavio Boltro ve ünlü saksofon sanatçısı Emanuele Cisi, Kerem Görsev Trio ile birlikte aynı sahneyi paylaşacak.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestramız ve Bomsori Kim 4 Haziran 2022 Cumartesi günü saat 20:00’de, Kore-Türkiye Diplomatik İlişkilerinin 65. Yıldönümü etkinliğinde sahne alacak.
Söyleşi programımız da oldukça yoğun olacak. Tarih, edebiyat ve sanat söyleşilerimiz de festivale damgasını vuracak.
Edebiyatın Penceresinden Ankara
Türk Dil Kurumu Söyleşileri
Türk Tarih Kurumu Söyleşileri
Edebiyat Söyleşileri
Ankara’dan Parlayan Yıldızlarımız
Dünya Sinemasından Genç Sinemacılarımız
Sinemada Star Olmak
Kyriaki Spanu ile Antik Tiyatro Üzerine Söyleşi
Beyazperdeden Dijitale Sinemanın Geleceği
Türk Sinemasında Anılar/Anlatılar
Ankara’daki Arkeolojik Kazı Çalışmaları ve Konferansları
Farklı Disiplinlere Sahip Müzelerimiz
Türkiye’deki Sığınaklar
Tarihi Ankara Kalesi civarında yer alan Osmanlı ve Selçuklu mimarisi örneklerinden, Ankara’nın adını aldığı antik Ankyra kalıntılarına ev sahipliği yapan 1.800 yıllık Roma Hamamı’na, Cumhuriyet Dönemi mimarisinin en görkemli örneklerinin sıralandığı müzeler aksından, daha futuristik bir mimari anlayışın uygulandığı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestramızın yeni evi CSO Ada Ankara’ya uzanan bu Festival rotası kültür-sanat hayatımızın en önemli festivallerinden birisine ev sahipliği yaparak tarihe geçecek.
Sanatseverlerimiz tüm etkinliklerin detaylarını; www.baskentkulturyolu.com web sitemiz ile festivalimizin mobil uygulamasından görebilir, Biletinial ve sanatcepte uygulamaları üzerinden biletlerini temin edebilirler.
Tüm bunlara ek olarak twitter, instagram ve facebook üzerindeki festival hesaplarımızı takip etmelerini özellikle öneriyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.