Irk, dil ve din ayrımı gözetmeden bütün insanların temel haklarını beyan eden İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, 10 Aralık 1948 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edildi. Pek çok ülkenin bu bildiriyi kabul etmesiyle de dünya genelinde her yıl 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanıyor.
2. Dünya Savaşı’nda 60 milyonun üzerinde insan hayatını kaybetti. Milyonlarca insan yaralandı, salgın hastalıklara yakalandı ve evsiz kaldı. Savaş sonrası devletler, bireylere tanınan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması için birleştiler. Savaş bittikten 3 yıl sonra İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi kabul edildi.
Kadın hakkı, erkek hakkı, çocuk hakkı… Hepsinden önemlisi insan olmanın hakkı. Kaçımız okudu İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni? Birey olarak haklarımız neler biliyor muyuz? Hakkımız olmayan bir konuda, hakkımızın yenildiğini mi düşünüyoruz?
Madde 26: Her şahsın öğrenim hakkı vardır. Öğrenim hiç olmazsa ilk ve temel safhalarda parasızdır. İlköğretim mecburidir.
Birey olarak ilk önce okuma-yazma öğreneceğiz. Öğreneceğiz ki, haklarımızın neler olduğunu okuyabilelim. Haksızlığa uğradığımızı düşündüğümüzde ilgili mercilere dilekçe yazabilelim. Tek başımıza yetersiz kaldığımızı düşünüyorsak, dernek kurma ve derneğe katılma hakkımızla (Madde 20) sivil toplum örgütleri oluşturalım. Yaşadığımız ülkenin yönetiminden şikayetçiysek seçme ve seçilme hakkımızı kullanalım. (Madde 21) Tüm haklarımızı bildiğimiz ve haklarımız için çabaladığımız halde yaşadığımız ülkede haksızlığa uğradığımızı düşünüyorsak eğer, yaşadığımız ülkeyi terk edip, başka ülkeye yerleşme hakkımızı (Madde 13) kullanalım.
Dost meclislerinde, watsapp gruplarında, kahvehane köşelerinde dile getirilen hak, hak değildir. Önce hakkımızı, sonra hakkımızı aramayı öğreneceğiz. 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nün instagram hikayeleriyle hatırlanmaması temennisiyle…
Sağlıcakla kalın.