2024 yılında konut fiyatları gerileyecek mi?

Okan Bal

2024 yılına girmeye artık sayılı günler kaldı. Konut fiyatları 2023 yılının son döneminde kısmen düşüş eğiliminde gibi görünse de olağan seyrediyor diyebiliriz. Yani ne fiyatlardaki balon tam anlamıyla ortadan kalkmış durumda ne de herhangi bir yükselme eğilimi söz konusu. Konut fiyatlarında evet bir talep azalması yaşanıyor ancak bu talep azalması fiyatlara halen beklenen şekilde pozitif anlamda yansımış değil.

*

Geçtiğimiz son birkaç yıldır enflasyon ve diğer faktörlerin olumsuz yansımalarını 8-9 katlara varan dengesiz yükselen konut fiyatları ile gördük. 2024 yılında konuta olan talebin azalma eğiliminde devam etmesi durumunda yavaş yavaş fiyatlardaki gerilemeyi görmeye başlayacağız.

*

Önümüzdeki yıl çözüme kavuşturulması gereken birinci sorun kiralık konut fiyatlarının normalleştirilmesine yönelik olmalı. Özelikle Başkent Ankara, 6 Şubat depremi sonrası hem deprem bölgesinden hem de olası İstanbul depremi uyarıları sebebi ile her iki bölgeden önemli göç aldı. Bu göçle birlikte zaten yüksek olan fiyatlar talep yoğunluğu sebebi ile satılık konutları 1 kat etkilerken, kiralık konutları 2-3 kat etkiledi.

*

2023 verileri Ankara'nın Türkiye ve dünyadaki önemli şehirler için de konut fiyatlarının en fazla yükseldiği şehir olduğunu gösteriyor. İstanbul, İzmir ve diğer büyükşehirlerde de durum aynı.

*

Dolayısı ile kiralık konut fiyatlarının 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren daha sıkı denetim altında tutulması şart. Barınma ihtiyacı bir "sorun" konusu olmaktan çıkarılmalıdır. Bu nokta da piyasada emlak ilan siteleri üzerinden yayınlanan ilanların mutlaka takip altında tutulması önem arz ediyor. Elbette milyonlarca ilanın denetlenmesi mümkün değil. Bu noktada hem fırsatçılara göz açtırmamak hem de fiyatların gerilemesine katkı sunmak adına fahiş fiyatlı olduğu görülen ilanlar ilgili yerlere mutlaka şikayet edilmeli.

*

Tabii burada kritik bazı hususlar söz konusu, bunlardan birincisi; 2024 yılında dolar beklentileri mevcut kurun artacağı yönünde eğer kur yükselir ise, bu yükselmenin seyri fiyatları etkileyecektir. İkincisi ise Bakan Şimşek'in Haziran 2024'e kadar enflasyon pik yapacak söylemi, bu durumda fiyatların mevcut değerlerinde haziran ayına kadar önemli bir düşüş beklememeliyiz. Elbette arz ve talepteki dengenin korunması konut fiyatlarının önümüzdeki yıl gerilemesi noktasında bir diğer önemli husus olarak karşımıza çıkıyor.

*

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.