9 Eylül İzmir’in kurtuluşunun 101. yılı

Erol Tosun

Sevgili okuyucularımız; yazılarımda güncel yaşamımızda karşılaşılan sıcak sorunlar başta olmak üzere ülkemiz için altın değerinde olan tarihleri de unutturmamaya, hafızalarımızda yeniden canlandırmaya gayret ediyorum.

Takvime baktığımızda her günün sıradan bir gün olmadığını, ayrıcalıklı günlerin de özellik ve önem arz ettiğini bilerek ve detaylı araştırarak, sizlere kanıtları ile aktarmaya çalışıyorum. Araştırıyorum, kaynakçaları karşılaştırıyorum ve yazımızı öyle kaleme alıyorum. Kısacası çalakalem yazmıyorum.

-Yani sizlerin özellikle tarihi ve kurumsal yazılarımız başta olmak üzere bütün yazılarımı üzerinde titizlikle çalışarak, yazdığım konunun uzmanlarından görüşler alarak kaleme aldığımı bilmenizi isterim.

-2023 9 EYLÜL’ü İzmir’imizin Kurtuluşunun 101. yılı. O nedenle ayrı ve özel bir öneme haiz. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün CHP’sini kurmasının 100. Yılı, benim de 22 yaşında gururla şahit olduğum Ankara’nın 30 yaşındaki Belediye Başkanı hemşerim Ali Dinçer’in Ankara Metro’sunun temelini (9 Eylül 1980) atışının da 43. yılı. Kısacası 9 Eylül sıradan bir takvim yaprağı değildir. Benim için de, ülkemizde yaşayan bütün vatandaşlarımız için de…

-İzmir’e ilk giren ve hükümet konağından Yunan bayrağını indirip, Türk bayrağını gururla, onurla göndere çeken Yüzbaşı Şerafettin’in “Baktım bayrağımın kırmızısına kanım bulaşmış, ölsek ne gam, İzmir’e ilk girenler biz olmuştuk ya” demesi hafızalara kazınmıştır. Bu unutulmayacak bir onurdur. Bu onurun karşılığı olarak Ulu önder Atatürk’ün önerisiyle Yüzbaşı Şerafettin’e 1934 yılında İZMİR soyadı verilmiştir.

-Ulu önderimiz Atatürk, “Bütün cihan işitsin ki efendiler, artık İzmir hiçbir kirli ayağın üzerine basamayacağı kutsal bir topraktır” demiştir. Gururla….Onurla..

-Bu nedenle; 9 EYLÜL İzmir’in kurtuluşu, Türk’ün ve Türkiye’nin kurtuluşudur.

-İzmir’in kurtuluşu sadece dış düşmanlara değil, içerdeki hainlere de atılan kocaman bir tokattır.

-Bir mücadelenin, kararlılığın, bağımsızlık aşkının, vatan sevdasının düşmana indirdiği son neşterdir.

-Sevr ile ölüm fermanı yazılan bir milletin yeniden Kuvayı Milliye ruhu ile ‘ben VARIM’ diyerek ayağa kalkmasıdır. Yeniden dirilmesidir.

-Türk’ün gücünün 7 düvele ispatıdır.

-Bu kutlu günün anlam ve önemini araştırıp, okumak, öğrenmek, bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da boynunun borcudur.

-İzmir’in kurtuluşunun 101.yılı kutlu olsun…!

-YAŞASIN Bağımsızlık, YAŞASIN Özgürlük, YAŞASIN TÜRKİYE CUMHURİYETİ

Kaynakça:

1. Atatürk Ansiklopedisi.

2- Anadolu Ajansı (CHP 99. Yaşında).

3. Dergipark (İzmir’in Kurtuluşunun Basına yansımaları)

Dip Not : CHP’nin kuruluşu ve Ankara Metrosu’nun temel atılışını ileriki yazılarımda ayrıca detaylı yazacağım.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.