Afet krizi ve medyanın rol depremi!

Dursun Erkılıç

Son yıllarda dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de yıkıcı, yakıcı doğal afetler yaşanıyor. Bu afetler sırasında ve sonrasında, yaşananların medyaya yansıması, yansıtılması beklenmedik sorunlara yol açabiliyor.

BİR PANELDE DİLE GETİRİLDİ

RTÜK, BHA ve Haber61’in de kurucuları arasında yer aldığı Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) tarafından dört oturum halinde organize edilen “Afet Kriz Yönetiminde Medyanın Rolü” paneliyle ilgili olarak yaptığım değerlendirmelere bir o kadar önemli yönleri, yanları da eklemek istiyorum.

“Medya Fark Ederse Toplum da Fark Eder” teması ile düzenlenen panelde konuşmacıların dile getirdiği konular ve yaşanmışlıklar gösterdi ki afet krizi anlarında medyanın üstlendiği rol, afet kadar yıkıcı olabiliyor.

ORHAN KARADAŞ’IN SÖZLERİ

Türkiye Gazetesinde birlikte uzun yıllar çalıştığımız, Ortadoğu ve Türkgün gazetelerinde üst düzey görevlerde bulunduktan sonra RTÜK üyesi olan ve bugün RTÜK Başkanvekili olarak görev yapan Orhan Karadaş, açılışta yaptığı konuşmada, yaşanan afetlere dikkat çekerek, “Dördüncü kuvvet olarak nitelendirilen basına, afet dönemlerinde büyük sorumluluk düşüyor. Basın, böyle süreçlerde vatandaşa en doğru haberi vermelidir” dedi.

Karadaş’a göre, “Afet dönemlerinde, dezenformasyon ve yalan haber çok daha yıkıcı, çok daha sarsıcı oluyor. Bu süreçte medyada büyük bir sınav verdi. İhtiyaçların belirlenmesi, sağlanması için büyük bir çaba sarf edildi.”

ÖZETLEMEK GEREKİRSE…

Açılış konuşmalarının ardından, “Afetleri Haberleştirmek”, “Afet Risk ve Yardım”, “O Anda Haberci Olmak” başlıklı oturumlarla devam edilen panelde, konu tüm yönleriyle ele alındı. Bu kapsamda değerlendirilen hususları şu şekilde özetlemek mümkün:

- Medya afet krizi anlarında insan ve ülke sevgisini, mesleki sorumluluğu, yayıncılık ahlakını göz önünde tutmalı. Yalan haberden, abartılı yayından kaçınmalı…

- Son İnternet Yayası ile dezenformasyon konusunda ve öncesinde Basın Kanununda panele konu hususlarla ilgili etkili yasal düzenlemeler yapıldı.

- Medyayı doğru bilgilendirme konusunda yerel ve merkezi makamlara önemli görevler düşüyor.

ACILARI KATLAYAN YAYINLAR

Medyanın büyük bir güç olduğu konusunda kimsenin itirazı yok ama yol açtığı tahribat ve yarattığı sorunlarla ilgili endişeler de giderek büyüyor.

Özellikle sosyal medya, bir canavara dönüşmüş durumda.

Afet anlarında bunu daha derinden hissetmek mümkün.

Olmayanı olmuş gibi yansıtmak, yok olanı varmış gibi aktarmak izahı mümkün olmayan bir durum…

TEŞEKKÜR VE TEMENNİ…

Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında öylesine sosyal medya faciaları yaşandı ki acılar katlandı…

TİMBİR tarafından organize edilen “Afet Kriz Yönetiminde Medyanın Rolü” panelinin bu yönde olumlu etkileri olmasını diliyorum. TİMBİR Başkanı Dr. Süleyman Basa’nın şahsında emeği geçen tüm kişi ve kurumları teşekkür ediyorum.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.