Ankara, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 36 milletvekili ile temsil edilecek. Ankara’nın 28. Dönem milletvekilleri kimler oldu? Ankara’nın yeni milletvekillerinden beklentiler neler?..
*
14 Mayıs’ta sandık başına giderek oyumuzu kullandık. Sayım yapıldı ve Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırken; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 28. Döneminde görev yapacak milletvekillerinin hem partileri hem de isimleri belli oldu.
Ankara 6 milyonluk nüfusuyla, TBMM’de milletvekili sayısı bakımından en fazla üyeyle temsil edilen ikinci şehir. 600 milletvekilinin olduğu Meclis çatısı altında Ankara’nın 36 milletvekili bulunacak.
Başkent, TBMM’de 36 milletvekili ile temsil edilecek ama o milletvekillerinden yeni dönemde beklentiler olacak.
Milletvekillerini isim ve bölge olarak sıralamadan önce hepsine de beklentilerle ilgili birkaç hatırlatma yapalım.
ANKARA’NIN BEKLENTİLERİ NELER?
Ankara’nın etkili tanıtımlarla turizm gelirlerini artırmaya, ulaşım ağını özellikle de raylı sistemleri güçlendirmeye, genişletmeye ihtiyacı var. Çevre ve iklim değişikliği konularında başkentin daha fazla sorumluluk alarak, öncü kimliğine uygun çalışmalar yapması, projeler üretmesi desteklenmeli. Bu konuda herkesin cesur adımlar atması sağlanmalı. Ankara coğrafi avantajını kullanarak tarımın başkenti olmalı. Boş ve geniş alanlar değerlendirilerek hem tarım teknolojileri geliştirilmeli hem de tarım üretimi artırılmalı. Ankara organize sanayi bölgeleri, ticaret alanları ile yatırımın, üretimin öncü kentlerinden. Bu avantaj her sektörde kullanılmalı; yatırım ve ekonomik kalkınma bekleyen Ankara ilçeleri doğru projelerle geliştirilmeli. Ankara Kalesi ve Gordion başta olmak üzere müzeler, tarihi alanlar ile manevi mekânlar sorunsuz hâle getirilmeli; buraları herkesin görmesi, bilmesi sağlanmalı. Kentte, kenti kentliye tanıtacak, öğretecek dev çalışmalar yapılmalı. Konya, Nevşehir, Kayseri gibi turizmden büyük pay alan yörelere gelenlerin Ankara’da konaklama, gezme, ve başkent lezzetleriyle tanışması için geniş çaplı ve farklı uygulamalar geliştirilmeli. Ankara Fuar Alanı ile ilgili çalışmalar tamamlanmalı. Kentin içinde boş bekleyen her proje ve her alan ihtiyaçlara göre değerlendirilmeli. Bu konular için başta Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ve tüm ilçe belediye başkanları yeni milletvekillerinin yakın temasta olması gereken ilk isimler. Bu kent yeni milletvekillerinden çok şey bekliyor.
ANKARA’NIN 28. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ
Cumhuriyet’in 100. Yılı’nda Ankara’nın yeni milletvekilleri başkentin hızla gelişimine ve sorunlarından arınmasına katkı sunmak zorunda.
Ankara’yı koruması, kollaması ve başkentlilerin beklentilerini dert edinmesini beklediğimiz AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti Ankara milletvekilleri ise şu isimlerden oluştu:
Ankara 1. Bölge Milletvekilleri ve Partileri: Yıldırım Tuğrul Türkeş / AK Parti, Jülide Sarıeroğlu / AK Parti, Murat Alparslan / AK Parti, Zehranur Aydemir / AK Parti, Gamze Taşçıer / CHP, Deniz Demir / CHP, Onur Konuralp / CHP, Sadullah Ergin / CHP, Mustafa Nedim Yamalı / CHP, Aliye Timisi Ersever / CHP, Mevlüt Karakaya / MHP, Koray Aydın / İYİ Parti, Ahmet Eşref Fakıbaba / İYİ Parti
Ankara 2. Bölge Milletvekilleri ve Partileri: Vedat Bilgin / AK Parti, Lütfiye Selva Çam / AK Parti, Orhan Yegin / AK Parti, Zeynep Yıldız / AK Parti, Osman Gökçek / AK Parti, Kurtcan Çelebi / AK Parti, Murat Emir / CHP, İdris Şahin / CHP, Semra Dinçer / CHP, Sadir Durmaz / MHP, Adnan Beker / İYİ Parti
Ankara 3. Bölge Milletvekilleri ve Partileri: Fuat Oktay / AK Parti, Leyla Şahin Usta / AK Parti, Ömer İleri / AK Parti, Asuman Erdoğan / AK Parti, Ahmet Fethan Baykoç / AK Parti, Tekin Bingöl / CHP, Umut Akdoğan / CHP, Mesut Doğan / CHP, Aylin Yaman / CHP, Yaşar Yıldırım / MHP, Yüksel Arslan / İYİ Parti, Kürşad Zorlu / İYİ Parti.