Ankara neden ‘doğrudan’ uçamıyor?

Orhan Kemal Erkılıç

Şu gerçek herkes tarafından bilinmeli: 100. kuruluş yılını kutladığımız, ikinci yüzyılına adım attığımız Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara, 100 yıl öncesinin yoksul kasabası değil; sanayisi ve ticaretiyle, sağlık ve eğitim sektörüyle Türkiye’de, dünyada söz sahibi bir kenttir.

ASO BAŞKANI SEYİT ARDIÇ ANLATMIŞTI

Bunun kanıtı o kadar çok ki; Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, kendisiyle yaptığım ve iki bölüm halinde yayımlanan röportajda şöyle demişti:

“Ankara 2022 yılında 11.6 milyar dolarlık bir ihracat hacmine ulaştı. Türkiye’de en çok ihracat yapan 5’inci il konumundayız. Ankara ihracatının yüzde 82’si sanayi sektörü (9.5 Milyar ABD Doları) tarafından gerçekleştirilmektedir. 2022 yılında Türkiye’nin toplam savunma sanayi ürün ihracatının yüzde 33’den fazlasını Ankara tek başına gerçekleştirmiştir. Hem yüksek teknolojili ürün üretiminde daha da ileri seviyeye çıkmak hem de ihracatımızı 20 milyar dolar seviyesine ulaştırmak önemli hedeflerimizden bir tanesi.” (13 Nisan 2023, https://www.anadolugazete.com.tr/)

Buna;

*113 Ar-Ge merkezi…

*36 tasarım merkezi…

*11 Teknoloji Geliştirme bölgesi (TGB)

*13 Organize Sanayi Bölgesi…

gibi çok önemli özellikleri de eklerseniz, Ankara’nın artık bir dünya kenti olduğunu görürsünüz…

ATO BAŞKANI GÜRSEL BARAN KONUNUN PEŞİNDE

Başkentten yurt dışına direkt uçuşlar konusu, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ve yönetiminin her zaman gündeminde.

Son yaptığı yazılı açıklamada yine bu konuya değinirken, başta Türk Hava Yolları (THY) olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla çalışmalar yürüttüklerini vurguladı. Baran, “Başkentimizin, yurt dışı uçuşlarda Anadolu’nun HUB’ı olarak konumlanmasını hedefliyoruz. Bayrak taşıyıcı şirketimiz Anadolu Jet’in Ankara merkezli konumlanmasını bu açıdan çok önemli buluyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara’dan gerçekleşecek doğrudan uçuşların sayısı artırılarak; Ankara ulaşımda Anadolu’nun merkez üssü konumuna getirilmelidir.

Bunun için de her şey hazır…

Ankara Esenboğa Havalimanı, Avrupa’nın en modern havalimanları arasında yer alıyor. ATO Başkanı Baran özellikle dikkat çekti: “30 milyon yolcu kapasitesine sahip, günde yaklaşık 40 bin yolcuya hizmet veren Esenboğa Havalimanı’nda iç ve dış hatlar bir arada yer alıyor. Esenboğa çevre il ve ilçelerden gelecek talepleri karşılayabilecek durumda.”

Tüm bunlara rağmen Ankara dünyaya yeteri kadar doğrudan uçamıyor! Neden?

14 Mayıs seçimlerinden sonra konu mutlaka masaya yatırılmalı…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.