Ankara tarihiyle ücretsiz tanışma fırsatı

Ali İnandım

Ankara içinde düzenli şehirleşme, Milattan Önce 700’lerde Frigler’le başlar. Frigler’in başkenti Gordion ise Polatlı’dadır. 18 Eylül 2023 sabahı Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, Gordion’u Dünya Mirası Listesi’ne aldığını açıkladı. Bizim bilemediğimiz değerini, eloğlu bilmişti.

Bir gün sonra 19 Eylül 2023’te UNESCO, Ankara Kalesi’nde daha çok Aslanhane Camisi diye bildiğimiz Ahi Şerafeddin Camisi’ni Dünya Mirası Listesi’ne aldı.

Arkasında büyük bir emek, resmi ve özel kurumlarımızın iş birliği vardı. İki sürprizle ödüllenmiş oldu emekler. Kadim Ankara’nın tıkalı turizm damarlarına, iki kanal açılmış oldu.

İŞ BİRLİĞİYLE OLDU

Bırakın gezmeyi, Frigler’den, Gordion’dan Ankaralılar bile habersizdi. Haklı bir habersizlik çünkü ne tanıtılmış ne turistik bir cazibe merkezine dönüştürülebilmişti Gordion. 1954’ten beri kazı yapılıyor ama tarihi ve kültürel zenginliği karşılık bulamıyordu bir türlü.

Nasıl Ankara Kalesi’ni 1700 yıl sonra daha yeni keşfediyorsak Gordion’un tozlarını da 2700 yıl sonra üfledik daha iyi görmek için.

Aslında 2014 yılında kurulan Polatlı Belediyesi Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi (POTA), öne çıkardığı iki değeri için kendi olanaklarıyla çırpınıyordu; biri Gordion, diğeri ‘Sakarya Meydan Muharebesi Milli Parkı’ydı. Gönüllü rehberler eşliğinde ücretsiz geziler düzenleniyordu.

Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Ticaret Odası gibi kurumlar iş birliği yapıp el atınca, Gordion’u parlattılar.

BAŞKENTİ PARLATACAK BAŞKENT

Kendine has tarihi, sanatı, mimarisi ve eserleriyle özgün bir kültür ve krallık merkezi Frigya. Bu özgün dokusunu koruyarak yapılacak tesis ve etkinliklerle Türkiye’nin başkenti de bu başkentle parlayacaktır ileride.

Ankara’nın en tarihi ve turistik değeri Ankara Kalesi’nin turizm kapısıysa Kale kapısından değil de Ahi Şerafeddin Camisi’nden açılmış oldu. Bütün tarihi yapı ve eserlerinin önünden bilmeden geçip gittiğimiz, Dünya Mirası niteliğindeki hazinesine böylece dikkat çekilmiş oldu Kale’nin.

1700 yaşındaki Kalemiz, daha ne kıymetler, hikayeler saklıyor ara sokaklarında. Ahi Şerafeddin Camisi’ne nasipmiş bu değerin altını çizmek.

ÜCRETSİZ GEZİLER BAŞLADI

Ankara Büyükşehir Belediyesi, bu iki değerimizi ücretsiz ‘UNESCO Dünya Mirası Ankara Gezileri’ düzenleyerek uzman rehberler eşliğinde tanıtma girişimi başlattı. Önce şehrini bilmeyen Ankaralılardan başlayacağız. Bu tarihi bilerek şehrimize sahip çıkabiliriz.

10 Ekim 2015’de Ankara Garı’nda, 17 Şubat 2016’da Merasim Sokak’ta ve 13 Mart 2016’da Kızılay’da patlayan bombalar, turizmin ayağını tamamen kesmişti Ankara’dan.

Kale içine bile girmeden Anadolu Medeniyetleri Müzesi ziyareti, kuru bir Gordion uğraması, doğru Kapadokya’ya geçiyordu turlar. Onu bile iptal etti, tamamen ayaklarını Ankara’dan kesti turizm acenteleri. İstanbul’da patlayanlar, çatapattı sanki.

KIRIK ÜMİTLER YEŞERİYOR

Turizm, ister deniz-güneş ister tarihi mekanlar olsun, sosyal yaşamın zenginliğiyle desteklenen bir ticari etkileşim. Zaten ufku dar bir belediye başkanının soldurduğu sosyal yaşamın üzerine gelmişti hepsi. Çabalar boşa gitti, ümitler kırıldı, Ankara kaybetti.

Kırık ümitleri yeşerten yeni bir fırsat doğdu, yine aynı el ve işbirliğini devam ettirerek makus talihini kırma fırsatı doğdu Ankara’nın. Ankara Büyükşehir Belediyesi üzerine düşen görevlerden birini almış, uygulamaya geçmiş. Diğer ilgili kurumların durumdan görev çıkartıp, gereğini yapmalarını bekliyoruz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.