Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Ankara Kent Konseyi Başkanı, Ankara Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz ile Ankara ve Türkiye tarımı üzerine yaptığımız sohbet, çok kıymetli tespitlere, değerlendirmelere ve çözüm önerilerine vesile oldu.
Türkiye söz konusu ise şu net:
Tarım; Türkiye, dünya; insanlık yarınıdır
Tarım artık bir milli güvenlik sorunudur
Tarım sorun olduysa; insanlık ürünüdür
Bu sorunu çözmek de insanların görevi
Ankara söz konusu ise öncelikle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın söylemlerine ve Büyükşehir’in eylemlerine bakmak gerekiyor.
BÜYÜKŞEHİR’İN ÇİFTÇİLERE DESTEĞİ
En büyük amacını, “Ankaralıyı zengin etmek” olarak belirten Mansur Yavaş’ın bu söylemini tarıma uyarladığımızda görünen o ki; Başkentte kırsal kalkınmayı artırmak amacıyla yerel üreticilere arpadan buğdaya sıvı gübreden mazota kadar pek çok alanda destek var…
Bu kapsamda Ankara Büyükşehir Belediyesinin hizmetlerinden bazıları şunlar:
- 25 ilçede yüzde 75’i hibe yüzde 25’i çiftçi katkı payı şeklinde 25 ilçede 14 milyon 23 bin 800 adet sebze fidesi desteği dağıttı.
- Kırsal bölgelerde üretimi artırmak ve çiftçinin kalkınmasına katkı sağlamak ve çiftçiye kaliteli tohum sağlamak amacıyla 4 milyon liralık yatırımla 8 kırsal bölgeye selektör (tohum eleme) tesisi kurdu.
- Yerli üreticilere bu yılda yüzde 75’i hibe yüzde 25’i çiftçi katkı paylı olmak üzere domates, biber ve patlıcan fidesi dağıttı…
- Çiftçilere BelPlas üretimi sıvı gübre desteğinde bulunuldu.
- Kırsal kalkınmayı destekleme projelerinden biri olan “Tarımsal Sulama Göleti ve İletim Hattı” kapsamında Haymana ilçesinin Sındıran Mahallesi’ne inşa edilen 54 bin metreküp su hacmine sahip sulama göletinden yaklaşık 1500 dekar ‘kuru tarım’ alanına 6 bin metre uzunluğunda sulama borusu uzatılarak çiftçilere ‘sulu tarım’ yapma imkânı sağlandı. Böylece üreticilerin buğday verimi iki katına çıktı.
HALİL İBRAHİM YILMAZ’IN BAKIŞI
Gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya gelen Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Türkiye’de 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğünde 1.5 milyon hektarlık tarım arazisinin atıl durumda olduğuna ve ekilip biçilmediğine dikkat çekti.
Ortak akılla hazırlayacakları raporu Tarım ve Orman Bakanlığına sunacaklarını açıklayan Yılmaz, “Türkiye’yi yeniden ayağa kaldırmak ve kalkındırmak için elimizde böylesine büyük bir imkan varken hala harekete geçilmemesi ve bu alanların üretime kazandırılmaması asla kabul edilebilir bir durum değildir. Yapılan hesaplamalar göstermekte ki bu alanın yeniden üretime kazandırılması ile ekonomiye yıllık 14 milyar TL gibi bir katkı sağlanacağı gibi vatandaşın pahalıya soğan ve et gibi tarımsal ürün yemesinin de önüne geçilecektir. Bu sebeple küçük üreticiyi ve kooperatifçiliği desteklemek gereklidir” dedi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR REFAH ARTIŞI İÇİN
Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, tarım konusuna kafa yoran ve çarpıcı yaklaşımlarıyla konuya dikkat çeken isimlerden biri. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türkiye’nin 81 ilinde toplamda 1.5 milyon hektarlık ekilmeyen tarım arazisinin ekonomiye kazandırılması için çalışmaları bulunduğunu ancak bunun henüz hayata geçmediğini ifade etmesi bunlardan biri.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’nin tarımsal hasılasının 2022 yılında 58,5 milyar dolara ulaşmasına rağmen hala vatandaşın pahalıya ürün tüketmek zorunda kaldığına dikkat çeken Yılmaz, “Sürdürülebilir refah artışını sağlamada temel anahtarımız tarımsal faaliyetler olmalıdır. Dünya genelinde bir kıtlık ve gıda krizinin yaşanma olasılığının giderek arttığı bilim çevrelerince sıklıkla dile getirilmektedir. Türkiye gibi dört mevsimi yaşayan ve bereketli toprakları olan bir ülkede bu sorunu ekilmeyen alanları tarıma kazandırarak aşabiliriz” dedi.
YARIN: Tarım sektörüne Halil İbrahim bereketi!