Ankara ve Türkiye adına Bekir Ödemiş, hizmetten ‘ÇEKÜL’müyor!

Dursun Erkılıç

Yazılarımda son yıllarda sıkça vurguladığım, “Ankara Çağı” söylemimin içini dolduran o kadar çok isim var ki… Merkezi yönetim içinde görev yapan tepeden tırnağa tüm ilgililer, sorumlular rutin işini yaparak buna katkı sunuyor ama yerel yöneticiler ile sivil toplum kuruluşlarının Başkente kattıkları ve kazandırdıkları farklı bir önem ve anlam taşıyor…

***

Ankara Valisi Vasip Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ile 25, 26 ve 27. Dönem Ankara Milletvekili ve Başkent Ankara Meclisi Başkanı Nevzat Ceylan gibi isimler Başkente her alanda değer katmak için büyük çaba gösterdi, gösteriyor. Ankara Kalesi'nin ihyası ve tanıtımına katkı sunan Ankara Kent Konseyi Kale Meclisi Başkanı Şevket Bülent Yahnici, özellikle turizm alanındaki başarılı çalışmalarıyla bilinen AKK Başkan Yardımcısı Ceren Anadol ve daha birçok isim Başkent için büyük bir aşkla çalışıyor…

***

Bugün, Başkente ve iştigal alanı olan ‘kültür’ ve ‘tabiat varlıkları’ konusuna hizmetleriyle öne çıkan Bekir Ödemiş’ten özellikle söz etmek istiyorum. Taa Gölbaşı yıllarından ve Ürgüp Belediye Başkanlığı döneminden beri tanıdığım, takip ettiğim bir yerel yönetici olan Bekir Ödemiş, ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı olarak Başkan Mansur Yavaş’ın Ankara’ya kazandırdıklarına büyük katkı sunan isimlerden biri. Kendisiyle defalarca görüşüp konuştuğum için biliyorum; başında bulunduğu Dairenin sorumluluk alanına giren her yere ve mekana el atarak Başkenti kültürüyle, tabiat varlıklarıyla ayağa kaldırma mücadelesi veriyor. Katıldığı son etkinliklerden birinde yine ‘tarihi’ bir konuşma yaptı. ‘Tarihi’ kelimesini tırnak içine almamın bir sebebi var…

BİR EĞİTİM PROGRAMI VE MESAJLARI

Sözünü ettiğim etkinlik; Ankara Büyükşehir Belediyesi; Tarihi Kentler Birliği ve Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) iş birliği ile düzenlenen “UNESCO Dünya Mirası Süreci ve Yerel Yönetimler” konulu eğitim programı…

ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı ev sahipliğinde ve Ankara Kent Konseyi Sergi Salonu’nda düzenlenen eğitime; Antalya, Alaşehir, Mardin, Midyat, Karadeniz Ereğli, Denizli, Foça ve Safranbolu gibi birçok il ve ilçeden katılım oldu ama Bekir Ödemiş’in yaptığı konuşma, Ankara üzerinden Türkiye geneline mesaj özlüydü.

Dünya miras listesine başvuru süreci, evreleri, yasal çerçeve ve iç mevzuat tarihçe, temel kavramlar, UNESCO kriterleri ve kazanımlar, koruma izleme ve özel çevre korumanın kapsamı, yerel yönetimlerin koruma bölgeleri, bu bölgelerin yönetimi ve planlaması konularında görevleri, doğal miras konusunda UNESCO ve diğer uluslararası kuruluşlarla yapılan iş birlikleri ve Türkiye’de somut olmayan kültürel miras konuları gibi çok önemli hususların işlendiği eğitim programının açılışında konuşan Bekir Ödemiş, önce, “Doğal, arkeolojik, tarihi kentsel bir karma olmak üzere Ankara’da Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenmiş 755 adet sit alanı var. Yine 2 bin 400 adet kültür varlığı olarak tescillenmiş yapımız var” diyerek, zengin Ankara tarihinin köklü geçmişine dikkat çekti.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, bu doğal zenginliklerin, tarihi ve kültürel mirasını bilinçli bir şekilde korunması adına yaptıklarını anlatırken dile getirdiği şu cümleler görev alanı ve anlayışının fevkinde bir içeriğe sahipti:

- Bizim yaptığımız projeler sıradan belediye kent hizmetleri değil, tarihe saygı projeleri. Mümkün olduğunca saygın bir şekilde Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası anlaşmalara, korumanın da evrensel ilkelerine uygun olarak tüm iş ve işlemleri sürdürmek için çaba sarf ediyoruz…

BU ANLAYIŞINI TÜM PROJELERE YANSITIYOR

Bekir Ödemiş’in ‘yerelden evrensele tarihe saygı projeleri’ adına ekibiyle yürüttüğü ve kimi biten kimi devam eden projelerden bazılarını hatırlatmak istiyorum:

-Roma Tiyatrosu Restorasyonu

-Arkeopark Düzenlemesi

-Roma Hamamı Çevre Düzenlemesi

-Roma Yolu (Cardo Maximus) Restorasyonu

-Arkeopark Karşısı Yeşil Alan Düzenlemesi

-Romalı Ankara

-Ankara İç Kale Sokak Sağlıklaştırma Uygulaması, 1.Etap

-Ankara İç Kale Sokak Sağlıklaştırma Uygulaması, 2.Etap

-Ankara İç Kale Sokak Sağlıklaştırma Uygulaması, 3.Etap

-Ulus Koruma Amaçlı İmar Planı (KAİP)

-Ulus Tarihi Bölgesinde Tabela Düzenlemeleri ve Tabela Yönetmeliği

-Anafartalar Caddesi Çalışmaları

-Konya Sokak ve Çevresi Kentsel Tasarım ve Çevre Düzenlemesi

-Çıkrıkçılar Yokuşu Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarımı

-Posta Caddesi Sokak Sağlıklaştırması

-Sobacılar Çarşısı Cephe Düzenlemesi

-Can Sokak Kentsel Tasarımı ve Çevre Düzenlemesi

-Ulus Hali Yenileme Çalışmaları

-Anafartalar Çarşısı Çalışmaları

-Ulus İşhanı Çalışmaları

-Ankara Kalesi Aydınlatması

-Ulus Koruma Amaçlı İmar Planı (KAİP)

-Ulus Tarihi Bölgesinde Tabela Düzenlemeleri ve Tabela Yönetmeliği

-Belediye Çarşısı Cephe Sağlıklaştırması

-Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı

-Zafer Anıtı Bakım-Onarım Çalışmaları

-Ulus Kültür Merkezi, Kapalı Çarşı ve Dolmuş Durakları

-Görme Engelliler için Müze

-Yaşar Doğu Müzesi

-Ulus Şefkat Evi

-Ulus Tarihi Kent Merkezi Ring Hattı

-Beştepeler Tümülüsü Araştırmaları

-Ulus Tarihi Kent Merkezi Sınırları İçerisinde Yer Alan Projelerin Animasyon Filmi

-Atatürk Bulvarı Sıhhiye - Kızılay - TBMM Meydanları Arası Kentsel Tasarımı ve Cephe İyileştirmeleri

-Kurtuluş Parkı Düzenlemesi

-Abdi İpekçi Parkı Düzenlemesi

-Güven Anıtı Bakım-Onarım Çalışmaları

-İbni Sina Heykeli

-3 Adam 1 Şinasi Heykeli

FARKLI YARIŞMALARLA PROJE ÜRETİMİ, UYGULAMALARI

Ankara’nın kadim Başkentliğine yakışır hal almasını sağlayacak proje ve uygulamalar arasında yarışma ile belirlenenler de var. Bu çerçevede düzenlenen yarışmalardan bazıları şöyle:

-Sağlık Çalışanlarına Şükran ve Anma Mekânı Yarışması

-Ulus Modern Kültür ve Sanat Merkezi Yarışması

-2023 Cumhuriyet’in 100. Yılı Anıtı Fikir Projesi Yarışması

-Ulus 100. Yıl Çarşısı Fikir Yarışması

-Sağlık Çalışanlarına Şükran ve Anma Mekânı Yarışması

-Ulus Modern Kültür ve Sanat Merkezi Yarışması

-2023 Cumhuriyet’in 100. Yılı Anıtı Fikir Projesi Yarışması

-Ulus 100. Yıl Çarşısı Fikir Yarışması.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.