10 ülkeden 45 bilim insanı Ankara'da genetik alanında buluştu

Ticaret Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen uluslararası eğitim programı kapsamında, 10 ülkeden 45 bilim insanı Ankara’da bir araya geldi. Azerbaycan, Pakistan, Irak, Mısır, Ürdün, Filistin, Kuzey Makedonya, İran, Gürcistan ve Umman'dan katılan uzmanlar, iki gün süren eğitim programı ve sempozyumda genetik alanındaki yeni gelişmeleri ele aldı.

Avrupa Tıp Uzmanları Birliği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Ceylaner, 10 farklı ülkeden bilim insanlarını ağırlamanın önemine değinerek, genetik biliminin tıptaki büyük katkılarına dikkat çekti. Onkoloji, farmakoloji, bulaşıcı hastalıklar ve nadir hastalıkların teşhis ve tedavisinde genetik testlerin kritik bir rol oynadığını belirten Ceylaner, bu testler sayesinde bireyselleştirilmiş tıbbın mümkün olduğunu söyledi.

NADİR HASTALIKLAR VE ÜLKELER ARASI İŞBİRLİĞİ

Prof. Dr. Ceylaner, nadir hastalıklar konusunda ülkeler arası işbirliğinin önemini vurguladı. Bazı hastalıkların belli coğrafyalarda daha yaygın görüldüğünü belirten Ceylaner, dünya genelinde bu hastalıkların genetik temelli nedenlerinin tespit edilmesi durumunda, hastalıklara özgün ilaçların geliştirilmesinin mümkün olabileceğini ifade etti.

GENETİK BİLİMİ SAĞLIK TURİZMİNE İVME KAZANDIRIYOR

Ceylaner, genetik biliminin sunduğu hizmetlerin ülkelerin sağlık turizmine de büyük katkı sağladığını belirtti. Türkiye'nin genetik alanındaki gelişmeleri ve bu alanda sunulan hizmetlerin, uluslararası düzeyde sağlık turizmine olumlu yansıdığına işaret etti.

TÜRKİYE’NİN GENETİK BİLİMİNE KATKISI

Nadir Hastalıklar Gönüllüleri Başkanı Doç. Dr. Gülay Ceylaner, sempozyum ve eğitim programında Türkiye'nin genetik bilimi alanındaki 25 yıllık deneyimlerini uluslararası paydaşlarıyla paylaşma imkanı bulduklarını söyledi. Gülay Ceylaner, Türkiye’nin sağlık turizmi potansiyelini artırmayı hedeflediklerini vurgularken, genetik testlerin tamamını kendi laboratuvarlarında gerçekleştirdiklerini belirtti.

YERLİ KİTLERLE GENETİK TESTLER

Doç. Dr. Gülay Ceylaner, Türkiye’nin genetik bilimi ve sağlık turizminde daha güçlü bir konuma gelmesi amacıyla çalıştıklarını belirterek, Sanayi Bakanlığı sertifikalı AR-GE merkezi olarak, tasarladıkları yerli kitlerle genetik testlerin tamamını kendi laboratuvarlarında gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bu çalışmaların Türkiye'nin sağlık turizmi alanındaki gücünü artıracağını ve daha fazla hastaya şifa olma fırsatı sunduğunu ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri