13. yüzyıldan günümüze ulaşan uhrevi bir yapı

Ankara'nın önemli tarihi değerlerinden biri de Kazan Tekke Köyü'nde yer alıyor. Yaşadığı dönemin önemli isimlerinden olan Durhasan Şah'ın türbesi görülmeye değer tarihi mekanlar arasında...

ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU

Ankara'nın Kazan ilçesi Tekke Köyü'nde yer alan Durhasan Şah Türbesi'nin, Oğuzlar, zamanında yaşamış, önemli bir kişi olan Duman Ağa’nın oğlu Durhasan Bey’e ait olduğu biliniyor. Ankara'nın önemli değerleri arasında bulunan Durhasan Şah Türbesi, Kazan'ın tarihi ve kültürel yapısını yansıtıyor.

OĞUZLARIN EN ÖNEMLİ İSİMLERİNDEN

Durhasan Şah,13. yüzyılda yaşamış bir Türkmen beyi, Babası Duman Ağa da Kırım Savaşı sırasında önemli rol üstlenerek, tanınan bir şahsiyet olarak biliniyor. Durhasan Şah'ın, Kazan'da büyük çaplı arazilere sahip olduğu ve daha sonradan bu arazileri bağışladığı onunla ilgili en önemli bilgiler arasında yer alıyor.

Durhasan Şah, yaşadığı dönemde mensup olduğu Oğuzlar içerisinde önemli işlere imza attı ve türbesinin şimdiki bulunduğu yerde şehit düştü. Onu seven köylüleri tarafından, öldükten sonra, kendisinin, karısının ve kızının mezarı türbeye çevrildi.

Yanında bir camii de bulunan Durhasan Şah Türbesi, yüzyıllardır varlığını sürdüren yapısıyla o dönemin tarihi dokusunu günümüze aktarıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri