36. Ahilik Haftası Ankara’da kutlandı

Yurt genelinde düzenlenen 36. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Ankara’da açılış töreni, Ulus Atatürk Anıtı önünde bugün yapıldı.

ÖZEL HABER: ESRA SARI
36. Ahilik Haftası kutlama törenine; Ankara Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner ve ANKESOB Kurul Üyeleri ile bağlı odaların başkan ve yöneticilerinin yanı sıra Ankara Vali Yardımcısı Cihangir Güler, Ankara Ticaret İl Müdürü Yavuz Karaer, Ankara İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Bedri Ekşi ile çok sayıda esnaf sanatkâr ve vatandaş katılım gösterdi.

Bu yıl 18-24 Eylül 2023 tarihleri arasında 35’ncisi gerçekleştirilecek Ahilik Haftası Kutlama Programı; 18 Eylül 2023 Pazartesi günü saat 10:30’da Ankara Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner tarafından Ulus Atatürk Anıtı’na (Ankara Zafer Anıtı) Ankara Kulübü Derneği Seymenleri eşliğinde çelenk konulmasının ardından Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Protokolün yanı sıra ANKESOB’a bağlı meslek odalarının başkan ve yöneticileri ile esnaf ve sanatkarların ve vatandaşın yoğun katılımıyla geçen kutlamalar kapsamında gerçekleştirilen tören programında; Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı ve Ankara Kulübü Derneği ekibinin Seymen gösterisinin ardından protokol konuşmalarına geçildi.

Ankara Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner, Ankara’nın Ahilik kültürü açısından önemli bir şehir olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Ahilik kelime anlamıyla kardeşim anlamına gelmektedir .Ahilikte esas olan meslekte ,sanatta doğruluğu ve dürüstlüğü esas alan Türk esnaflarının örgütlenme biçimidir. Ahi Evran Anadolu’nun ücra köşelerine tekke ve zaviyeler kurarak gençleri meslek sahibi yapmışlardır. Ahiliğin de başkenti Ankara’dır. Ankara ve çevresini ahilerimiz yönetmiştir. Cami, han gibi ahilerin yapmış olduğu eserler bugün dimdik ayakta.”

Ankara Vali Yardımcısı Cihangir Güler ise ahilik kültürünün insanları din, dil ve ırk farkı gözetmediğini vurguladı. Güler, Ahilik kültürünün temelini dürüstlüğün oluşturduğunu belirterek, “Dürüst bir şekilde çalışmak Ahilikte altın kuraldır. Ahilik teşkilatının temeli yardımlaşmadır." diye konuştu.

Program, Ahi Evran-ı Veli tarafından, her ayın ilk cuma namazından sonra fakirlere katkı amacıyla düzenli olarak ikram edilen bir sosyal yardımlaşma ve dayanışma; paylaşımının en çarpıcı örneklerinden olan geleneksel Ahi Pilavı ikramıyla son buldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri