41'inci Ulusal Bilişim Kurultayı, "Dijital Geleceğe Yolculuk" temasıyla Ankara'da başladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) düzenlenen kurultaya; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe ve öğrenciler katıldı.
"TEKNOLOJİ HEPİMİZİ ETKİSİ ALTINA ALIYOR"
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, burada yaptığı konuşmada, teknolojinin sürekli geliştiğini belirterek, "Teknoloji hepimizi etkisi altına alıyor" dedi. Sayan, "IOT cihazlarının kullanımı katlanarak artıyor. 2024 yılı sonunda dünya genelinde cihazların sayısı beklentisi 18 milyar, 2030 yılı dünya genelinde IOT cihazlarının sayısı beklentisi 30 milyar. Hayatımızın her alanında IOT var" diye konuştu.
Sayan, yapay zekaya ilişkin, "Dünya genelinde en hızlı bir şekilde 2024 yılında yapay zeka odaklı teknoloji yatırımları 700 milyar doları aştı. Yapay zeka dönüşümlerin merkezinde yer alıyor. Türkiye merkezli yapay zeka ürünler geliştiren firmaların sayısı 1195’e ulaştı. Amacımız Yüksek teknoloji ürünlerini yerli ve milli olarak üretebilmek. Bakanlık olarak, birçok çalışma yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.
Sayan, siber saldırılara dikkati çekerek, "Her 11 saniyede bir siber saldırı gerçekleştiriyor. 2024 yılında dünya genelinde siber güvenlik harcamaları 250 milyar doları geçti" dedi.
"DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE ÖNCÜ OLMAYI BİR GÖREV BİLİYORUZ"
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, bilişim sektörünüm her alanda faaliyet gösterdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
“Bilişim sektörü hayatımızın her alanında kendini hissettiriyor. Dijital dönüşümde öncü olmayı bir görev biliyoruz. Yenilikçilik ve kapsayıcılık teknolojinin değişen bir alan olduğunu biliyoruz. Bu hedeflere ulaşmanın yolu nitelikli insan gücü yetiştirmek. Türkiye genç nüfusuyla güçlü bir potansiyele sahip. BTK Akademi 2 buçuk milyonu aşan kullanıcı sayısına ulaştı. Bu dijitalleşme yolculuğumuzda güzel hedeflere ulaşacağımızı inanıyorum."
"BİLİŞİM TEMELLİ BİR EKOSİSTEM OLUŞTURMAMIZ GEREKİYOR"
Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe, kurultayın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti’nin bilgi temelli bir bilişim toplumu olması için Türkiye Bilişim Derneği olarak 53 yıldır aralıksız çalışmalarını günümüzde sürdürdüğünü söyledi.
Türkiye’nin önceliğinin ekonomi ve savunma olduğunu belirten Aktepe, şöyle konuştu:
"Güçlü ekonomi için bilişim temelli yüksek katma değerli ürünler üretmeli ve tüketim değil üretim toplumu olmalıyız. Ülkemiz savunma sanayinde bir çağ atladı. Bu yükselişin sürdürülebilir olması için yine bilişim temelli bir ekosistem oluşturmamız gerekiyor. Oluşan bu başarının tüm diğer sektörlerle de gösterebilmeliyiz. Bilişim sadece ekonomi ve savunma için değil, ülkemiz için bir beka meselesidir. Bunu söylemeye ve kamuoyunu ikna etmeye devam edeceğiz."
Aktepe, yapay zeka, siber güvenlik ve bilişimde yenilikçi/yeşil dönüşüm için farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bilişim adası olması yönünde önemli yol kat ettik. Ülkemizin ve Türkiye Bilişim Derneğinin birikimini aktarmaya devam edeceğiz. Yıl içerisinde 3. Bilişim Şurası'nı düzenlemek hedefimizdi" ifadelerini kullandı.