Atatürk Bulvarı, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Alman şehir plancı Hermann Jansen tarafından tasarlanmış ve Altındağ'dan Çankaya'ya uzanan kentsel gelişim aksının kalbinde yer alıyor. Bulvar, Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün düşünsel mirasını yansıtan önemli yapıları barındırıyor. Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ziraat Bankası, Sümerbank, Devlet Opera Binası, Ankara Radyosu ve Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi gibi yapılar, bulvar boyunca sıralanan Cumhuriyet dönemi simgelerindendir.
BEKİR ÖDEMİŞ: ''HER BİR YAPI, O DÖNEMİN BİR PARÇASI OLARAK ÖNEMLİ MESAJLAR TAŞIR"
ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, bulvarın, 1932'de yürürlüğe giren Jansen planı ile şekillenen şehrin simgelerinden biri olduğunu ve Atatürk Bulvarı üzerinden Cumhuriyet'in felsefesinin fiziksel bir okumasının yapılabileceğini vurguladı. Ödemiş, "Bu bulvar sadece bir yol değil, Cumhuriyet'in sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi yapısının yansımasıdır. Her bir yapı, o dönemin bir parçası olarak önemli mesajlar taşır" dedi.
Atatürk Bulvarı'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kabul edilmesi, başkent Ankara'nın uluslararası alanda daha görünür olmasını sağlayacak. ABB, başvuru dosyasını 2025 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teslim etmeyi planlıyor. Ayrıca, 11-13 Aralık tarihlerinde düzenlenecek UNESCO zirvesinde, Ankara'nın tarihsel ve kültürel mirası global platformda tanıtılacak.
Ödemiş, "Atatürk Bulvarı üzerinden Cumhuriyet felsefesini dünyaya bir kez daha tanıtacağız. Bu bulvar, sadece Türk halkı için değil, dünya için de büyük bir anlam taşıyor" ifadelerini kullandı.
Atatürk Bulvarı'nın UNESCO'ya aday gösterilmesiyle birlikte, Cumhuriyet'in kurumsal mirası bir kez daha küresel düzeyde takdir edilecek ve bu tarihi bulvarın önemi tüm dünyaya duyurulacak.