Ankara Büyükşehir Belediyesi, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında farkındalık yaratmayı hedefleyen anlamlı bir etkinlik düzenledi. “Şiddete Toleransımız Yok” sloganıyla Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programda, kadının toplumsal ve bireysel güçlenmesi ile çalışma hayatında eşitlik, güven ve saygı konuları masaya yatırıldı.
Etkinlikte, Kadın Destek Uygulaması (KADES) başta olmak üzere şiddet mağdurlarının başvurabileceği destek mekanizmaları detaylı şekilde tanıtıldı. Uzman konuşmacılar, kadına yönelik şiddetle mücadelede bireysel ve toplumsal farkındalığın artırılmasının önemine vurgu yaptı.
Programa Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Burcu Kurt Çiçek, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Melek Günden Çınar, BelPa A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ferhan Özkara’nın yanı sıra belediye çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Etkinlik boyunca, kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık artırıcı sunumlar yapılarak, şiddetin hiçbir türüne tolerans gösterilmeyeceği mesajı güçlü bir şekilde iletildi.
"BU MÜCADELEDE YALNIZ OLMADIĞIMIZI GÖRMEK BİZE UMUT VERDİ"
Uzmanlardan önce söz alan Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Burcu Kurt Çiçek, programın açılış konuşmasında, “Kadına yönelik her türlü şiddet, sadece mağdurun veya mağdur yakınlarının sorunu değildir. Bu sorun, toplumun tümünün çözmekle yükümlü olduğu bir insan hakları ihlalidir. Bu bilinç ile 25 Kasım haftası boyunca Başkentin farklı noktalarında birçok alanda kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık çalışmaları yapılmıştır. Bugün bu programa katılımınız ile bu mücadelede yalnız olmadığımızı görmek bize umut verdi. Katılımınız ve desteğiniz, değişim için ne kadar güçlü bir iradeye sahip olduğumuzu bir kez daha göstermiş oldu. Kadınların eşit ve özgür şekilde hayat sürdüğü bir toplum inşa etmek için sorumluluğumuzun farkındayız ve etki alanımızı her geçen gün büyütmeye devam edeceğiz” dedi.
YILDIZ:“UMARIM BU SÖZLERİMİZ DE BİR YERLERE ULAŞIR”
Büyükşehir Belediyesi Kadın Danışma Merkezi, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği ile Kamu Birliği Konfederasyonu iş birliğinde düzenlenen programda, Psikolojik Danışman Doç. Dr. Aylin Demirli Yıldız, kadınların güçlenmesini desteklemek amacıyla psikososyal süreçlerin bireysel ve toplumsal boyutlarını ele alan bir seminer verdi.
Bu tür günlerin varlığının, sorunu azalmak yerine daha da arttığını gösterdiğini ve etkin çözümler üretilmedikçe de artmaya devam edeceğini belirten Doç. Dr. Aylin Demirli Yıldız, “Kadına şiddet travmatik etkiler yaratan bir probleme dönüştü. Kadınlar ve çocuklarla ilgili arka arkaya gelen haberler, artık takip etmeyi, evimizde bile bunları izlemeyi zorlaştırıyor. Bunlara dair bizlerin sadece söz söylemek gibi bir gücümüz var. Umarım bu sözlerimiz de bir yerlere ulaşır, kulaklara ulaşır ve aslında daha etkin çözümler ve koruma tedbirleri alınır. Bu koruma tedbirleri de sadece şiddet gerçekleştikten sonra değil, öncesinde de etkin bir biçimde kadınların hayatını güzelleştirmek, korumak, kaliteli, insana yakışır bir hayat yaşamaları için bir fırsat yaratır” diye konuştu.
ÇALIŞMA HAYATINDA ŞİDDETLE MÜCADELE ELE ALINDI
Kamu Birliği Konfederasyonu Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Bahar Karaağaç, çalışma hayatında kadınlara yönelik her türlü şiddete karşı durmanın önemini vurgulayarak, şiddetle mücadelede izlenmesi gereken yöntemler ve kullanılabilecek mekanizmalar hakkında bilgi verdi.
Karaağaç, kadınların en fazla şiddetle karşı karşıya kaldığı alanların başında çalışma hayatı olduğunun altını çizerek, “Bizler Konfederasyonumuz olarak tüm deneyimli hukuk departmanımızla yalnızca hak ihlallerinden doğan zorluklarla mücadele etmiyor aynı zamanda kadınların çalışma koşullarını düzenleyen koruyan ve çalışma hayatındaki önemini ortaya çıkaran her türlü uygulamada varlığımızı sürdürüyoruz.” dedi.
BALONLAR GÖKYÜZÜNÜ BOYADI
Katılımcılara, kadına yönelik şiddeti önlemek ve şiddet riski altındaki kadınlara destek olabilmek için geliştirilen KADES uygulaması başta olmak üzere, tüm koruyucu ve caydırıcı mekanizmalar detaylı şekilde tanıtıldı.
Programın ardından, davetliler Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası bahçesinde bir araya gelerek, kadına karşı şiddeti simgeleyen turuncu balonları gökyüzüne bıraktı.