Ankara Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı Kadın Danışma Merkezi ve Karikatür Derneği ile Karikatür Atölyesi tarafından hazırlanan karikatür sergisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında açıldı. Sergi Ankara Kızılay, Metro Sanat Galerisi’nde 18 Kasım'a kadar devam edecek.
Serginin açılış töreninde, ABB EGO Genel Müdürlüğü Hizmet İyileştirme ve Kurumsal Gelişim Daire Başkanı Ayten Gök, Kadın ve Aile Şube Müdürü Özlem Süreyya Karaman, Karikatür Derneği Kurucularından Emre Yılmaz, Karikatür Derneği Yönetim Kurulu Üyelerinden Hazal Başarır ile çok sayıda yer aldı.
Sergide kadın katılımcılar kalıplaşmış cinsiyetçi kelime ve deyimleri mizah yoluyla ele alarak bir farkındalık yaratmaya çalıştı.
SERGİ 18 KASIM'A KADAR DEVAM EDECEK
Kadın Sığınma Evleri ve Kadın Danışma Birimi Şefi Uzman Psikolojik Danışman Melike Uslutaş, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü için düzenlenen karikatür sergisinin 18 Kasım Cumartesi gününe kadar Kızılay Metro Sanat Galerisi'nde sergileneceğini belirtti. Serginin, üniversite öğrencileri ve gönüllü bir grupla birlikte gerçekleştirildiğini ve dilde yanlış kullanılan deyimlerin, sözcüklerin yerine yenileriyle değiştirilerek karikatürize edilmesiyle farkındalık yaratmayı amaçladığını ifade etti.
CİNSİYETÇİ KELİMELER 'MİKROPLU SÖZLER' OLARAK ADLANDIRILDI
Karikatür Derneği Kurucularından Karikatürist Emre Yılmaz, 'mikroplu sözler' olarak adlandırdıkları kalıplaşmış cinsiyetçi kelimeler ve deyimlere odaklanan bir sergi düzenlediklerini belirtti. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü için düzenlenen atölyede, yaklaşık 20 kadın katılımcıyla bir araya geldiklerini ifade eden Yılmaz, amacın mikroplu sözleri, dilimize yerleşmiş cinsiyetçi ifadeleri mizah yoluyla çürütmek olduğunu söyledi. Projeyi keyifli ve farkındalık yaratıcı bir çalışma olarak nitelendiren Yılmaz, cinsiyet eşitsizliği sorununa dikkat çekmeyi amaçladıklarını ifade etti.
MİZAH VE SANATIN GÜCÜ KULLANILDI
Karikatür Derneği Yönetim Kurulu Üyelerinden Ressam Hazal Başarır, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla düzenlenen sergi hakkında konuştu. Başarır, kadın olarak kendisinin de zaman zaman maruz kaldığı 'mikroplu sözler' ve şiddetin farklı türevlerine vurgu yaparak, bu kelimelerin yanlışlığını belirtti. Mizah ve sanatın gücünü kullanarak farkındalık yaratmayı amaçladıklarını ifade eden Başarır, kadına yönelik şiddetle mücadelede tepki verme ve aşma konusundaki belirsizlikleri ortadan kaldırmayı hedeflediklerini söyledi.