Ankara Ayaş'a bağlı İlıca Köyü'nde yaşayan Ersin Kaya, 20 yıllık dut bahçesinin hasat sürecini şu sözlerle anlattı: "Haziranın ilk haftası gün ışımasıyla birlikte, saat 04.30-05.00 gibi bahçeye geliyoruz. Saat 08.00'de dutları teslim etmemiz gerekiyor çünkü Ankara'ya gönderilmek üzere pazarda yer bulacak. Hızlı bir şekilde 2-2.5 saat içinde toplamayı gerçekleştiriyoruz."
''AĞAÇLARIN ALTINA FİLE SERİYORUZ''
Dutları toplarken kullanılan yeni bir yöntem hakkında bilgi veren Kaya, "Ağaçların altına file seriyoruz. Bu sayede dutlar toprağa temas etmiyor, çamur oluşmuyor ve rüzgar nedeniyle ziyan olma riski de ortadan kalkıyor. Sabah güneşin doğmasıyla birlikte toplama işlemi de büyük önem taşıyor" dedi.
''BAHÇEYİ İKİYE BÖLÜP HER GÜN FARKLI KISIMLARI HASAT EDİYORUZ"
Dut meyvesinin özelliklerinden bahseden Kaya, "Dut bir gün durup bir gün olgunlaşan bir ürün olduğu için bahçeyi ikiye bölüp her gün farklı kısımları hasat ediyoruz" şeklinde konuştu. Ayrıca, dut meyvesinin organik bir ürün olduğunu vurgulayan Kaya, sulama ve bakım süreçlerinin detaylarını da paylaştı.
Başka bir dut üreticisi Uğur Güneş ise, hasat sürecinde yaşanan zorluklara değinerek, "Dut işi dışarıdan göründüğü gibi kolay değil. Elemansız bu işleri yapmak mümkün değil. Kooperatif kurulması halinde Ayaş'taki tüm bağcıların işi daha kolay olacak" diye konuştu.