ÖZEL HABER: ESRA SARI
Başkent Ankara, tarihi ve kültürel hazineleriyle önemli bir şehir olarak bilinirken, aynı zamanda zengin bir gastronomiye de ev sahipliği yapıyor. Ankara’nın ham maddesi yerel kaynaklardan üretilen ve kent ile özdeşleşen coğrafi işaretli ürün sayısı artmaya devam ediyor. Ankara'nın birçok yöresel lezzeti Türk Patent ve Marka Kurumundan (TÜRKPATENT) coğrafi işaret aldı. Bu nedenle Ankara'nın coğrafi işaret tescilli ürünleri de merak ediliyor.
Ankara'nın birçok ilçesinde benzersiz lezzetler birbiri ardına coğrafi işaret tescili aldı. Peki, Ankara'nın Akyurt ilçesinin coğrafi işaretli lezzetleri hangileri? İşte bu sorunun yanıtı haberimizde...
Ankara'nın son coğrafi tescilli arasında Akyurt Soğuk Çorbası ve Akyurt Tutmaç Aşı/Çorbası yer alıyor.
AKYURT SOĞUK ÇORBASI
Süzme yoğurt, süt, yarma, nohut ve kuru fasulye kullanılarak yapılan bir çorbadır. Soğuk olarak servis yapılması nedeniyle özellikle yaz aylarında yapılır. Çorbanın ana bileşenleri tencereye katılıp karıştırıldığı için çorbaya, coğrafi sınırda ‘katma aşı’ da denir. Geçmişi eskiye dayanan Akyurt Soğuk Çorbası, Akyurt mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir.
AKYURT TUTMAÇ AŞI/ÇORBASI
Akyurt Tutmaç Aşı çorbası için gerekli malzemeler: Buğday unu, yumurta, tuz ve su. Bu malzemeler kullanılan hazırlanan çorba özellikle yaz mevsiminde yapılır. Buğday unu, yumurta, tuz ve su karışımından elde edilen hamur küçük kareler şeklinde kesiliyor. Hamurların bir kısmının yeşil mercimek ile haşlanması; sarımsaklı süzme yoğurt ve kızartılmış hamur kareleri ile karıştırılması ve üzerine pul biberli-naneli sos dökülmesi ile üretilen çorbadır.
Servisi soğuk olarak yapılır. Kızarmış hamurlara coğrafi sınırda ‘kıkırdak’ dendiği için bu çorba ‘kıkırdaklı çorba’ olarak da anılır. Geçmişi eskiye dayanan Akyurt Tutmaç Aşı / Çorbası, Akyurt mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir.
Akyurt'un diğer tescilli lezzetleri ise;
• Akyurt Fıtı Çorbası
• Akyurt Homaçası
• Akyurt Tandır Böreği
• Akyurt Toyga Aşı/Akyurt Toyga Çorbası
ANKARA’NIN DİĞER TESCİLLİ ÜRÜNLERİ
Ayaş Domatesi, Ankara Simidi, Ankara Tava, Ankara Döneri, Beypazarı Kurusu, Çubuk Turşusu, Kalecik Karası Üzümü, Polatlı Soğanı, Kızılcahamam Bazlaması.