ANGİKAD’dan kadın girişimciler için 100 öneri

ANGİKAD, 'Cumhuriyet’in 100. Yılında kadın girişimciler için 100 öneri' projesinin ilk toplantısını gerçekleştirdi.

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

ANGİKAD Girişimci İş Kadınları Derneği, 'Cumhuriyetin 100. Yılında Kadın Girişimciler için 100 Öneri' projesinin ilk tanıtım toplantısını bir otelde gerçekleştirdi. Yapılan toplantıda kadın girişimcilerin ekonomideki gücünü artırma, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayarak fırsat eşitliğinin uygulanması, eşit fırsatlar ve kadının iş hayatında güçlendirilmesi sağlanarak, iş dünyasında kadının varlığını ve yükselmesini amaçladıkları maddeler sunuldu.

''KADINLARIN İŞ DÜNYASINDA ADİL VE EŞİT HAKLARA ERİŞİMLERİNİ SAĞLAMALIYIZ''

"Komiteyle birlikte TBMM’ye gittik. Kadın vekillerimizle görüştük. İlgili kurum ve kuruluşlara gittik. Kendimiz zaten 150’ye yakın kadınız. Hemen hemen her sektörden kadın arkadaşımızla iç içeyiz. Herkesin deneyimi farklı sektörlerde. Biz birbirimize deneyimlerimizi çok iyi aktaran bir derneğiz." diye konuşan ANGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Gözde Diker, “Girişimci iş kadınları olarak biz, yaptığımız proje, etkinlik ve çalışmalarla Türkiye'de istihdam eden ve istihdam edilen kadının, iş hayatında hukuksal ve sosyal haklarının desteklenmesi, geliştirilmesi, iş birliklerinin artması ve eşit fırsatlar yaratılması için 2007 yılından bu yana çalışmaya devam ediyoruz.

'Ekonomide kadın gücüyle büyümek, güçlü bir ülke inşa etmek demektir' ilkesiyle yola çıktığımız bu proje kapsamında öncelikli hedefimiz, girişimci kadınların iş hayatında karşılaştığı zorlukları tespit etmek ve ihtiyaçlarına yönelik çözüm önerileri geliştirmektir." dedi.

"GÜÇLÜ KADIN GİRİŞİMCİLERİN OLMASI, GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE DEMEKTİR"

Diker, "Biliyoruz ki; kalkınma ve büyümeyi sağlayan en önemli faktörlerin başında iş gücünün ve ekonomik varlıkların verimli kullanımı gelmektedir. İş gücünü, tam ve kapsamlı bir şekilde kullanmak, istihdam yaratmak, sosyal ve ekonomik kalkınmanın da vazgeçilmez bir unsurudur.

Bu bağlamda söyleyebiliriz ki; 'Güçlü kadın girişimcilerin olması, güçlü bir Türkiye demektir.'
Kadın girişimciler, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği mücadelesinde de önemli bir rol oynamaktadır. Sektörlerin çeşitlenmesi ve inovasyonun teşvik edilmesi, kadın girişimcilerin sürdürülebilir çözümler sunma potansiyelini artırmaktadır. Bu kapsamda yapılacak çalışmalar Ülkemizde kârlılığı artırırken, geleceğe yaşanabilir bir gezegen bırakmamızı sağlayacaktır. Kadın girişimcilerin, geleceğin mesleklerine de hazır olması planlanarak, dijitalleşme, yapay zekâ gibi alanlarda eğitim ve mentorluk desteğiyle, teknolojik yeniliklere adaptasyonunun sağlanması, iş dünyasındaki bilinçlerinin yükseltilmesi, iş becerilerinin geliştirilmesi ve liderlik potansiyellerinin ortaya çıkarılması için destekleyici ortamların oluşturulması gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

''KADIN GİRİŞİMCİ SAYISINDA HENÜZ İSTENİLEN NOKTADA DEĞİLİZ"

Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, gerçekleştirdiği konuşmada, Türkiye'de kadın girişimci sayısına dikkat çekerek, "Kadınların çalışma hayatına katılımlarının artması ekonomilerin en temel meselelerinden biri. Kadın girişimciliği de sadece bizim değil tüm dünyanın konusu. Sürdürülebilir kalkınma, bağımsız ekonomi, üretimin devamlılığından bahsedebilmemiz için kadınların toplum hayatının her safhasında yer almasını savunmamız ve desteklememiz gerekiyor. Kadınların iş yaşamdaki başarıları her alanda kanıtlanmış olmakla birlikte, kadın girişimci sayısında henüz istenilen noktada değiliz." dedi.

Kadın girişimcinin ve iş dünyasında kadın istihdamının önemi üzerinde duran Yılmaz, "Kadınların işveren olması hem istihdamı artırması hem de ülke ekonomisine destek sağlaması açısından önemli. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre kadınların istihdamdaki oranı yüzde 30 düzeyinde. Yani her 10 kadından sadece 3’ü istihdamda yer alıyor. Girişimcilik istatistiklerine bakıldığında da yine bu oran yüzde 15’i geçmiyor.

Ekonomisi gelişmiş bir ülke olabilmemiz ancak ve ancak kadınların hem girişimci hem de çalışan olarak iş hayatında yer almasıyla mümkündür. Bu gözle bakıldığında kadınlar üretimin, iş dünyasının parlayan yıldızıdır." ifadelerini kullandı.

''ÜLKEMİZDE KADINLAR, NE YAZIK Kİ ÇALIŞMA HAYATINDA EN DEZAVANTAJLI GRUBU OLUŞTURUYOR''

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, kadınların iş dünyasında dezavantajlı olduğunu belirterek, “Ülkemizde kadınlar, ne yazık ki çalışma hayatında en dezavantajlı grubu oluşturuyor. Nüfusumuzda sayısal olarak eşitlik varken, işgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 70’in üzerinde, kadınlarda ise yüzde 30 civarında. Erkeklerde oran iki kat daha yüksek. İşgücüne dahil olan kadınlarda bu yılın Haziran ayı verileriyle işsizlik oranı %13,8 ile, erkeklerin işsizlik oranından yüzde 60 daha yüksek.” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri