Ankara 10 Kasım'da tek yürek oldu: 86 yaşındaki Kıbrıs Harekâtı Gazisi Anıtkabir'de

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 85. yıldönümünde, Türkiye’nin dör bir yanından ziyaretçi Anıtkabir'e akın etti. 10 Kasım'da Anıtkabir'e gelerek Atatürk'ü ziyaret eden 86 yaşındaki Kıbrıs Harekâtı Gazisi Gülten Tosun ve emekli öğretmen Serap Altun, geçmişte yaşadıkları duygu dolu anılarını anadolugazete.com.tr ile paylaştı.

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

86 yaşındaki askeri hemşire, Kıbrıs Harekâtı Gazisi Gülten Tosun giydiği kıyafet ile ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Kıbrıs Harekâtı Gazisi Tosun, anadolugazete.com.tr muhabirine Kıbrıs Harekâtı’nda yaşadığı anıları anlattı. Tosun, “Kıbrıs Harekâtı’nda havadan, karadan, sudan saldırılar oluyordu. O dönemde Kasım Paşa Deniz Hastanesi’nde görevli olarak 2 doktor ve 4 hemşire yolladılar. Ben de o 4 hemşireden biriydim. Ben ve başka bir arkadaşım Ertuğrul çıkarma gemisinde görev yaptık. Kıbrıs’a çıktıkça ve yaralıları tedavi etmek için aldık. 1992 yılında emekli oldum. Savaş esnasında şahit olduğum nice şeyler oldu. Bazı şeyler anlatılmaz yaşanır. Çok duygu dolu ve özel günlerdi.” sözleriyle geçmişe yolculuk yaptı.

‘AYŞE TATİLE ÇIKABİLİR’ ŞİFRESİ ÇÖZÜLDÜ

Kıbrıs Gazisi Gülten Tosun ile birlikte Anıtkabir’i ziyaret eden Serap Altun ise, anadolugazete.com.tr muhabirine babasının Kıbrıs Gazisi olduğunu belirterek, bu olayın nasıl gerçekleştiğine dair önemli bir şifrenin çözülmesinin öyküsünü paylaştı.

Altun, “Babam, İzmir’de Türk Silahlı Kuvvetler Hava Muharebe’de Elektronik bölümünde hocalık yaptı. Branşı kripto şifre çözücülüğüydü. Bülent Ecevit’in yönetiminde ‘Ayşe tatile çıkabilir’ diye bir şifre vardı. O şifreyi çözen adam, babam Ahmet Durmuş Altun’du. Bu şifrenin çözülmesinin ardından çıkarma yapıldı. Rauf Denktaş da Kıbrıs Cumhurbaşkanı oldu. Onların emekleri çok büyük. Biz hem kendi vatanımıza hem de yavru vatanımıza sahip çıkıyoruz. Kıbrıs çıkarması Türkiye Cumhuriyeti tarihimizde çok önemli bir yeri kapsıyor. Ben aynı zamanda Gazi torunuyum. Dedelerimiz kurtuluş savaşı gazileridir. Bir dedemin bacağı yoktu. Kurtuluş savaşında kaybetmiş ve ölümden dönmüş.” dedi.

GAZİ TORUNU VE EMEKLİ ÖĞRETMEN: "ATATÜRK TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEMEK"

Gazi torunu Serap Altun, “Türkiye Cumhuriyetimizin 100. Yılını geçen hafta 29 ekimde kutladık. Bugün ise 10 Kasım 2023 Atatürk’ümüzün ölüm yıldönümünde yine bir aradayız. Bugün Atatürk’ün ebediyete intikal edişinin yıl dönümü. Atatürk, hepinizin kalbinde ve artarak süren bir sevgi ve aslında bu bir aşk. Çünkü bu insanları kimse buraya zorla getirmiyor. Türkiye’nin dört bir yanından tek yürek olmuş vaziyetteyiz. 7’den 70’e herkes gönülden sevgi ile aşk ile geliyor. Bebekler bile var. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir sevgi seli yok. Çünkü Atatürk, bir dünya lideridir.

Atatürk bir simgedir. Atatürk demek, Türkiye Cumhuriyet’i demek, kurtuluş savaşları, zaferlerimiz, bayrağımız, özgürlüğümüz, kısaca her şeyimiz demek. Bütün hakları o vermiş. Biz hazır almışız her şeyi. Bunun için Atatürk’e minnettarız.” sözleriyle duygulara tercüman olarak Atatürk’e duyduğu sevgisini dile getirdi.

Bu duygu dolu anlar, 10 Kasım'ın anlamını ve Atatürk'ün hayatındaki derin etkiyi bir kez daha gözler önüne serdi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı, sevgi, minnet ve özlem ile anıyoruz!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ankara Haberleri