ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU
Ankara'da yetiştirilen, kışlık yapımının vazgeçilmez sebzesi olan Ayaş Domatesi, mutfaktaki önemini koruyor. Ankara Ayaş'ta yıllar öncesinden yetiştirilmeye başlanan ve sonradan eski önemini yitiren Ayaş Domatesi tekrardan ün kazanmış durumda. Çoğu Ankaralı tarafından tercih edilen ve yıllar içerisinde değişime uğrayan Ayaş Domatesi'nin bilinmeyenlerini sizler için araştırdık...
TOPLANDIKÇA GÜZELLEŞİYOR
Ayaş Domatesi, hem gündelik hayatta tüketmek hem de salça ve konserve yapımında kullanmak üzere vatandaşların özellikle Ağustos ve Eylül aylarında ilgi odağı oluyor. Ayaş Domatesi bol sulu ve ince kabuklu olmasıyla biliniyor.
Ayaş'ın köylerinde hasadı yapılan domateslerin ilk olarak Nisan ayında tohumu ekiliyor. Yetişmesi için elverişli şartlar oluştuğunda Ağustos ayında toplanmaya başlanıyor. Ayaş Domatesi'nin 3 defadan fazla hasadı yapılıyor ve tadı toplandıkça güzelleşiyor. Bu ayrıntıyı bilen vatandaşlar, domatesi 2. veya 3. hasadında satın alıyor.
ATA TOHUMU BULUNUYOR FAKAT İKLİM ELVERİŞLİ DEĞİL
Edinilen bilgilere göre, lezzetiyle yeniden ön plana çıkan Ayaş Domatesi'nin tohumu şehre gelen farklı tohumlarla harmanlanıyor. Köylerde hasadı yapılan domatesler, hâlâ lezzetli ama iklimin elverişsiz olması nedeniyle diğer kentlerden gelen tohumlarla harmanlanan Ayaş Domatesi önümüzdeki yıllarda tamamen farklı bir renk ve tat ile sofralarımıza gelebilir.
Ankara’nın en özel değerlerinden biri olan Ayaş Domatesi’nin korunması dileğiyle…