Ankara Büyükşehir Belediyesi 'Dünya Akciğer Günü' etkinliği düzenledi

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Ulusal Solunum Koalisyonu ile iş birliği yaparak “Dünya Akciğer Günü” kapsamında anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdi. “Herkes için temiz hava” sloganıyla düzenlenen etkinliklerde, vatandaşlar solunum sağlığı hakkında bilinçlendirilirken, Kızılay Metro İstasyonu’nda ücretsiz solunum fonksiyon testi yapıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, halk sağlığını koruma ve geliştirme amacıyla çeşitli projelere imza atmaya devam ediyor. Sigara ve alkol bağımlılığına karşı Altındağ, Mamak, Çankaya, Keçiören ve Etimesgut’taki danışmanlık merkezleriyle mücadele eden belediye, Dünya Akciğer Günü'nde de Türkiye Ulusal Solunum Koalisyonu’na bağlı 23 dernekle birlikte farkındalık oluşturdu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Dünya Akciğer Günü Farkındalık Konferansı ve Etkinliği”ne, Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu, Sağlık İşleri Daire Başkanı Mustafa Ünsal, Zabıta Daire Başkanı Olcay Erdal, Afet İşleri Daire Başkanı Özkan Erel, Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurdan Köktürk, TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Şule Akçay ve Öğretim Üyesi Dorina Esendağlı katılım sağladı.

Etkinlik kapsamında yapılan konuşmalarda, temiz havanın herkes için sağlıklı akciğerler anlamına geldiği vurgulandı ve toplumu bu konuda bilinçlendirme çabalarının önemine dikkat çekildi.

VATANDAŞLARIMIZI BİLİNÇLENDİRİYORUZ

Etkinlikte konuşan, Sağlık İşleri Daire Başkanı Mustafa Ünsal, Ankara dışında olduğu için etkinliğe katılamayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın selamını ilettti. Ünsal, Büyükşehir Belediyesi olarak, halkın akciğer sağlığını korumak ve geliştirmek amacıyla çeşitli projeleri hayata geçirdiklerini ve geçirmeye devam ettiklerini ifade etti.

Sigara kullanımı ve hava kirliliği gibi akciğer sağlığını tehdit eden unsurlarla öncelikli olarak mücadele ettiklerini vurgulayan Ünsal, “Farkındalık kampanyaları, ücretsiz sağlık taramaları ve eğitim faaliyetleri ile vatandaşlarımızı bilinçlendirmeye devam ediyoruz. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında yer alan ‘İyi Sağlık ve Refah’ ilkesi doğrultusunda, sigara bırakma programlarımız, hava kalitesini iyileştirme çalışmalarımız ve akciğer hastalıklarının erken teşhisi için sunduğumuz ücretsiz hizmetler, Ankara halkının sağlıklı bir yaşam sürmesi için attığımız önemli adımlardan sadece birkaçıdır” şeklinde konuştu.

3 YILDA 40 YEŞİL ALAN HİZMETE SUNULDU

Yeşilin Başkenti” projesi kapsamında, son üç yılda BAKAP, Çubuk 1 Barajı, 30 Ağustos Zafer Parkı, Gazi Parkı ve Batıkent Rekreasyon Alanı gibi 40 yeşil alanı hizmete açarak vatandaşların doğayla ve temiz havayla buluşmasını sağladıklarını kaydeden Ünsal, konuşmasına şöyle devam etti: “Ayrıca, toplu taşımada otobüslerimizin yüzde 70’ini doğalgazla çalışacak şekilde dönüştürerek emisyon seviyelerini azaltmayı başardık. Hava kirliliği ile ilgili iş yerlerine yönelik denetim çalışmaları da yürütmekteyiz. Sigara ve alkol bağımlılığına karşı Bağımlılıkla Mücadele Danışmanlık Merkezleri açtık. 2024 Ocak ayı itibarıyla Altındağ, Mamak, Çankaya, Keçiören ve Etimesgut'taki merkezlerimizde danışmanlık hizmetleri sunulmaktadır. Ayrıca açmış olduğumuz Sigara Bıraktırma Polikliniği ile hem vatandaşlarımıza hem de çalışanlarımıza hizmet sunmaktayız.”

“HER ZAMAN YANINIZDAYIZ”

Ünsal, vatandaşları akciğer sağlığını koruma konusunda daha duyarlı olmaya, risk faktörlerinden uzak durmaya ve düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırmaya davet ederek, “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak, sizlerin her zaman yanında ve akciğer sağlığı konusunda her türlü desteği sunmaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurgulamak isterim” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmaların ardından Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurdan Köktürk Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a, Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Başkanı Prof. Dr. Şule Akçay Sağlık İşleri Daire Başkanı Mustafa Ünsal’a plaket takdim etti. Yavaş’ın adına plaketi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kemal Çokakoğlu aldı.

VATANDAŞA ÜCRETSİZ SOLUNUM FONKSİYON TESTİ YAPILDI

Ankara Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle düzenlenen etkinliklerde, halkı bilinçlendirmek amacıyla çeşitli farkındalık çalışmaları yürütüldü. Hafta boyunca Kızılay Metro İstasyonu’nda ve Ankara Büyükşehir Belediyesinde vatandaşların ücretsiz olarak solunum fonksiyon testi ölçümleri yapıldı. Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ekipleri tarafından gerçekleştirilen ölçüm ve bilgilendirmeler sonrası, vatandaşlarda solunumsal hastalıklar ve solunum sağlığının korunmasıyla ilgili farkındalık oluşturuldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri