Ankara Büyükşehir Belediyesi geri dönüşüm ile ekonomiye güç katıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi, budanmış-devrilmiş ağaçların parçaları ve odun artıklarını geri dönüştürerek yakacak olarak kullanılmak üzere pelet haline getiriyor. Park ve bahçelerden toplanan atık plastikler ise geri dönüşümle damlama sulama borusu oluyor.

Çevre dostu geri dönüşüm projelerini hayata geçiren Ankara Büyükşehir Belediyesi, ortaya çıkan ürünlerin değerlendirilmesi için de çalışmalarını sürdürüyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, geri dönüşüm konusunda önemli adımlar atarak ekonomiye destek oluyor. ABB'nin iştiraklerinden BelPlas A.Ş., budanmış veya devrilmiş ağaçların parçalarını ve odun atıklarını geri dönüştürerek yakacak olarak kullanılması için pelet haline getiriyor. Öte yandan park ve bahçelerden toplanan atık plastikler ise geri dönüşümle damlama sulama borusu haline getiriliyor.

ÜCRETSİZ DAĞITILIYOR

Üretilen damlama sulama boruları, kırsal kalkınmayı artırmak amacıyla çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılıyor. Yakacak olarak kullanılmak üzere geri dönüştürülen peletler ise 1 milyon 480 bin metrekarelik alanda hizmete açılan Hacıkadın Kent Ormanı içine kurulan çardaklarda bulunan pelet sobalarında yakacak olarak kullanılıyor.

BelPlas A.Ş., Kahramankazan’da kurulan tesislerde park ve bahçelerden topladığı atık plastikleri 20 santimetre ve 1 metre arasında damlama sulama borusu haline getiriyor.

Geri dönüşüm projeleri için Kahramankazan’da kurulan tesis, 1 dakikada 60 metre uzunluğunda boru üretebilirken, toplamda günlük vardiyada 30 bin üretim yapabiliyor.

Başkent genelinde kırsal kalkınmayı artırmak için çalışmalarını sürdüren ABB, üretilen damlama sulama borularını çiftçilere ücretsiz olarak dağıtıyor.

SAATTE 2 TON PELET ÜRETİLİYOR

Kahramankazan’da bulunan Ova Fidanlığı’na üretim için bir tesis kuran ABB iştiraklerinden BelPlas A.Ş., Başkent genelinde budanmış veya devrilmiş ağaçların parçalarını ve odun artıklarını topluyor. Tesise getirilen ağaç parçaları ve odunlar öğütülerek, toz talaş hâline getiriliyor. Kurutulan talaşlar daha sonra da sıkıştırılarak pelet hâline getiriliyor.

Bin 500 metrekare kapalı alana kurulan tesiste, saatte 2 ton pelet üretilirken; kereste özelliği taşımayan 10 bin tondan fazla atık odunun dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. Kahramankazan’daki tesislerde üretilen peletlerin Büyükşehir Belediyesinden sosyal yardım alan ailelere yakacak olarak ücretsiz olarak dağıtılması planlanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri