ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN
Çankaya’ya bağlı Yakupabdal Mahallesi’nde yıllardır devam eden altyapı, eğitim, doğal gaz ve ulaşım sorunları, mahalle sakinlerini zor durumda bırakıyor. Doğal gaz, imar, ulaşım ve temel hizmetlere erişimde yaşanan sıkıntılar, nüfusun kayıt dışı artmasına ve birçok ailenin mahalleden taşınmasına yol açtı.
"DOĞAL GAZ SORUNU ÇÖZÜLMEDEN MAHALLENİN ISINMA ÇİLESİ BİTMEYECEK"
Mahalle sakinlerinin en büyük şikâyetlerinden birinin doğal gaz eksikliği olduğunu dile getiren Özdemir, Yakupabdal’a doğal gaz hattı bağlanması için yıllardır girişimde bulunduklarını ancak henüz bir sonuç alamadıklarını belirtti. Komşu kırsal mahallelere doğal gaz verilmesine rağmen Yakupabdal’ın bu hizmetten yoksun bırakıldığını dile getiren Özdemir, şunları söyledi:
“Ankara’nın merkezine bu kadar yakın bir kırsal mahallede doğal gaz olmaması inanılır gibi değil. Daha uzak köyler bu hizmetten faydalanırken, Yakupabdal neden kapsam dışı bırakılıyor? Geçtiğimiz günlerde yaşlı bir mahalle sakini, doğal gaz olmadığı için evini satıp taşındı. Bu, bizim için büyük bir kayıp. İnsanlar, temel bir ihtiyacı karşılanmadığı için köklerinden kopmak zorunda kalıyor.”
“YILLARDIR ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”
Mahalle sakinleri, soğuk kış günlerinde kömür ve odun kullanarak ısınmaya çalışıyor ancak bu yöntem, hem ekonomik açıdan külfetli hem de çevresel olarak zararlı. Özdemir, “Hem daha maliyetli hem de sağlıksız bir yöntemle ısınmaya çalışıyoruz. İnsanlara burada uygulanan politika anladığım kadarıyla bezdirme politikası. İnsanlar buradan göç etsin, burayı terk etsin. Bu durumun başka mantıklı bir açıklaması yok. Doğal gazın bir an önce mahallemize gelmesi için yetkililerin harekete geçmesini yıllardır bekliyoruz.” diye ekledi.
ULAŞIM SIKINTISI: SABAHLARI OTOBÜS TIKLIM TIKLIM
Ulaşım da mahallede büyük bir sorun olarak öne çıkıyor. Yakupabdal’a düzenlenen otobüs seferlerinin yetersizliği nedeniyle sabah saatlerinde duraklarda uzun kuyruklar oluşuyor. Muhtar Özdemir, mevcut ulaşım sisteminin mahalle sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılamadığını ifade ederek, “Sabah 7’deki otobüs dolup taşıyor. Durakta kalan insanlar bir sonraki otobüsü beklemek zorunda kalıyor. Çalışanlar ve öğrenciler için bu büyük bir sorun. Zaten gün içinde saat başı sadece 336 numaralı otobüs geliyor.” dedi.
Mahalle sakinleri, daha sık otobüs seferleri düzenlenmesini ve mahalleye direkt ulaşım sağlayacak hatların açılmasını talep ediyor. Özdemir, “Başkent'te, hem mahalleler arasına hem de merkeze ulaşım bu kadar zor olmamalı. Günlük hayatımızı kolaylaştıracak bir sistem istiyoruz!” diyerek ulaşım sorununun çözülmesi için çağrıda bulundu.
EĞİTİM VE SAĞLIK HİZMETLERİNE ULAŞIMDA ZORLUKLAR
Mahallede yeterli sayıda eğitim kurumu olmaması, özellikle öğrencilerin yaşamını zorlaştırıyor. Çocuklar, Çankaya’daki ve Mamak’taki okullara gitmek için otobüs kullanmak zorunda kalıyor. Özdemir, eğitim alanında yaşanan sorunları ise şu sözlerle dile getirdi:
“Çocuklarımız sabah erken saatlerde evden çıkıyor, uzun ve yorucu bir yolculuğun ardından okullarına ulaşabiliyor. Bu durum, hem onların motivasyonunu düşürüyor hem de aileler için maddi bir yük oluşturuyor. Mahallemize ayrı bir ilkokul veya ortaokul yapılmasını talep ediyoruz. Şu an bir binada ilkokul ve ortaokul var. Yaklaşık 600 öğrenci eğitim almaya çalışıyor. Öğretmenler ulaşım sorunu sebebiyle tayinlerini istiyor. Bu çocukların öğretmenleri 3-4 ayda değişiyor. Çocuk yeni öğretmene alışana kadar bir başkası geliyor. Mahallede doğalgaz olmadığı için okulda kömür kazanlarıyla ısıtma sağlanıyor.”
"MAHALLEDE HİZMET ALMAK NEREDEYSE İMKÂNSIZ"
Mahallenin en temel problemlerinden biri ise imar eksikliği. İmar planlarının olmaması nedeniyle mahallede kanalizasyon, asfalt, düzenli adres sistemi gibi temel hizmetler sağlanamıyor. Özdemir, “Adres bulmak bile büyük bir sorun. Ne belediye ekipleri ne de jandarma mahallemizde doğru adresi kolayca bulabiliyor. Mahallemizde sokak tabelası yok. Kapı numaraları ise sıralı değil. Basit bir kargo bile evlere ulaşmıyor çünkü bir evin numarası 200 ise bitişiğindeki evin numarası 2 bin. Bu, imar eksikliğinin ne kadar ciddi bir sorun olduğunu gösteriyor. Seçim öncesi Ankara Büyükşehir belediyesi imar projesi sundu ama mimarlar odası itiraz etti; çünkü planlamaya göre uygun değilmiş.” dedi.
İmar sorununun çözülmesi halinde mahalleye daha fazla yatırım yapılacağını ve hizmetlerin geleceğini belirten Özdemir, yetkililere seslenerek şöyle konuştu:
“İmar düzenlemeleri yapılmadan kalkınmamız mümkün değil. Mahallemizde asfalt yollar, düzenli kanalizasyon sistemi ve doğru adres düzenlemeleri istiyoruz. İmar olmadan, temel belediye hizmetlerine ulaşmamız imkânsız.”
"ASFALT YOK, ÇUKURLAR VAR"
Muhtar Özdemir, özellikle yolların durumundan şikâyetçi oldu. Mahallede hem ana yollar hem de ara yolların ciddi bakıma ihtiyaç duyduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "Ana yollarımız eski altyapı çalışmalarından dolayı kötü durumda, yama asfaltlar da çukur dolu. Ara yollarda ise hiç asfalt yok. Araçlar sürekli çukurlardan kaçarken kaza yapma riski yaşıyor. Kaç vatandaş kapımıza gelerek araçlarının ön takımlarını kaybettiklerini ve kaç kere karşılıklı araçlarla burun buruna gelip kaza atlattıklarını söyledi."
“ASFALT İÇİN Mİ İMAR PROJESİ GEREKİYOR?”
Özdemir, asfalt taleplerine belediyeden “imar projelerinin eksikliği” gerekçe gösterilerek olumsuz yanıt alındığını belirtti. Ancak bu duruma tepki göstererek, “Ev yapmalarına, elektrik ve su bağlamalarına izin veriyorsunuz, asfalt için mi imar projesi gerekiyor?” diye sordu.
PAZAR ALANI VE KADIN İSTİHDAMI TALEBİ
Mahalle halkının günlük ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir pazar yeri kurulması gerektiğini vurgulayan Özdemir, köy tüzel kişiliğine ait bir arazinin pazar alanına dönüştürülmesini önerdi. “Doğal ürünler üreten mahalle sakinleri için hem bir gelir kapısı olur hem de kadınlara iş imkânı sağlar” diyen Özdemir, bu taleplerin yetkililere iletildiğini ancak 8 aydır somut bir adım atılmadığını söyledi.
ELEKTRİK, İNTERNET VE SOKAK AYDINLATMASI EKSİKLİĞİ
Elektrik kesintilerinin sık yaşandığını ve internet altyapısının yetersiz olduğunu belirten Neriman Özdemir, bu durumun hem öğrencileri hem de çalışanları olumsuz etkilediğini ifade etti. Neriman Özdemir, “10 gündür interneti olmayan evler var. Milenyum çağında internet ve elektrik sorununu aşamamışız. Sokak aydınlatmaları da yetersiz, bu durum güvenlik sorunlarına neden oluyor.” diye konuştu.
Mahallede başıboş köpekler ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Özdemir, sağlık ocağı ve okul önlerinde gruplar halinde gezen köpeklerin vatandaşları korkuttuğunu belirtti. Özellikle çocukların okula gitmekte zorlandığını ifade ederek, “Köpeklerin saldırdığı vakalar yaşandı. Bazı derneklerin barınak adı altında oluşturdukları alanların hiçbir güvenlik önlemi yok. Çit yok tel yok. Köpekler resmen mahalleye bırakılıyor.” dedi.
"MERKEZDEYİZ AMA HİZMET ALAMIYORUZ"
Yakupabdal Mahallesi’nin Çankaya merkeze yakın olmasına rağmen temel hizmetlerden mahrum bırakıldığını söyleyen Özdemir, “Ankara’nın göbeğindeyiz ama sanki merkeze çok uzaktayız!” diyerek, yetkililere bir an önce çözüm çağrısında bulundu.
YETKİLİLERE AÇIK ÇAĞRI
Yakupabdal Mahalle Muhtarı Neriman Özdemir, yıllardır biriken sorunların mahalle sakinlerini mağdur ettiğini ve artık çözüm için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti. Özdemir, “Her seçim döneminde sözler veriliyor ama hiçbir somut adım atılmıyor. Bu mahallede yaşayan insanlar artık kendilerini dışlanmış hissediyor. Doğal gaz, ulaşım, eğitim, sağlık ve imar sorunları bir an önce çözüme kavuşmalı. Yakupabdal, Ankara’nın terk edilmiş bir köşesi olmamalı” dedi.
Yakupabdal Mahallesi sakinleri, yetkililerden somut adımlar beklerken, mahallede yaşamaya devam etmek isteyenler için çözüm umudu giderek azalıyor. Bu sorunlar çözülmediği takdirde, mahalle tamamen terk edilmiş bir yerleşim alanına dönüşme riski taşıyor.