Ankara, yüzyıllardır pişirilen yemekleriyle ön planda olmaya devam ediyor. Ankaralılar tarafından kahvaltıların geleneksel bir lezzeti haline gelen Kaygana, hem tadı hem de kolay yapımı ile kahvaltıların vazgeçilmezi olarak sofralarda yer almaya devam ediyor.
HER EVDE OLAN MALZEMELERLE YAPILIYOR
Kaygana, özellikle kahvaltı soflarını süsleyen bir yiyecek olarak çoğu Ankaralı tarafından tercih ediliyor. Ankara'da sade olarak yapılan Kaygana'nın farklı yörelerde sebzeli tarifleri de mevcut. Hafta sonu kahvaltılarında kalabalık aileler için birebir olan Kaygana, her sabah 'ne hazırlasam?' sorusunu soranlar için farklı bir yiyecek olarak keşfedilmeyi bekliyor.
Kaygana neredeyse her evde bulunan malzemelerle yapıldığı için, ekstra bir maliyete de sebep olmuyor. Görünüşüyle göze, tadıyla damaklara hitap eden Kaygana ekonomik oluşuyla da vatandaşın gönlüne taht kuruyor.
Kaygana tarifi için gereken malzemeler ve adımlar şu şekildedir:
Malzemeler:
- 5 su bardağı un
- 10 adet yumurta
- 5 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 adet kabartma tozu
- Su
- Tuz
- İsteğe bağlı olarak maydanoz veya dereotu
Yapılış:
- Geniş bir kaseye 5 su bardağı unu alın.
- Unun üzerine bir tutam tuz ve 1 adet kabartma tozu ekleyin.
- Yavaşça su ekleyerek karışımı biraz cıvık bir hamur elde edene kadar çırpın.
- İsteğe bağlı olarak maydanoz veya dereotu ince doğranarak hamura ekleyebilirsiniz.
- Sacı ısıtın ve bir miktar tereyağı ile yağlayın.
- Kepçe yardımıyla hazırladığınız akışkan hamuru kızgın sacın üzerine dökün.
- Kayganayı her iki tarafı da altın rengini alıncaya kadar pişirin.
- Pişirdikten sonra kayganaları sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!