Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Güven: Kahvehanelerde çay ve kahve satışları azaldı

Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, kahvehanelerin ekonomik olarak yara aldığını ve esnafın mağdur olduğunu belirterek, “Birkaç yıl önce kahvehaneye gelen müşteriler 10 çay içerken şimdi 2 çay içiyor. Esnaf para kazanamıyor, geçinemiyor.” dedi.

ÖZEL HABER: ESRA SARI

COVID-19 pandemi (salgını) sürecinde kahvehane esnafının büyük yara aldığını ifade eden Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, anadolugazete.comtr’ye kahveci esnafının sorunlarını anlattı.

İsa Güven, pandemi sonrasında ekonomik krizin esnafı mağdur ettiğini ve esnafın birçok sorunu olduğunu belirtti.

KAHVECİ ESNAFI ZOR DURUMDA!

Ankara’da kahvehanelerin ekonomik olarak yara aldığını dile getiren Güven, esnafın mağdur olduğunu belirterek, “Kahvehane işleten esnafımız gerçekten zor durumda ve geçinemiyor. Pandemi sürecinde esnaf kredi çekti. Şu an o kredileri ödemekte halen zorlanıyor.” dedi.

ESNAF BATTI!

Kira, elektrik, doğalgaz, hammadde gibi birçok kalemde giderin esnafı zor duruma soktuğunu vurgulayan Güven, şöyle konuştu:

“Kahvehanelere emekliler geliyor. Emeklilerin durumu belli. Doğru düzgün zam yapılmadı. Çalışmayan emeklilere 5 bin lira verildi. Şimdi çalışan emeklilere de 5 bin lira verilmesi kararlaştırıldı. Ancak kahvehanelerin müşteri kitlesi belli. Birkaç yıl önce kahvehaneye gelen müşteriler 10 çay içerken şimdi 2 çay içiyor. Esnaf para kazanamıyor, geçinemiyor. Ama unutmayalım bu esnaf ülkenin bel kemiği. Esnaf ülkenin orta sınıfı. Bu esnaf yok olursa ülke de ciddi bir sıkıntı çıkar.”

“KAHVEHANELERDE ÇAY VE KAHVE SATIŞLARI AZALDI”

Oda Başkanı Güven, şeker, çay gibi ürünlere yüzde 100’ün üzerinde zam geldiğini belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

“Çay ve kahveye zam yaptık. Yapmak zorunda kaldık. Çay 10 lira, kahve 20 lira. Bu kahvehaneye gelen emekli 2 çay içse 20 lira ödeyecek. Simit yese 10 lira ödeyecek. Kahve içse daha fazla ödeme yapacak. Emekli her gün kahveye geliyor. Aylık geliri artmıyor. Kahvehanelerde çay ve kahve satışları azaldı.”

“KAHVEHANELER SOSYALLEŞME MEKÂNI”

Ankara’da bin 200 kahvehane işletmesinin bulunduğunu belirten Güven, kahvehanelerin ‘sosyalleşme’ mekânı olduğuna işaret ederek, “Kahvehane esnafı olmazsa vatandaşlarımız intihar eder. Kahvehaneye gelen vatandaşlar psikolojik olarak rahatlıyor. Kendini iyi hissediyor.” diye konuştu.

Güven, esnafın, BAĞ- KUR ödemeleri yüzünden zor durumda olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Esnafın prim günü 9 bin olmak zorunda. 25 yıl bir fiil esnaf çalışmak zorunda. Ama diğer çalışan grup 7 bin 200 gün prim gününü doldurunca emekli oluyor. Esnafın da prim gününün düşürülmesi gerekiyor.”
Başkan Güven son olarak, enflasyonun çok yüksek olduğunu ve enflasyonun tek haneli rakamlara çekilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri