Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven'den tepki: “Bıçak kemiğe dayandı, bize dokunmayın!”

Kahvehanelerde kumar oynatıldığına dair olumsuz bir algının oluştuğunu belirten Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, “Kahvecilerin üstünde oynanan bu oyunu istemiyoruz. Kahvehaneler kumar yeri değil, asıl kumarı devlet dışarıda oynatıyor. Biz kumarcı değiliz. Tüm yetkili vatandaşlar kendilerine çekidüzen versin.” dedi.

ÖZEL HABER: BÜŞRA SAĞLAM

Kahvehane denildiğinde insanların kafalarında kumarhane ya da batakhane gibi olumsuz bir algının oluştuğunu söyleyen Ankara Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsa Güven, “Kahvehanelerde kumar oynatıldığına dair bir algı var, bu yüzden emniyet bizi sıkı şekilde denetliyor. Oysa ki kumarı devlet oynatıyor. Asıl kumar, dışarıda olan kazı kazan, at yarışı, milli piyango ve iddia gibi oyunlardır. İnternette 24 saat bahis oynanıyor, buna bir engel yok. Biz kumarcı değiliz.” ifadelerini kullandı.

“KAHVEHANELERİN BİR AY BOYUNCA KAPATILMASI ESNAFA ZARAR VERİYOR”

Güven, “Kahvehanede iki arkadaş sigarasına veya yemeğine oyununu oynayınca, polis geliyor. Daha sonra kumar oynatıldığı gerekçesiyle kahvehane bir ay boyunca kapatılıyor. Bu sürede esnaf ne yapacak, gelen kesim zaten emekli. Bu vatandaş nasıl geçinecek ve nasıl müşterilerini yeniden toparlayacak? En azından 10 veya 20 gün kapatma cezası verilebilir, ancak bir ay çok uzun bir süre. Kaymakamlar bu konuda yetkilerini kullanmasınlar. Tüm ilçe kaymakamlarını göreve davet ediyorum. Herkes kendine çekidüzen versin.” diye konuştu.

“KAHVEHANELERİ HOR GÖRÜYORSANIZ SÖYLEYİN, ANAHTARIMIZI TESLİM EDELİM”

Avrupa Uyum Yasaları kapsamında çıkan Dernekler Kanunun kahveci esnafını yok ettiğine dikkat çeken Güven, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İçişleri Bakanlığı ve Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne sesleniyorum, gelin, bu Dernekler Kanununu birlikte ele alalım ve değiştirelim. Ülkeyi bölücü olarak getirilen bu kanun bizlere zarar verdi. Kahvehanelerden ne istiyorsunuz. Bizim akşama kadar işimiz gücümüz kaymakam ve polisle uğraşmak. Eğer kahvehaneleri hor görüyorsanız söyleyin, anahtarımızı kaymakamlara teslim edelim, kahvecilik yapmayalım. Hem onlar rahat etsin hem biz. Bu esnaftan ne istiyorsunuz? Orta direk çöktü; zengin daha zengin oldu, fakir daha fakir oldu."

“HEMŞEHRİ DERNEKLERİNE HABERLİ DENETİM KALDIRILSIN”

Hemşehriler Dernekleri adı altında kumar oynatıldığını dile getiren Güven, bu derneklere haberli denetim yapılmasının kaldırması gerektiğini vurguladı. Güven, "Her türlü içki ve kumar oyunları burada dönüyor. Polis ya da zabıta bu derneklere giremiyor, izin almak zorundalar. Hemşehri dernekleri, vatandaşlar tarafından başka işletmelere devrediliyor. Kahvehanelerin rahatlıkla denetlendiği gibi, derneklerin de denetlenmesi gerekiyor. Bu yüzden haberli denetim kaldırılmalı. Ayrıca, Selahiyet Kanunu ile birlikte kahvehanelere yılda dört kez tutanak tutulduğunda ruhsat iptaline gidiliyor. Bunu istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

“DERNEKLER KANUNU ÇÖZÜME KAVUŞMAZSA, ÜLKENİN BAŞINA BELA OLACAK"

Türkiye'de 122 bin, Ankara'da ise 22 bin dernek bulunduğunu bildiren Başkan Güven, "Her önüne gelen dernek açıyor. 7 kişi bir araya geliyor dernek kuruyor. Dernekler Kanunu'nu çözelim, yoksa bu durum ülkenin başına bela olacak. Ayrıca, 24 saat açık olan bitirimhaneler ortaya çıktı ve burada kumar oynanıyor. Vergi-ruhsat gibi hiçbir şey yok." dedi.

“BIÇAK KEMİĞE DAYANDI, BİZE DOKUNMAYIN"

Kahvehanelere yapılan zulmün sona ermesi gerektiğini vurgulayan Güven, “Bizim üstümüze çok geliyorlar ama kahvehaneler sokağa inmesini de bilir. Bıçak kemiğe dayandı bize dokunmayın. Biz kaçtıkça üstümüze geliyorsunuz. Kahvehanelerden elinizi çekin. Emniyet kahvehanelere göz açtırmıyor. Soruyorum polisin kahvehaneye girip sigortanız var mı, sorusunu nasıl sorabilir? Bu iş sosyal güvenlik biriminin işidir. Herkes işini yapmalı, yoksa işler karışır. Kahvehanelerde yetişen mülki idare amirine, kaymakamlara, belediye başkanlarına ve herkese söylüyorum. Sizler bu kahvehanelerde yetişmediniz mi, burada oturmadınız mı? Osmanlı kültüründen gelen kahvecilik kültürünü bitirdiniz. Küçük esnaf sanatkar bitti. Mesleki Sivil Toplum örgütleri, oturduğunuz koltuktan güç almayın tabana inin. Esnaf varsa biz varız, esnaf yoksa biz de yokuz.” ifadelerine yer verdi.

“SİGARA YASAĞINA BİR KERELİK AF İSTİYORUZ”

2007 yılında yürürlüğe giren sigara yasağının kahveci esnafını zor durumda bıraktığına değinen Güven, bu yasak için bir kerelik af çıkarılması talebinde bulundu. Güven, "Sigara kullanmıyorum ve tasvip etmiyorum; ancak zengin sigara içebiliyor, fakir ise içemiyor. Bu yüzden, bir kerelik sigara yasağı için af istiyoruz.” çağrısında bulundu.

Türkiye’yi geriye götüren bir konunun da Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) meselesi olduğunu bildiren Güven, emeklilik sistemin düzeltilmesi gerektiğine işaret etti. “Vatandaş 38-40 yaşında emekli oluyor. Bu yaşta emekli olmak olur mu? Ayrıca bugün bir yasa çıkarken Meslek Sivil Toplum Örgütlerinin görüşü alınmıyor. Bakanlar bir yasa çıkaracağı zaman, hangi kurumu ilgilendiriyorsa oradan bir temsilci ile birlikte çalışarak konunun çözüme kavuşturulması gerekiyor. Tek başına çözemezler, masa başında oturan bürokratlar sorunu anlamaz, bilmez.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri