ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, "Uzun yılların ihmali... Titiz bir çalışmayla Ankara Kalesi'ni sağlamlaştırarak gelecek nesillere aktaracağız. Buradaki çalışma aslında ameliyat gibi. Çok zor bir çalışma. Biz de bu işin önemini bilerek, aynı hassasiyetle üzerinde duruyoruz." dedi.
Mülkiyeti Milli Emlak'a, sorumluluğu ise Kültür ve Turizm Bakanlığına ait olan Ankara Kalesi'ndeki çalışma yetkisi Ankara Büyükşehir Belediyesine devredildi. Kale duvarlarında meydana gelen çatlak sorunu ise uzun süredir devam ediyordu. Yetkiyi devralan ABB, gerçekleştirilen ihale sonucunda çalışmalara start verdi.
Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, "2 bin yılı aşkın bir sürede Kale'nin varlığından bahsedebiliriz. Bu süreçte çok kez tahrip olmuş, onarımlar geçirmiş. Dünya başkentleri arasında kalesi olan hatta kale içerisinde yaşamı olan nadir kentlerden birisiyiz. Bu yüzden Ankara'nın simgesine gözümüz gibi bakmalıyız. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Kale'ye gerekli özeni gösteriyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığının hazırlamış olduğu bir proje vardı. Burası 2863 Sayılı Yasa'ya tabi bir sit alanı olduğu için Ankara Kültür ve Tabiat Bölge Kurulu'na başvurduk. Bu proje çerçevesinde Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalarımıza başladık." diye konuştu.
"ANKARA'NIN NERESİNDEN BAKARSANIZ BAKIN KALE GÖZÜKECEK"
Ankara Kalesi'nde aydınlatma çalışmalarının da başladığını sözlerine ekleyen Ödemiş, "Kale'nin tamamını aydınlatıyoruz. Ankara'nın neresinden bakarsanız bakın Kale gözükecek. Kale'nin çevresini düzenliyoruz. Kale içindeki 77 tanesi tescilli olan 200 tane evin restorasyon çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu yılın sonunda Kale içerisinde restore edilmemiş ev kalmayacak. Yine, bu çalışmalarımızla Tarihi Kentler Birliğinden başarı ödülü aldık. Bu da yaptığımız işin ne kadar doğru ve bilimsel verilere dayalı olduğunu bir kez daha gösteriyor." ifadelerini kullandı.