Kamu-özel ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite düzeyindeki öğrenciler büyük ödül için kıyasıya ter döktü.
Temel seviyede ilkokul ve ortaokullardan 119, ileri seviyede ise lise ve üniversitelerden 69 olmak üzere toplam 188 takımın katıldığı yarışta, 130 danışman öğretmen ve 567 öğrenci yer aldı.
İleri seviyede mücadele eden okullardan Yenimahalle Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi takımlarından AHİRON-BOT-2 takımı birinci, aynı okuldan AHİRON-BOT-1 takımı ikinci, Keçiören Hatice Hikmet Oğultürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi takımlarından ROBORİON üçüncü oldu.
Temel seviyede mücadele eden Mamak Turhan Polat Ortaokulu takımlarından KAFKAS birinci, Özel Kariyer İlkokulu takımlarından MUCİT KAFA ikinci, Özel Kariyer Ortaokulu takımlarından SÜLEYMAN üçüncü oldu.
Temel düzeyde ilk üçe giren takımlardan birinciye bir tam altın, ikinciye bir yarım altın, üçüncüye bir çeyrek altın ile bu takımların eğitim gördükleri okula bir tablet hediye edildi.
İleri düzeyde ilk üçe giren takımlardan birinciye 4 tam altın, ikinciye 4 yarım altın, üçüncüye 4 çeyrek altın ile eğitim gördükleri okula bir tablet hediye edildi.
DEVLETLERİN VE MİLLETLERİN VARLIĞINDA TEKNOLOJİ ÖNEMLİ
Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok hem yarışmacılara hem de izleyici olarak katılan öğrencilere ve ailelere hitaben yaptığı konuşmada, “İkbalimiz ve istikbalimiz sevgili çocuklarımızı ve gençlerimizi çok seviyoruz. Aylar önce başlayan robot yarışmamızın bugün finaline geldik. Yarışmaya katılan bütün okullarımıza, öğrencilerimize ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Sevgili gençler! Milletlerin ve devletlerin geleceği çocukları ve gençleridir. Bu yarışmamızın sebebi ise hızla değişen dünyadır. Bilim ve teknolojiye sahip olmayan toplumların kalkınması, büyük ve güçlü devlet olması maalesef mümkün değildir. 8 milyarlık dünyaya baktığımızda değişen ve gelişen yaşamın bütün alanlarında bilim ve teknolojiyi görüyoruz. Aynı zamanda devletlerin ve milletlerin varlığında ve devamlılığında teknolojinin büyük önemi olduğu ortada.” dedi.
“TÜRKİYE, BİLİM VE TEKNOLOJİDE KABUĞUNU KIRDI”
Türkiye’nin son yıllarda gerçekleştirdiği teknoloji hamleleriyle birlikte dışa bağımlılığının azaldığını da dile getiren Altınok konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bugün güçlü olan devletler dediğimiz zaman, ekonomik olarak güçlü olarak gördüğümüz ülkeleri sayıyoruz. Bu devletlerin de en önemli özellikleri bilim ve teknolojiye sahip olmalarıdır. Bizler kimi noktalarda bir pazar konumundayız ancak Türkiye bu anlamda kabuğunu hızlı kıran ülkeler arasında yer alıyor. Daha düne kadar müşteri olan, bağımlı olan, dışarıya muhtaç olan bir Türkiye vardı. Mesela İsrail’den aldığımız heronları bize vermediler. Tamir ettirmek istediğimizde İsrail’e, tamir etmediler. Tanklarımızı İsrail’e götürüyorduk. Tanklarımız gitti, İsrail’de kaldı. Tamir parasını ödediğimiz tanklarımızı bize vermediler. F35 Savaş uçağımızın parasını peşin verdiğimiz halde bize çeşitli dayatmalarda bulundular bize bunu vermediler. Gelecekte Türkiye Cumhuriyetini zaafa uğratmak için ‘milli menfaatlerinizi savunmayın, değerlerinize sahip çıkmayın’ diyerek bunları yaptılar. Ama şimdi ne oldu? Şu anda dünyada ilk insansız savaş uçağını ürettik. Ben buradan Bayraktar Ailesine teşekkür ediyorum. Baykar, Türkiye için önemli bir kazanımdır. Türkiye'nin gücüne güç katacak bir kazanım olup başkalarına korku verecek bir üretim yapmaktadır. Kaan savaş uçağımız, İHA ve SİHA’larımız, Kızıl Elma’larımız teknolojik anlamda ciddi bir mesafe aldı.”
TAM DESTEK
Gençlerin bilim ve teknoloji alanında yetiştirilmesi için Keçiören Belediyesi olarak tam destek verdiklerini de hatırlatan Altınok, “Bizim amacımız da yeni bilim insanlarımızı yetiştirmektir. Gençlerimize destek vermek suretiyle her alanda onları yetiştirmeliyiz. Keçiören Belediyesi Teknoloji Merkezi Ankara'nın ilk, Türkiye'nin de sayılı merkezidir. Teknoloji Merkezlerimizin sayısını artırarak çocuklarımıza ve gençlerimize istedikleri imkânları vermemiz gerekiyor. Bir yandan da Keçiören'deki bütün okulların laboratuvarlarını ekipmanlarla dolduruyoruz. Bizden ne istenirse biz daha fazlasını ve kalitelisini alıyoruz. Okullarımıza, ‘Kütüphane ve laboratuvar için ne istiyorsanız isteyin daha iyisini daha kalitesini daha fazlasını alalım’ diyoruz. Geleceğin İbn-i Sina’larını, Uluğ Bey’lerini, Ali Kuşçu’larını yetiştirmek istiyoruz. Bizler dünyaya medeniyeti getirmiş yüce bir milletin evladıyız. Şimdi büyüyen güçlü bir Türkiye var. Gençlerimiz de inşallah ellerindeki imkânlarla ‘Güçlü Türkiye’ için katkı sunmaya devam edecekler. Gençler! 21’inci asrı Türklerin medeniyet asrı yapacaksınız. Sizlere inanıyor, sizlere güveniyoruz. Robot yarışmamızda emeği geçen tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyoruz. Sizleri seviyoruz, sizler her şeyimizsiniz, sizler geleceğimizsiniz.” ifadelerini kullandı.
Altınok, konuşmasının ardından pistte devam eden yarışları takip ederek öğrencilere başarılar diledi.
YARIŞMAYA GİDEN SÜREÇTE NELER YAPILDI?
Keçiören Belediyesi TEKNOMER “Çizgi İzleyen Robot Yarışması”nı sadece bir yarışma olarak değil bilim ve teknoloji alanında eğitim ve farkındalık oluşmak için düzenledi. Bu yarışmaya giden süreçte başvuru yapan öğrencilere yönelik, online robotik kodlama dersleri ile hafta sonları soru-cevap zoom toplantıları, yüz yüze ve online toplantılar yapıldı. Eğitimlerin sonunda başarı gösteren okullara 50 adet robot kit hediye edildi. Yarışmaya katılan ancak deneme pisti olmayan okullar için pist hazırlandı. Öte yandan ailelerin de ilgisini çekmek için “Robotik Kodlama Ailelerle buluşuyor’ etkinliği düzenlendi. Son virajda ise temel ve ileri seviye olarak uzun dönemli robotik kodlama kursları ile öğrencilerin robotik kodlamaya olan ilgisi artırıldı. Tüm bu çalışmalar Kanuni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve öğretmenleriyle ile iş birliği içinde gerçekleştirildi. Organizasyonun eğitim süreci ile birlikte tüm teknik ve teknolojik altyapısı Kanuni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından uygulandı.