Ankara kent arşivi burada | Türkiye’nin ilk edebiyat müze kütüphanesi

Ankara Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi, Türkiye'nin ilk edebiyat müze kütüphanesi olarak 2011 yılında Altındağ'da açıldı. Haftanın beş günü açık olan kütüphanede, Mehmet Akif Ersoy’a ait özel koleksiyonlar, Ankara’ya ait birçok eser ve Türk edebiyatının önemli eserleri yer alıyor. Kültür ve edebiyat etkinlikleriyle de dikkat çeken kütüphane, edebiyatseverlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Ankara Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk edebiyat müze kütüphanesi, Ankara Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak hizmet veriyor. 12 Mart 2011 tarihinde, Mehmet Akif Ersoy’un ölümünün 75. ve İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 90. yılı anısına açılan kütüphane, Ankara’da dair birçok esere ev sahipliği yapıyor.

7 BİN KİTAP VE 100’E YAKIN SÜRELİ YAYIN

Ortalama 7 bin kitap ve 100’e yakın süreli yayından oluşan kütüphanenin dermesi, başta Mehmet Akif Ersoy’a ait eserler ve onun hakkında yazılmış eserler olmak üzere, Ankara; Konya, Aksaray, Kırşehir, Nevşehir, Yozgat, Bolu, Düzce, Çankırı, Çorum, Kırıkkale illerinde yaşamış olan yazarlara ait yapıtlar da mevcut. Edebiyat başvuru kaynakları, dilbilgisi kitapları, roman, hikâye ve şiir kitaplarına ek olarak; edebiyat yazarlarına dair biyografiler, yazma eserlerin tıpkıbasımları, Mustafa Kemal Atatürk, Mehmet Akif Ersoy, Çanakkale Zaferi, Kurtuluş Savaşı gibi konulara yönelik kitaplar ile Ankara ve ilçelerini tanıtan kitaplar bulunuyor.

KÜTÜPHANE DÜZENİ VE ETKİNLİKLER

İki katlı binada yer alan kütüphanede, açık raf sistemiyle düzenlenen materyaller, kullanıcılar tarafından gerektiğinde görevli personelin eşliğinde kullanılabiliyor. Kütüphane, düzenli olarak söyleşi, imza günü, okuma günü ve şiir dinletisi gibi kültür ve edebiyat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, kültür ve edebiyat alanında çeşitli toplantılar da kütüphanede düzenleniyor.

ÖZEL KOLEKSİYON VE GENEL KOLEKSİYON

Kütüphanenin giriş katında, Mehmet Akif Ersoy’a ait fotoğraf ve objeler ile yazarı veya çevirmenleri tarafından imzalanmış edebiyat ödüllü kitaplar sergileniyor. Türk edebiyatı dergilerinin ilk ve son kapaklarının tıpkıbasımları da burada yer alıyor. İkinci katta ise Ankara Kent Kitaplığı, kuramsal kitaplar, dilbilgisi kitapları, roman, hikâye, deneme, anı ve şiir türündeki kitaplar bulunuyor.

Altındağ'daki kütüphane hafta içi her gün 10.00-19.00 saatleri arasında, pazar ve pazartesi günleri hariç kullanıcıların hizmetine açık.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri