Ankara Kent Konseyi Çevre ve İklim Meclisi Başkanı Şan: Ankara'nın çevresel ve iklim sorunlarına odaklanıyoruz

Ankara Kent Konseyi Çevre ve İklim Meclisi Başkanı Ömer Şan, Ankara'nın çevresel ve iklimsel sorunlarına çözüm bulmak amacıyla önemli adımlar atmaya devam ettiklerini belirtti.

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Ankara Kent Konseyi Çevre ve İklim Meclisi Başkanı Ömer Şan, "Programımızda neler yapılması gerektiğini ve bugüne kadar yapılmayan konuları belirledik. Bu doğrultuda AKK'nin diğer çalışma gruplarıyla birlikte yaptığımız çalışmaların sonuçlarını değerlendirdik." dedi.

Cumhuriyetin ve Ankara'nın başkent oluşunun yüzüncü yılına atıfta bulunarak, Meclisin 23 farklı tavsiye kararı hazırladığını ifade eden Şan, bu kararlar arasında Ankara'daki derelerin açılması ve yeşil kuşak ağaçlandırma projelerinin yer aldığını belirtti. Ankara'nın çevre ve iklim sorunlarının evrensel nitelikte olduğunu vurgulayan Şan, Başkent'in, diğer kentlere ve dünya başkentlerine örnek olması gerektiğini dile getirdi.

Ankara'nın birçok değerini kaybettiğine dikkat çeken Şan, son beş yılda yerel yönetimlerdeki katılımcı, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışının benimsenmesiyle Ankara Kent Konseyi'nin önemli bir rol üstlendiğini belirterek, bundan sonra daha verimli bir süreç olacağına inandıklarını dile getirdi.

"ANKARA'NIN KAYBETTİĞİ DEĞERLERE ODAKLANMAK ÖNEMLİDİR"

Şan, "Ankara'nın kaybettiği değerlere odaklanmak önemlidir. Özellikle çevresel değerlerin korunması gerekiyor. Ankara'da birçok endemik tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu endemik türlerinin yeniden hayata nasıl döndürüleceği üzerine bilimsel çalışmalar, üniversiteler, uzman dernekler ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle gerçekleştirilmeli." dedi. Ayrıca, Ankara'nın en önemli sulak alanlarının korunması ve yönetilmesi gerektiğini belirten Şan, bu konuda yerel yönetimlerle iş birliği içinde hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.

Şan, "Merkezi yönetimin ortaya koymuş olduğu planlar ve programlar söz konusu ancak yerele geldiğimiz zaman her alanda uygulanamayacak çalışma programı olduğunu görüyoruz ve bizler de yerelde bunu nasıl başarabilirizin öncülüğünü yaparak, katılımcı örneğini gösterdik." diye konuştu.

Çevre ve İklim Meclisi olarak, çeşitli sivil toplum örgütleriyle birlikte çalıştıklarını belirten Şan, bu ortak çalışmaların uygulanması için gerekli zemini oluşturduklarını dile getirerek, Ankara Kent Konseyi'nin hazırlamış olduğu çalışmalarının daha çok çevre ve iklim odaklı olacağını gördüklerini, suya ve endemik türlere yönelik bilimsel çalışmalar ve sivil toplum desteğiyle akılcı çözümler üreteceklerini dile getirdi.

Yaşanan büyük depremde ve diğer afetlerde Ankara Kent Konseyi'nin büyük bir birlik ve beraberlik oluşturduğunu belirten Ömer Şan, "Bizim çıkış noktamız 'Alınacak önlemlerle depremlerden nasıl daha az etkileniriz?' boyutunda. Alınacak önlemler, binaların sağlamlığı ve insanlarda afet bilincinin oluşturulması gibi birçok farklı boyutta önleyici çalışmalar yapılması üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz." dedi.

"Ankara'da özellikle vadilerin imara açılmasının sakıncaları, büyük inşaatlarda ÇED raporunun alınması, depreme dayanıklı güçlendirilmelerin yapılması gibi iklim değişikliğine uyum yerine, iklim değişikliğini önleyici çabalar almamız gerekiyor. Ağaçlarımızı ortadan kaldırmamız gerekiyor. Ankara bu konuda çok önemli bir ağaç popülasyonuna sahip. Ancak kentsel dönüşüm çalışmaları yapılırken bu ağaçlar ortadan kaldırılıyor. Sokak ağaçların korunması yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Caddenin üzerindeki bir ağaç, o bölgenin küresel ısınması 3-4 derece önlüyor." ifadeleriyle, Şan, küresel ısınma ile mücadelede ise bilimsel raporlar doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

31 Mart yerel seçimlerinde de belediye başkan adaylarından bu yönde çalışmalar beklediklerini dile getiren Şan, "Ankara Büyükşehir Belediyesi, bu konudaki çalışmalarıyla öncü bir rol oynadı. Bu çabalar Türkiye genelinde hem şeffaf yönetim hem hesap verebilir yönetim hem de katılımcılık anlamında örnek olacaktır." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri