Ankara kuaför ve güzellik salonlarından pazar günü kapanma tepkisi

Ankara kuaför ve güzellik salonları, son günlerde gündeme gelen "pazar günü kapanma" zorunluluğu ile ilgili yaşadıkları mağduriyeti dile getirmek için bugün Ulus'taki Atatürk Heykeli önünde basın açıklaması yaptı.

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Meslektaşlarının yaşamış olduğu sorunları anlatmak ve destek aramak için bir araya gelen Ankara Kuaför ve Güzellik Uzmanları Bir. Ber. Day. ve Kalk. Derneği Başkanı Hesna Korgan ve salon sahipleri, İstanbul'dan gelen meslektaşları temsilen Uğurcan Ubay ile birlikte taleplerini yetkililere iletti.

"PAZAR GÜNÜ KAPANMA ZORUNLULUĞU EKONOMİK KAYIPLARA NEDEN OLACAK"

Ankara Kuaför ve Güzellik Uzmanları Bir. Ber. Day. ve Kalk. Derneği Başkanı Hesna Korgan, pazar günleri kapanma zorunluluğunun ciddi ekonomik kayıplara neden olacağını ve işletmelerin ayakta durmasını tehdit edeceğini belirtti. Bu uygulamanın yalnızca işletme sahiplerini değil, çalışanları da olumsuz etkileyeceği, gelir kaybının maaşların, kira ve fatura giderlerinin ve sigorta primlerinin ödenememesine yol açacağı ifade edildi.

MESLEKİ SORUNLARA DA DİKKAT ÇEKİLDİ

Kuaförler, özellikle stajyer ve çıraklık sigortasının sağlanması, emeklilik prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200'e düşürülmesi, KDV oranının yüzde 20'den yüzde 8'e indirilmesi ve yıpranma payının uygulanması gibi daha önemli sorunlar varken, tüm dikkatlerin pazar günü kapanma konusuna yoğunlaştırılmasının yanlış olduğunu belirtti. Bu durumun sadece Ankara değil, tüm Türkiye'deki kuaför ve güzellik uzmanlarının ortak sorunu olduğu vurgulandı.

KAÇAK ÇALIŞMALAR VE VERGİ KAYBI UYARISI

Pazar günü kapanma zorunluluğunun devam etmesi halinde kaçak çalışmaların artacağı ve devletin ciddi vergi kaybına uğrayacağı ifade edildi. Kuaförlerin, işletmelerin kendi tercihine göre çalışma saatlerini belirleyebilmesinin hizmet kalitesini artıracağı ve ekonomik canlılığı koruyacağı görüşü savunuldu.

YANLIŞ ALGININ DÜZELTİLMESİNDE ISRAR

Esnaf ve müşteriler arasında "devlet iş yerlerini kapattı" gibi yanlış bir algı oluşmasına neden olan bu durumun, oda yöneticilerinin ve federasyonların hatalı taleplerinden kaynaklandığını belirten kuaförler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın bu yanlışı düzelteceğine ve kararı iptal edeceğine inandıklarını ifade etti.

İSTANBUL'DAN ANKARA'YA DESTEK

Ankara Kuaför ve Güzellik Salonları'nın pazar günü kapanma kararına karşı gösterdikleri tepkiye İstanbul'dan da destek geldi. İstanbul'dan meslektaşları adına konuşan Uğurcan Ubay, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

​​​​​​​

" İstanbul olarak Ankara'daki meslektaşlarımızın ve dernek başkanımız Hesna Hanım'ın yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum. Fikrimize ve onayımıza sunulmadan alınan bu karara karşı çıkıyoruz. Bu süreçte bizimle birlikte yol yürüyen meslektaşlarıma, oda başkanlarıma, dernek başkanlarıma ve adli sürecimizi takip eden Avukat Mehmet Ali Sümer ve ekibine herkes adına teşekkür ediyorum. Bu sancılı dört haftanın sonunda hukuki yollarla hakkımızı aradığımızı ve devletimizin gerekli mecralarına önergelerimizi sunduğumuzu belirtmek istiyorum.

Sancılı sürecin takipçisi olarak, verilen kararın durdurulması adına idari mahkemeye değerli avukatlarımız aracılığıyla talebimizi iletip, topladığımız binlerce imzayı yetkililere sunduk. Bu süreçte sizlerin desteğiyle valimiz ve ticaret bakanımız ile tekrardan bir düzenleme yapılacağını umut ediyoruz." ifadelerini kullandı.

ATO 43. KOMİTE BAŞKANI ÖMER SARIOĞLU DA ÖNEMLİ AÇIKLAMARDA BULUNDU

ATO 43. Komite Başkanı Ömer Sarıoğlu, bu kararın sektörde yarattığı mağduriyetlere dikkat çekti.

Sarıoğlu, " İki sene öncesinde bu kararla alakalı bir çalışma yapıldığını duyduk. Federasyon Başkanımız Sayın Bayram Karakaş'ın, esnaflarımız eşleriyle görüşemiyorlar, çocuklarına zaman ayıramıyorlar gibi ifadelerle kendisi de erkek berberi kökenli olan Bayram Karakaş Başkanımız, geri kalan yüzde 8 erkek berberlerini kapatmak amaçlı bu uygulamayı başlatmıştır diye düşünüyorum. Maalesef ki kuaförler ve güzellik uzmanları da bu konuya dahil edilince ciddi mağduriyetler yaşanmaya başladı.

Bizlerin yıllardır oturmuş olan bir sistemimiz var. Gerek bireysel gerekse çevresel faktörlerden dolayı insanlar, işletme sahipleri kendilerine göre kapatıyorlardı salonlarını ve hiçbir şekilde sıkıntı yaşamıyorlardı. Geldiğimiz durumda insanları ikiye böldüler: salı ve pazar günü olarak. Maalesef ki sektörümüzde yavaş yavaş insanlar, işletme sahipleri birbirlerine düşmeye başladı, bizlere yakışmayan durumlar ortaya çıkmaya başladı. Daha da vahimi, bizler de işletme sahipleri olarak korkmaya başladık.

Sektörümüz, bu aylarda nişan, düğün organizasyonlarından dolayı hızlı bir şekilde salonlarımızın kapatılmasından dolayı ciddi maddi kayıplar yaşıyorlar. Bu uygulamanın bir an önce kaldırılmasını el birliğiyle, Allah'ın izniyle başaracağız. Sizlerin de desteğiyle diyorum. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri