Ankara Ticaret Odası 'Bilişim Sektörü Buluşmaları'nı düzenledi

Ankara Ticaret Odası tarafından düzenlenen 'Bilişim Sektörü Buluşmaları' ATO Başkanı Gürsel Baran'ın ev sahipliğinde gerçekleşti.

ATO'nun düzenlediği 'Bilişim Sektörü Buluşmaları' etkinliğinde, ATO Başkanı Gürsel Baran, Sağlık Bakan Yardımcısı Huzeyfe Yılmaz ve ATO'nun Bilişim Teknolojileri Meslek Komitesi Başkanı Gökhan Ertek'in yanı sıra birçok ATO Komite ve Meclis Üyesi ile sektör temsilcisi katıldı.

"BİLİŞİM GELİŞMİŞLİĞİN EN ÖNEMLİ UNSURU"

ATO Başkanı Gürsel Baran, yaptığı konuşmada bilişim sektörünün gelişmişliğin en temel unsurlarından biri olduğunu vurgulayarak bilişim sektörünün, dünya genelinde toplumsal ve ekonomik kalkınmanın öncüsü konumuna geldiğini belirtti. Baran, sanayi devrimleriyle başlayan değişim ve dönüşüm sürecinin hızının artarak devam ettiğini ifade etti. Gürsel Baran, bilim ve teknolojideki ilerlemeleri takip eden, bu alanlara yatırım yapan, üreten ve değişimi yönetebilenlerin hem bireysel olarak kazandığını hem de ülkelerine ve milletlerine kazandırdığını söyledi. Ayrıca, bilim ve teknolojinin sürdürülebilir refahın anahtarlarından biri haline geldiğini vurgulayan Baran, ekonomiye yön verdiğini ve sosyal hayatı dönüştürdüğünü kaydetti.

"BİLİŞİM BÜYÜMEYE KATKI SAĞLIYOR"

Gürsel Baran, dünyada büyük bir rekabetin yaşandığını ve dijitalleşmenin işletmelerin rekabet alanını genişlettiğini belirerek geleneksel iş modelleriyle devam etmenin artık mümkün olmadığını, her alanda yenilikleri benimseyip işletmelere dâhil etmenin gerekliliğini vurguladı. Baran, eğitimden sağlığa, tekstilden savunma sanayiine ve bankacılığa kadar tüm sektörlerde değişimin devam ettiğini ifade etti.

ATO Başkanı Baran, bilişim teknolojilerinin doğrudan yatırımları artırarak ve dolaylı yoldan ise verimliliğe katkı sunarak ekonomik büyüme sağladığını belirtti. Bilişim teknolojisi kullanımının ülkelerdeki verimlilik artışının yaklaşık yüzde 80'ini oluşturduğunu ifade eden Baran, bilişim teknolojilerindeki gelişmelerin diğer sektörlerin gelişmesine kaldıraç etkisi yarattığını ve katalizör görevi üstlendiğini belirtti. Gürsel Baran, bilişim sektörünün teknolojik dokunuşlarının üretilen mal ve hizmetlerin değerini artırarak katma değerli ihracatın yolunu açtığına dikkati çekti.

"TÜRKİYE BİLİŞİM ALANINDA TANINIYOR"

Baran, son 20 yılda Türkiye'nin bilişim sektöründe uluslararası alanda tanınan bir ülke haline geldiğini hatırlatarak Türkiye'nin yazılım, dijital oyun, yapay zekâ, siber güvenlik, akıllı şehirler ve haberleşme gibi alanlarda yerli ve milli ürünler ortaya koyarak dikkat çektiğini ifade etti. Bilişim sektörünün her geçen gün büyüdüğünü ve güçlendiğini vurgulayan Baran, küresel düzeyde yazılım ve bilişim sektörünün büyüklüğünün 5 trilyon dolar olduğunu kaydetti.

ATO Başkanı, ülkede sayıları 100'ü aşan Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin bulunduğunu ve bu bölgelerde 10 binden fazla işletmenin çalıştığını; yaklaşık 110 bin personelin istihdam edildiğini aktardı. Bu bölgelerde binlerce proje üzerinde çalışıldığını ve 10 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.

ANKARA 13 TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Baran, KOBİ ölçeğine sahip teknoloji firmalarına verilen desteklerin bilişim sektörünü daha da güçlendirdiğini ifade ederek, Ankara'nın bilişim sektöründe öncü bir şehir olduğunu söyledi. Başkent'in, 10'u faal ve 3'ü yapım aşamasında olmak üzere toplamda 13 teknoloji geliştirme bölgesine ev sahipliği yaptığının altını çizen Baran, savunma ve medikal sanayi gibi orta ve yüksek teknolojiye dayalı üretimin, şehrin ekonomisini geliştirdiğini belirtti.

Ankara Ticaret Odasının dijitalleşme çalışmalarından da bahseden Gürsel Baran, ATONET mobil uygulamasıyla Dünya Odalar Yarışması'nda 'Dünya Birinciliği' aldıklarını hatırlattı.

"TÜRKİYE BİLİŞİMDE KÜRESEL BİR MERKEZ HALİNE GELECEK"

Sağlık Bakan Yardımcısı Huzeyfe Yılmaz ise konuşmasında dünyada siyasi bağımsızlığın artık teknolojik bağımsızlıktan geçtiğini vurgulayarak, Türkiye'nin küresel bir güç olma yolunda dijital dönüşümü ve teknolojik verimliliği daha üst seviyelere taşıyacağını belirtti. Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Türkiye Vizyonu kapsamında Türkiye'nin yeni teknolojiler üreterek küresel bir merkez haline geleceğini ifade eden Yılmaz, dijital dönüşümün sağlık hizmetlerinde devrim niteliğinde gelişmelere yol açtığını vurguladı.

SAĞLIKTA DİJİTALLEŞMEDE SÖZ SAHİBİ OLUNACAK

Huzeyfe Yılmaz, pandemi sürecinin birçok dijital uygulamanın hızla kullanılmasını sağladığını belirtti. Örneğin, Merkezi Hekim Randevu Sistemi gibi dünyada ilk ve tek olan sistemlerin dijital kanallardan alınan randevu sayısının oranının 2020'de yüzde 34 iken, bugün yüzde 75'e ulaştığını ifade etti.

Yapay zekâ, kuantum bilişimi, ileri veri analitiği, inovatif sağlık teknolojileri, veri güvenliği ve kişiselleştirilmiş tıp gibi tüm güncel teknolojilerin sağlık uygulamalarında kullanılabileceğini söyleyen Huzeyfe Yılmaz, bu alanlarda projeler yürüttüklerini de sözlerine ekledi.

Yılmaz, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Hedefimiz, sağlıkta dijitalleşmeyi artırarak ulusal düzeyde değil, aynı zamanda ülkemizi şifa merkezi haline getiren hizmet sunmak ve teknolojik gelişmelerle küresel düzeyde de söz sahibi olmayı sağlamak."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri