Ankara ve Kiliseleri: Azize Tereza Kilisesi

Ankaralı seyahat severler için anadolugazete.com.tr ‘Ankara’nın Kiliseleri’ serisini başlattı. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Ankara’da, Dünya’nın da odağında olan birçok kilise vardır.

Farklı mahallelerden ve tarihlerden günümüze kadar varlığını sürdüren kiliseler, hala ibadet için açık konumda bulunmaktadır. Pazar günleri, Hristiyan aleminin ibadet günü olarak bilinir ve kiliseler o gün halka ve ibadete açıktır.

Azize Tereza Kilisesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ulus semtinde bulunan aktif bir Katolik Kilisesi'dir. Bu kilise, Azize Tereza'ya adanmıştır ve Kardeşler Sokak'ta yer almaktadır. Birçok kişi kilisenin bir müze olarak kullanıldığını düşünse de, aslında Ankara'daki Katolik Hristiyanların ibadet edebileceği kutsal bir mekan olarak hizmet vermektedir.

İbadet vakti açısından, Ankara Ulus'taki Azize Tereza Kilisesi, hafta içi salı ve cumartesi günleri 14.00 ile 17.00 arasında herkes için açıktır. Pazar günleri ise saat 11.30'da ibadet edenlere ve genel olarak herkese açıktır.

Pazar günleri, Hristiyan inancında önemli bir yere sahiptir. Mesih İsa'nın dirilişi her pazar günü Kutsal Ayin ile kutlanır. Kutsal Ayin, "Efkaristiya"nın odak noktasıdır.

Azize Tereza Kilisesi'nin tarihi bir yapı olması, binanın birinci katında bulunan ve 2002 yılında restore edilen şapeli önemli kılmaktadır. Ana mozaik, Fransız sanatçı Hervè Vital tarafından yapılmış olup, Kapadokya kiliselerinden esinlenmiştir. Mozaikte sağ tarafta, Mesih'in soyundan gelecek vaat edilen Davut ve Kutsal Tapınak'ı yapan Süleyman tasvir edilmiştir. Solda ise İsa'nın eline uzanan Adem ve Havva, mezardan çıkarak diriliş ışığına çağrılır. Bu mozaik, önemli figürleri ve hikayeleri ustalıkla yansıtmaktadır.

Haçın kalbinde bulunan Efkaristiya gizemi, Madeleine Diener tarafından yapılmış bir haç ile ifade edilir. Açık iki parmak, Tanrı ve insanın birleşmesini, diğer üç parmak ise Kutsal Üçlü Birlik'i simgeler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri