ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN
Türkiye'de müzik sektörünün bilgisayar ve teknoloji bazlı şekillenmesiyle birlikte eski lezzetin kaybolduğunu, ancak Mert Plak'ın nostaljik atmosferinin müşterileri cezbetmeye devam ettiğini dile getiren yılların plakçısı Halil Savaşcı, işlettiği dükkânın yaklaşık 50 yıldır aynı mahallede hizmet verdiğini söyledi.
Dükkânda yer alanlar hakkında bilgi veren Halil Savaşçı, “Bu dükkânda kaset, CD ve plak’a dair yok yok. Dükkânın içinde her sanatçının A'dan Z'ye kaseti var. Toplamda 25-30 bin kaset var ve nostalji severlerin hizmetine sunmaktayım.” dedi.
"ESKİYE İLGİ FAZLA"
Savaşçı, Mert Plak Müzik Market’in kasetlerin yanı sıra CD'ler, plaklar ve enstrümanları bünyesinde bulundurduğunu belirterek eski cihazlara ilgiyi ve müzik aletlerine talebi vurguladı.
Şavaşcı, müşterilerin eski kamera kayıtlarını modern medya formatlarına çevirme hizmetinin de olduğunu belirterek dükkânındaki enstrümanların satışının yanı sıra gramofon, plak, kaset, walkman, CD çalar, radyo gibi eski cihazların tamiratlarını da gerçekleştirdiğini söyledi.
Nostaljinin izlerini taşıyan ve yaşatan Halil Savaşcı, müzik tutkunlarını geçmişe doğru bir yolculuğa davet ederken, dükkânın sadece bir müzik marketi değil, aynı zamanda müziğin ve anıların canlı tutulduğu bir kültür alanı olduğunun altını çizdi.
Mert Plak dükkânının özellikle 90’lı yıllarda popüler olmaya başlayan ünlü sanatçıların bazılarının Ankara Yenimahalleli olduklarını, burada doğup büyüdüklerini ve bu dükkânın onların uğrak yeri olduğunu anlatırken, geçmişe duyduğu özlemi gözleri dolarak dile getirdi. Aynı zamanda yıllarca hafızalarda yer edinmiş (0312) 315 00 99 sabit hat telefon numarasını geçmişten günümüze kadar taşımayı başaran Savaşcı, nostaljiye duyduğu sadakati ortaya koyduğunu aktardı.
"PLAKLARA OLAN İLGİ ARTTI"
90'lı yıllardaki müzik sektöründeki değişimleri hatırlatarak günümüzdeki müzik zevkini yansıttığını belirten Savaşcı, kaset ve CD dönemlerinin ardından plaklara olan ilginin tekrar arttığını belirtti. Ancak günümüzde esnafın zor durumda olduğunu, dükkanların kapanma noktasına geldiğini ve sosyal yaşantılarının sınırlı olduğunu aktararak bu kültürün yaşatılması ve devamlılığı için yetkililere çağrıda bulundu.