Ankara'da ayakkabı imalatçıları can çekişiyor: Batmamak için mücadele veriyoruz!

Ankara'da 40 yılı aşkın süredir el yapımı ayakkabı üreten zanaatkar Şuayip Gürler, "Ankara'da ayakkabı imalatçıları çok zor durumda. Ayakkabıcılık Ankara’da ölüyor, kazanmak değil, batmamak için mücadele ediyoruz." dedi.

ÖZEL HABER:ESRA SARI

Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Uzun, anadolugazete.com.tr'ye yaptığı açıklamada, Ankara'da el yapımı ayakkabı üreten Ortaklar İşhanı esnafının zor durumda olduğunu ve mesleğin yok olmaya başladığını ifade etti.

Ayakkabı imalat sektöründe eleman sıkıntısı yaşandığını belirten Uzun, "Kalfa, çırak ve usta yetişmiyor. Ayakkabı imalat sektörü çok zor durumda. Hatta can çekişiyor. Belki de 10 yıla ayakkabı üreten usta bulamayacağız. Bir tek bizim sektörde değil. Mobilyacı da bulamayacağız, garson da bulamayacağız. Ülkemizde ara eleman sıkıntısı var. " diye konuştu.

Kazım Karabekir Caddesi’nde 1985 yılında kurulan Ortaklar İşhanı’nda 40 yılı aşkın süredir el yapımı ayakkabı üreten zanaatkar Şuayip Gürler, 1972 yılında 14 yaşında çırak olarak ayakkabı imalat sektörüne adım attığını söyledi.

AYAKKABI İMALATÇILARI CAN ÇEKİŞİYOR!

Meslekte 45 yılı geride bırakan Şuayip Gürler (63), el yapımı ayakkabı imalat sektöründe çalışan zanaatkarların çok zor durumda olduğunu kaydetti.

Gürler, "Ankara'da ayakkabı imalatçıları çok zor durumda. Ayakkabıcılık Ankara’da ölüyor, kazanmak değil, batmamak için mücadele ediyoruz. Meslek can çekişiyor. Ayakkabı imalatçıları çok zor durumda." dedi.

PİYASA ÇOK DURGUN!

Gürler, piyasadaki durgunluk nedeniyle mesleğin kaybolmak üzere olduğunu belirterek, "Haftanın 6 günü çalışıyorsunuz. Biz günlük ayakkabı üretemeyiz. Ancak haftalık ayakkabı üretebiliyoruz. Haftalıkta 80 çift ayakkabı üretiyoruz. Bu ayakkabılar çok büyük emekle üretiyor. El işçiliği var. Çok emek veriyoruz ancak emeğimizin karşılığını alamıyoruz." diye üzüntüsünü dile getirdi.

Klasik fantezi ayakkabısı ürettiğini ve el yapımı ayakkabı üretmenin çok meşakkatli bir iş olduğundan bahseden Gürler, emeğinin karşılığını alamadığını söyledi.

HAMMADDEYE GELEN ZAM İMALATÇILARI ZOR DURUMA DÜŞÜRDÜ!

Hammaddeye gelen zam, döviz kurundaki dalgalanmalar, sigorta gibi birçok kalemde giderin ayakkabı imalatçılarını zor duruma düşürdüğünü anlatan Gürler, şöyle devam etti:

"Bizim en büyük sıkıntımız; dolar ile hammadde alıyoruz, Türk Lirasına satıyoruz. Ürettiğimiz ayakkabıları dolarla satsak sorun değil. Kazandığımız para yetmiyor. Baba-oğul birlikte çalışıyoruz. Ben emekliyim ancak oğlumun bu ayki sigortasını yatıramadık. Piyasada durgunluk var. İş potansiyeli oldukça düşük. Vatandaşın alım gücü de düşük. İş hanına da bizi bilen geliyor. Genellikle maddi durumu iyi olmayan vatandaşlar burayı tercih ediyor. Zor durumdayız."

"EMEĞİMİN KARŞILIĞINI HİÇ ALAMADIM"

Zanaatkar Gürler, ekonomik olarak zor bir süreçten geçtiklerini kaydederek, "Bu dönemde geçinmek için en az 20 bin lira kazanmak gerekiyor. En kötü 20 bin lira evine para götürmesi lazım. Ben bu işe kaç yıldır emek veriyorum ancak emeğimin karşılığını hiç alamadım. Ancak kendi evimi geçindirdim. Şu an piyasa çok durgun. Ayakkabıya talep yok." diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Mesleğini çok sevdiğini söyleyen Gürler, ömrü vefa ettikçe bu mesleği sürdüreceğini de sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri