Ankara'da ayakkabı imalatçıları dertli!

Ankara Umum Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hüseyin Uzun, ayakkabı imalatçılarının zor durumda olduğunu belirterek, "Esnaf yeni yıla nasıl çıkacağını düşünüyor. Esnaf ve imalatçılar zor durumda." dedi.

ÖZEL HABER: ESRA SARI

Ankara’da ayakkabı imalatçıları usta bulamamaktan ve artan maliyetlerden dert yanıyor. Ankara Umum Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hüseyin Uzun, anadolugazete.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Türkiye’de 5 yıl sonra ayakkabı, çanta ve mobilyacı üreticisi bulunamayacak. Ustalar yaşlı ve emekli. Yabancı uyruklu vatandaşlar sektörde yer alacak.” dedi.

"ESNAF KARA KARA DÜŞÜNÜYOR"

Başkan Uzun, ayakkabı imalatçıların zor durumda olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

“Esnaf yeni yıla nasıl çıkacağını düşünüyor. Esnaf kara kara düşünüyor. Zor bir süreçteyiz. Eleman çıkarmalar başladı. Şu sürece kadar esnaf, üreticiler ayakta kaldı, kalmaya çalıştı. Ancak yılbaşından sonra işler değişecek.”

Ayakkabı imalatçısı Nihat Çamdalı, anadolugazete.com.tr'ye yaptığı açıklamada, Ayakkabı ve Saraciye Teknolojisi bölümü mezunu olduğunu söyledi.

Ayakkabı sektörüne küçük yaşlarda adım attığını belirten Çamdalı, babasının da ayakkabı sektöründe uzun yıllardır çalıştığını anlattı.

32 yaşında olan Çamdalı, “Babam ayakkabı tamiri ve özel tasarım ayakkabılar üretiyor. Sektöre küçük yaşlarda adım attım. Ayakkabı tasarımı üzerine de eğitim aldım.” dedi.

İmalat atölyesinde ayakkabı üretimi yapan 6 işçinin bulunduğunu belirten Çamdalı, bot, çizme, klasik ve sandalet ayakkabı üretimi yaptıklarını dile getirerek, hafta da 800 çift ayakkabı ürettiklerini kaydetti.

HAMMADDE FİYATLARI YÜZDE 100 ARTTI!

Hammadde fiyatına gelen zamların üreticiyi direkt etkilediğini belirten Çamdalı, bot, çizme fiyatlarının geçen seneye göre daha da arttığını belirterek, şunları kaydetti:

“Bot fiyatları geçen seneye göre yüzde 100 arttı. Perakende satış noktasında bu yüzde oranı daha da artabilir. Ayakkabı fiyatları arttı. Ancak maliyetler de arttı. Keşke uçuk rakamlar olmasa ancak piyasada insanlar ayakta kalma mücadelesi veriyor. Herhangi bir mağazada bot, çizme şu an 3 bin lira olmalı. Sigorta, kira ve hammadde gibi birçok kalemde gider var. Esnafın ayakta kalması gerekiyor.”

"İMALATÇILARA SANAYİ SİTESİ TESİS EDİLMELİ"

Ayakkabı imalatçısı Çamdalı, ayakkabı sektöründe çırak yetişmediğini ancak geçmiş dönemlere göre daha çok fazla ayakkabı üretildiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Artık sektör makineleşti. Vasıfsız elemanlarda artık ayakkabı üretebiliyor. Makineleşme üretim sürecini hızlandırdı. Daha çok üretim yapılıyor. Sadece hammadde ve kargo gibi kalemler üreticileri zorluyor. Çünkü hammadde şehir dışından geliyor. Ankara’da ayakkabı imalat sektörü yok olmadı ancak can çekişiyor. Ankara’da ayakkabı imalatçılarına sanayi sitesi tesis edilmeli."

İÇ PİYASADA HAREKETLİLİK VAR ANCAK...

Çamdalı, ayakkabı sektörünün geçtiğimiz yıllarda iyi bir noktada olduğunu ifade ederek, “İç piyasada hareketlilik var ancak yurt dışına ihracat süreci sıkıntılı. Biz ayakkabı ihracatı yapıyoruz ancak aracı firmalarla yapıyoruz.” diye belirtti.

Son yıllarda e – ticaretin geliştiğini ve online alışveriş sitelerinde her ürünün bulunduğunu ifade eden Çamdalı, pazarın büyüdüğünü söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri