ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Hayvanseverler ile özellikle belediyeleri karşı karşı getiren ‘sokak hayvanı’ meselesi Ankara’da da gündemden düşmüyor. Yerel yönetimlerin zaman zaman uyguladığı kısırlaştırma çalışmalarının yetersizliği tartışılırken, hayvanseverler gönüllü olarak hem besleme hem de kısırlaştırma yapmaya çalışıyor.
Ankara Gölbaşı’ndaki sokak hayvanı popülasyonunun arttığına dikkati çeken Veteriner Teknikeri Cansel Yıldırım, sosyal medya platformlarını kullanarak bir mama kumbarası oluşturdu. İlk önce kapısının önündeki hayvanları besleyen Yıldırım, çevredeki sokak hayvanlarını da beslemeye başlayınca 60 hayvanın sorumluluğunu üstlendi.
İŞ ÇIKIŞI HER GÜN BESLİYOR…
Gölbaşı’nda yoğun bir sokak hayvanı popülasyonu olduğuna dikkati çeken Yıldırım, belediyelere sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yaparak sokak hayvanlarının ancak düzenli kısırlaştırma çalışmaları sonucunda popülasyonlarının kontrol altına alınabileceğini hatırlattı.
Tarım ve Orman Bakanlığının onayıyla yerel hayvan koruma görevlisi olan Cansel Yıldırım, “8 yıldır sokak hayvanlarını hem besliyorum hem de tedavileriyle ilgileniyorum. Kısırlaştırma çalışmalarını gerçekleştiriyorum. Ben ilk başta kendi kapımın önündeki hayvanlarla ilgileniyordum. Ardından çevredeki köpekleri de beslemeye başladım. Şu anda 60 sokak köpeğiyle ilgileniyorum. Bu çalışmaya tek başıma başladım ardından diğer hayvanseverlerle birlikte programlı bir şekilde faaliyetimizi yürütmeyi devam ettirdik.” dedi.
''TOPLANIP BAŞKA İLÇELERE BIRAKILIYOR''
Çeteleşmiş sokak köpekleri özellikle akşam saatlerinde vatandaşları korkuturken çevre ilçelerden bakımı üstlenilmemiş hayvanlar da besleme yapılan noktalara bırakılıyor. Tüm bu süreç hem hayvanlar için hem de insanlar için sıkıntılı bir sürecin doğmasına neden oluyor.
Kısırlaştırma yapılmadığı için sokak hayvan popülasyonunun artmaya devam ettiğini söyleyen Yıldırım, “Ben akşam saat 20.00’de işten çıkıyorum ve 22.00’a kadar besleme yapıyorum. İzin günlerimi bu işe ayırıyorum. Belediyeler zamanında bütçesi olduğu halde kısırlaştırma yapmadıkları için sokak hayvan popülasyonu bu kadar fazla. Eğer geçmiş yıllarda bu konuya önem verip, kısırlaştırma çalışmaları yapsaydı ne Gölbaşı’nda ne Ankara’da ne de Türkiye’de bu kadar sokak köpeği popülasyonu olmayacaktı. Bazı ilçelerde hayvanlar toplanıp diğer ilçelere bırakılıyor. Bu şekilde popülasyon artıyor.” diye konuştu.
''HAYVANA ZARAR VEREN KİŞİ İNSANA DA ZARAR VERİR''
Cansel Yıldırım, şunları kaydetti: “İnsanların sokak köpeklerinden korkmalarını normal karşılıyorum. Ancak yolda duran bir köpeğe tekme atmak, yanından geçerken bile bile üstüne araba sürmek bir canilik. Hayvanı sevmeyen bir kişi insanı da sevmez. Bugün hayvana zarar veren birisi yarın bir insana zarar verebilir. Bunu göz önüne almıyoruz. Belediyelerin, devletin onlara kısırlaştırma için ayırdığı bütçeyi kullanıp bu görevlerini yerine getirmelerini istiyoruz. Gönüllüler bir yere kadar yetebilir.”
SATIN ALMA SAHİPLEN!
İnsanların, sokakta yaşayan hayvanları sahiplenerek hem popülasyon fazlalığının azalmasını sağlayacaklarını hem de cins hayvan üretiminin azalabileceğini dile getiren Veteriner Teknikeri Yıldırım, “İnsanlar satın almak yerine sokaktan bir can sahiplense hem sokakta bu kadar hayvan olmayacak hem de cins hayvanlar üretilmeyecek. Cins olarak üretilen hayvanlarda eklem problemleri, kalp rahatsızlıkları çok fazla oluyor. İnsanlar talep etmezse bu cins hayvanlar da üretilmez. ‘Satın alma sahiplen’ mottosunda ilerliyoruz.” dedi.
Gönüllülük esasına dayalı çalışmasından da bahseden Cansel Yıldırım, “Benim mama kumbaram var. İnsanlardan gelen mama desteği ile besleme yapıyorum. Besleme yaparken fotoğraf, video çekiyorum. Tedavi işlemlerini ise genelde belediyeyle yapıyorum.” diye konuştu.