Ankara'da dolmuş şoförlüğünden zanaatkârlığa uzanan hikaye

Ankaralı usta Savaş Şekerbay, üç yıldır dükkanında bozuk gramofonları tamir ederek onları ilk günkü haline getiriyor.

ÖZEL HABER:ESRA SARI

47 yaşındaki Savaş Şekerbay, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş gramofonlara yeniden hayat veriyor.

Şekerbay, Tunalı Hilmi Caddesi’nde bulunan Ertuğ Pasajı’nda 3 yıldan bu yana gramofonlara yeniden ses veriyor.

Küçük dükkanında gramofondan yankılanan müzik sesleri eşliğinde çalışan 47 yaşındaki Şekerbay, Ankara'nın yanı sıra çevre illerden getirilen bozuk gramofonları da tamir ediyor.

Ankara’da gramofon tamircisi olarak bilinen Şekerbay, anadolugazete.com.tr’ye yaptığı açıklamada, asıl mesleğin dolmuş şoförlüğü olduğunu söyledi.

DOLMUŞ ŞOFÖRLÜĞÜNDEN ZANAATKÂRLIĞA UZANAN HİKAYE!

Antikaya olan merakının ikinci bir mesleğe dönüştüğünü dile getiren Şekerbay, hikayesini şu sözlerle anlattı:

“1996 yılında şoförlüğe başladım. COVID-19 salgını çıkana kadar dolmuş şoförlüğü yapıyordum. Şoförlük yapmadığım sürede antika pazarlarını sürekli geziyordum. Antikalara çok büyük ilgim vardı. Pandemi sürecinde sokağa çıkma yasağı geldi. Minibüsler çalışmadı. Vatandaşlar da virüsün bulaşma tehlikesinden korktuğu için minibüslere de binmedi. O süreçte evde kaldım, antika eşyaları tamir etmeye başladım. Gramofon da vardı, onu tamir ettim, ondan çok keyif aldım ve sonra dükkân açtım.”

HOBİSİ MESLEĞİ OLDU!

Şekerbay, hobisinin mesleğe dönüştüğünü ve işini severek yaptığını dile getirerek, "Gramofonlara çok ilgim vardı. İnsanın hobisinin işi olması çok güzel. Yani işimi çok severek yapıyorum. Mutluyum. İşimi iyi yapınca da ismim Ankara’da duyulmaya başladı. Hatta Türkiye’nin her ilinden çalışamayan gramofonlar bana geliyor. Bu durum da beni çok mutlu ediyor. Dedesinde, babasından yadigâr kalmış gramofonlar bana geliyor. Tekrardan çalışır vaziyete getiriyoruz. Müşterinin yüzündeki mutluluğu görünce çok mutlu oluyorum.” diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE GRAMOFON TAMİR EDEN KİŞİ SAYISI ÇOK AZ"

Gramofon tamir eden kişi sayısının Türkiye’de çok az olduğunu aktaran Şekerbay, şunları kaydetti:

“Bu işi yapan çok az kişi var. Gramofon tamir etmek çok kolay değil. Çünkü gramofonun malzemelerini bulamıyorsunuz. Vidasını bile bulmakta zorluk çekiyoruz. Çünkü üretilmiyor. Çok eski eşyalar. Bu eşyaların kıymetini bilmek gerekiyor. Geçtiğimiz aylarda çöpe gramofon atmışlar diye biri beni aradı. Getirdik onu tamir ettik. Gramofonun piyasadaki değeri şu an 70 bin TL. Gramofonun değerini bilse çöpe atan vatandaş onu asla atmaz. Gramofon artık üretilmiyor, onlar kıymetli eşyalar.”

"GRAMOFONİST..."

Usta Şekerbay, kendisine ‘gramofon tamircisi’ olarak bahsedilmesinden hoşlanmadığını belirterek, “Gramofon tamircisi olarak anılmak beni üzüyor. Bu yüzden Türk Patent ve Marka Kurumundan ‘gramofonist’ kelimesinin patentini aldım. Bana gramofonist denilmesini istiyorum.” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri