Ankara'da kadınların emekleri Batıkent'te pazar yerinde buluştu

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kadın ve Aile Dairesi Başkanlığı Kadın Danışma Merkezi Anneler Günü için 'Kadın Emeği Pazarı' açılışı gerçekleşti. Stant açan emekçi kadınlar yaptıkları ürünleri anlattı.

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kadın Danışma Merkezi, Batıkent'te bulunan rekreasyon alanında kadınların emeğinin sergilediği bir pazar açtı. Pazarda Ankara’nın çeşitli bölgelerinden gelen kadınlar yaptıkları ürünü anadolugazete.com.tr’ye anlattı.

DEPREMZEDELERE YARDIM AMACIYLA BAŞLAYAN EL EMEĞİ

Elif Mehmetoğlu, “Bebek örtüsü yapıyorum. Bu örtüleri müslin ve pazen kumaşlarından yapıyorum. Örtülere ek olarak uyku arkadaşları yapıyorum, bebeklerin uykuya geçişlerini kolaylaştırmak için bu arkadaşlar etkili oluyor. Ağız mendilleri var keseleri var puset örtüsü yastığı minderi takımı olarak hemen hemen hepsini yapıyorum.

Ben deprem olduktan sonra yardım amaçla bu işe başladım. İlerleyen zamanlarda böyle hoşuma gitti. Elimde de çoğalınca stant açmaya karar verdim. Belediyenin kadınlara daha çok destek olmasını istiyoruz. Böyle bir çatı altında toplu bir şekilde herkesin faydalarını bileceği imkan sunarlarsa kadınlara daha güzel işler yapacaklarına inanıyorum. Bu işi yapmak isteyen bir sürü kadın var. Sadece nerede yapacağını bilmiyor. O yüzden de bize güzel yerler gösterirlerse eminim biz kadınların daha çok fırsatı olacak.”

TAKILAR, LİFLER VE TÜLBENTLER

Sema Özcan, “Ben takı yapıyorum. Biraz da liflerimiz ve tülbentlerimiz var. Tabii ücret verilmeden bize sağlanmış bir olanak olduğu için ürettiğimiz her şeyi satabilme olanağı verildiği için çok mutluyuz. Direkt alıcıya ulaşabiliyoruz. Birbirimizle fikir alışverişi yapabiliyoruz. Böyle bir dönemde bütçesine oldukça güzel katkılar sağladı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne çok teşekkür ediyoruz. Daha önce Çankaya Belediyesi'nin stantlarına katılıyordum. Devamının geleceğini de umuyoruz.”

EL İŞLEMELERİ ÇANTALAR

Cennet Aralıoğlu, “Kendi el emeğim çantalarımı işliyorum. Süslüyorum dikiyorum. Her şey benim elimden geçiyor. çok kullanışlı çantalarım var. Küçüklü büyüklü her türlü çantam var. Hobi olarak başladım. Daha sonra satış yaptım. Bu işi Pinterest programında desenleri indiriyorum çantaları işliyorum. Kırk yama çantam var. Çocuklara yönelik her türlü çeşit yapmaya çalışıyorum. Mamak’ta oturuyorum zor şartlarda geliyorum. Orta nokta bulunsa bizde rahatça gelebilsek çok güzel olur. Mamak Ege Mahallesi’nde yeni bir park açıldı. Cumhuriyet Parkı’nda olsa çok güzel olur.”

KAĞIT İPTEN ÇANTA OLUR MU?

Gamze Altan, “Ben 3-4 yıldır yapıyorum son bir yıldır Instagram adresimden daha da kitlemi genişleterek profesyonel olarak bu işi yapıyorum. Kağıt ipten çantalar yapıyorum. Astarlarının da bazılarını elimle bazılarının makineyle dikiyorum. O kadar fazla bu stant açmaya ihtiyacı olan kadın emekçilerimiz var ki bunların daha da artması ve ücretli stantların ücretlerinin biraz daha indirilmesi veya ücretsiz stant etkinliklerinin daha fazla olmasını dilerim. Çünkü gerçekten çok fazla ihtiyacı olan ve sırf bu yolla para kazanan kadın emekçilerimiz var. Çok teşekkür ederiz Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne, şükür onlar sayesinde buradayız ama daha da artarsa bu etkinlikten daha çok seviniriz.”

TAKI TASARIMLARI

Selma Akdeniz, “Bu işi yaklaşık 7-8 senedir yapıyorum ve herhangi bir eğitim almadım. Kendim internetten bakarak kendi tasarladığım ürünleri satıyorum. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu bu tür etkinliklere de kayıt yaptırıyorum. Günebakan Kadınlar Kooperatifine de üyeyim. Orada da haftada bir gün cumartesi günleri Batıkent’te ‘Pazar Pazar Yeri’ var orada her cumartesi stant açıyoruz. Mansur Başkanıma çok teşekkür ediyorum bu tür etkinlikler biz kadınlar için çok değerli. Kadına ve kadın emeğine değer vermek çok önemli bu etkinliklerin de artmasını umuyoruz.”

EL ÖRGÜSÜYLE BEBEKLER

Hatice Hür, “Ben oyuncak yapıyorum. 7 senedir el emeği göz nuru oyuncak bebeklerimi bu tarz pazarlarda satış eve katkı sağlamaya çalışıyorum. Batıkent’te Günebakan Kadınlar Kooparatifi ile açıyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni aradım. Burada da Pazar açalım diye onlar da sağ olsunlar geri dönüş yaptılar.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri