ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK
Şiddetin ailede, toplumda, eğitimde nasıl engellenebileceği, kamu ve yargının nasıl yönlendirebileceği, şiddetsiz gönüllüğünün topluma nasıl indirgenebileceğinin ele alındığı toplantıda, STK’ların fikir ve önerileri alındı.
Şiddetsiz Toplum Derneği Başkanı Rıza Sümer, özellikle kadına şiddetin devlet eliyle çözüme kavuşturulması gerektiğini belirterek, herhangi bir ihmale imkan verilmemesinin önemi üzerinde durdu. Sümer, katılım sağlayan STK’lardan toplumdaki ‘şiddet’ sorununa nasıl bir çözüm üretilebileceği, gönüllüler olarak ne yapılabileceği hakkında fikir alışverişi sağladı.
Sümer, “Sivil toplum örgütlerinin bir bütünlük içerisinde, birbirleriyle koordineli olarak çalışmalar gerçekleştirmesi gerekiyor.” dedi.
Toplantıda, şiddetsiz ve silahsız bir Türkiye için alanında çalışmalar gerçekleştiren isimlerin yapacağı çalışmaların organizasyonu ele alınarak, fiili bir etkinin verilmesi amaçlanıyor.
Şiddetsiz iletişimin, şiddete şiddetsiz tepki kültürünün oluşturulması; siyasette şiddet dilinin engellenmesi, toplanma ve ifade özgürlüğü üzerinde konuşulan toplantıda, adalet ve yargının herkes için olması gerektiği belirtilerek, “kimse yargılanamaz olmamalı” fikri savunuldu.
Şiddetsiz toplumun oluşturulmasında eğitimin ve bireylerin çocuk yaşta doğru iletişim ile büyütülmesinin önemi üzerinde durulurken, eğitim sistemi içerisinde “şiddetsizliğin” nasıl olması gerektiği aktarıldı.