Ankara'da soba fiyatları cep yakıyor! İşte Sobacılar Çarşısı'ndaki güncel fiyatlar

Havaların soğumasıyla sobalara olan ilgi arterken, soba fiyatları da yükselmeye başladı. Ankara'nın Ulus semtindeki Sobacılar Çarşısı’nda banyo ve oda sobaları bin 700 TL’den satılırken, gösterişli sobalar ise 30 bin TL’ye kadar çıkıyor. Sobalara olan talep devam ederken, uzmanlar soba zehirlenmelerine karşı kaliteli ürün ve düzenli baca temizliği konusunda vatandaşı uyarıyor.

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Ankara’nın Ulus semtinde yer alan Sobacılar Çarşısı’nda kış mevsimi öncesinde hareketlilik başladı. Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşlar, evlerini ısıtmanın yollarını ararken soba fiyatlarında da dikkat çekici artışlar gözleniyor. anadolugazete.com.tr muhabiri, çarşıdaki soba satıcılarından Alaaddin Bozgür ile soba fiyatları ve talep durumunu konuştu.

“FİYATLAR GEÇEN YILA GÖRE ARTTI”

Sobacılar Çarşısı’ndaki fiyatların geçen yıla göre ciddi oranda arttığını belirten Alaaddin Bozgür, fiyatlar hakkında şu bilgileri verdi: “Banyo sobası şu an bin 700 TL, 60’lık yuvarlak soba ise bin 900 TL civarında. Bu sobalar halk tipi olarak biliniyor ama genelde fırınsız olanlar, yalnızca ısıtma amaçlı yuvarlak sobalar daha çok tercih ediliyor. Kahverengi halk tipi sobaların fiyatı ise üç bin 700 TL. Daha temel, siyah sobalar ise 4 bin TL’ye satılıyor. Koltuk tipi sobalar üç bin 500 TL’den başlayıp 10 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Daha büyük ve gösterişli sobaların fiyatları 30 bin TL’ye kadar çıkıyor.”

SOBAYA TALEP HÂLÂ CANLI

Bozgür’e göre soba kullanımı hâlâ yaygın ve özellikle kış aylarına yaklaşırken talepte artış yaşanıyor; fakat birçok evde artık sadece bir odada soba kullanılıyor. Bozgür, vatandaşın talebini şu şekilde özetledi: “Hâlâ soba alınıyor, birçok evde soba yakılmaya devam ediliyor. Genellikle bir odada soba kullanılıyor ve diğer odalar için halk tipi, fırınsız sobalar tercih ediliyor. Döküm sobaların fiyatı ise 10 bin TL’den başlıyor, 30 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.”

“SADECE SOBA DEĞİL, BORU VE AKSESUARLAR DA YÜKSELDİ”

Soba fiyatlarının yanı sıra aksesuar fiyatlarında da yükseliş söz konusu. Bozgür, boru ve diğer soba aksesuarlarına dair de şu bilgileri paylaştı: “Kahverengi boru 90 TL, siyah boru ise 200 TL. Çelik kovalar 200 TL, saç kovalar ise 150 TL’den satılıyor. Bu tür aksesuarların fiyatları da artış gösterdi.”

“ ŞÖMİNELİ VE PALET SOBALAR GÖZDE”

Son yıllarda soba tercihinde değişimler yaşandığını dile getiren Bozgür, şömineli sobalara ve pelet sobalarına olan talebin arttığını belirtti, “Eskiden daha çok kahverengi kömür sobaları tercih edilirken, şimdilerde gri antrasit sobalar popüler. Özellikle şehir dışında yaşayanlar ya da hobi bahçesi olanlar bu sobaları tercih ediyor. Ayrıca teraslar için de soba talebi arttı. Yeni çıkan pelet sobaları da rağbet görüyor. Pelet, sıkıştırılmış talaştan yapılıyor, bu nedenle daha az duman çıkarıyor ve kül bırakmıyor.”

KALİTESİZ ÜRÜNLER VE BİLİNÇSİZ KULLANIM TEHLİKE SAÇIYOR

Kış aylarında soba zehirlenmeleri riski de artarken, Bozgür bu konuda uyarılarda bulundu: “Soba zehirlenmeleri genellikle merdiven altı üretimlerden kaynaklanıyor. Ucuz sobaların kalitesi düşük olabiliyor. Müşterilerimize her zaman kaliteli soba almalarını, doğru kömür kullanmalarını ve bacalarını düzenli temizlemelerini tavsiye ediyoruz. Zehirlenmelerin çoğu temizlenmeyen bacalardan kaynaklanıyor.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri