11 yaşındayken Koca, 29 Kasım 2021'de okul dönüşü Mimar Sinan Mahallesi Altın Caddesi'ndeki boş arazide başıboş köpeklerin saldırısına uğradı. Yürüme mesafesindeki evine zamanında gelmemesi üzerine ailesinin ve öğretmenlerinin aramaya başladığı Koca, etrafında köpeklerin gezindiği boş arazinin üzerinde baygın bir şekilde amcası tarafından bulundu.
"20 CERRAHİ OPERASYON GEÇİRDİ"
Vücudunun her bölgesinden ısırıldığı için kaldırıldığı Pursaklar Devlet Hastanesinden tam teşekkülü bir sağlık merkezinde tedavisi yapılması amacıyla Ankara Bilkent Şehir Hastanesine sevk edilen Koca, 3 yılda farklı yerlerinden 20 cerrahi operasyon geçirdi.
Şu an 14 yaşında olan lise 1. sınıf öğrencisi olan Koca, tedavi sonrasından köpeklerin ısırarak kafa derisine zarar verdiği için saçlı deri tedavisi devam ederek, sol diz bölgesinde sinirlerinin zarar görmesi nedeniyle de yürümekte zorlanıyor.
"ONU O ŞEKİLDE GÖRMEK CANIMI ÇOK YAKIYOR"
Yaşadıklarını ve tedavi süreçlerini anlatan anne Ayşe Koca, olaydan sonra her tarafının yara içerisinde ve kafasının sarılı olarak hastanede gördüğü oğlunun 20 ameliyat geçirdiğini belirtti. Köpeklerin, oğlunun sol bacağına ve kafa derisine büyük zarar verdiğini aktaran anne Koca, "Onu o şekilde görmek canımı çok yakıyor." dedi.
Koca, 3 yıllık tedavi sürecinin eğitim hayatını aksamaya uğrattığı oğlunun vücudundaki kalıcı hasarlar nedeniyle hayalindeki liselere kayıt yaptıramadığını söyledi.
Benzer olayların önlenmesi amacıyla geniş kapsamlı bir yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi için yetkililere çağrıda bulunan anne Koca, şunları kaydetti:
"Biz bu acıları, bu travmayı yaşadığımız için başka hiçbir kimsenin canının bu şekilde yanmasını istemiyoruz. Bu hayvanlar artık insana ve topluma zarar vermeye başladı. Buna kesin bir çözüm bulunmalı ve kimse de buna karşı çıkmamalı. Yani kesinlikle bu tasarının kabul edilmesini istiyoruz."
Koca ailesinin avukatı Sultan Penez Abay da olay yaşandıktan sonra Ankara Valiliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Pursaklar Belediyesine yaptıkları idari başvuruda, üç kurumunda sorumluluğun kendilerinde olmadı yönünde beyanda bulunduğunu kaydetti.
Bunun üzerine 3 kurum için idare mahkemesine başvurarak söz konusu kurumlar hakkında dava açtıklarını dile getiren Abay, şunları kaydetti:
"Biz yaklaşık 2 yıllık yargı sürecimizde 3 kurumdan da herhangi bir şekilde olumlu dönüş almadık. Burada mevcut yasanın mağdurları daha da mağdur ettiği noktasında husumet çelişkisi var. Ankara Valiliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Pursaklar belediyesi yani üçünün arasında dönen bir yazışma ve evrak süreci var. Biz bunu aşamıyoruz. Enes Koca, sağlık yönünden mağdur oldu hukuki yönde de mağduriyeti devam ediyor."
İdare mahkemesinde devam eden davanın Danıştay ile birlikte sonuçlanma süresinin 5-6 yılı bulacağını belirten Abay, sözlerine şöyle devam etti:
"Yeni yasa tasarısında sokak hayvanlarının uyutulması ya da öldürülmesi yerine yerinde yaşatılmasını talep ediyoruz. Bu olayları yaşayarak mağdur edilen vatandaşların mağduriyet noktasında bir muhatap bulmasını talep ediyoruz. Yerel yönetim, büyükşehir yönetimleri ya da valilik olarak bize bir muhatap yönetilsin. Biz husumetimizi o muhataba yöneltelim. Sıradan bir hukuk davasında bile bir vatandaşı ya da bir kurumu muhatap alabilirken, bu denli büyük mağduriyetlere sebep olan olaylarda ne yazık ki bire bir, tek elden ya da bizzat bir muhatabımız yok. İdari anlamda yargılama sürecinin uzun olması sebebiyle, adli anlamda cezai boyutta da kurumların sorumlu tutulmasını da talep ediyoruz. En azından mağduriyetin giderilmesi amacıyla mahkemenin hızlı karar vermesi yönünde talebimiz var. Enes bu süreçte, okuldan ve eğitiminden çok fazla geride kaldı. Alacağımız tazminatı ailesi, Enes'in eğitimi için harcayacak. "