ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ön lisans oturumu, bugün saat 10:15 itibarıyla başladı. Sınava giren adaylar, beraberlerinde getirdikleri eşyaları güvenli bir yere bırakma konusunda sıkıntılar yaşadı. Yakınlarıyla sınav salonuna gelen adaylar, eşyalarını yakınlarına teslim ederken, sınava tek başına gelenler için bu durum bir sorun haline geldi. Bu adaylar, genellikle okul çevresinde emanet kabul eden büfe, kantin veya kişisel emanetçilere yöneliyordu. Bu yıl Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin önünde bir yenilik dikkat çekti: Taksiciler de emanet kabul etmeye başladı.
"YASAL DEĞİL"
Bu yeni durumu değerlendiren Avukat Tülay Bekar, taksicilerin emanet kabul etmesinin yasal olmadığını belirtti. Bekar, "Emanet almak için yediemin olmak gerekiyor. Yediemin, bir taşınır malın güvenli bir şekilde saklanmasını ve sahibine geri verilmesini taahhüt eden kişidir. Taksicilerin bu sıfatı taşımadan emanet kabul etmesi, hukuki açıdan doğru değildir." ifadelerini kullandı.
"SAKLAMA SÖZLEŞMESİ İKİ TARAFA DA BORÇ YÜKLER"
Avukat Emine Aslan ise konuyu hukuki açıdan değerlendirerek şunları söyledi: "Kurum sınavlarının yapıldığı dönemlerde okul önlerinde karşılaştığımız emanet veya emanetçi kavramı, hukuk zemininde 'saklama sözleşmesi' olarak adlandırılır. Saklama sözleşmesi, iki tarafa da borç yükleyen bir sözleşmedir. Sözleşme konusu taşınır bir mal olup, saklayan kişi bu taşınırı güvenli bir yerde saklama ve geri verme yükümlülüğüne sahiptir. Saklayan, teslim alınan taşınır şeyin yok olmasından, kaybolmasından sorumlu tutulmaktadır."
Aslan’ın açıklamalarına göre, taksicilerin emanet kabul etmesi durumunda hukuki olarak bir saklama sözleşmesi yapmış sayılacaklar ve bu taşınır eşyaların kaybolması veya zarar görmesi durumunda sorumlu tutulabilecekler.
ÖĞRENCİLER EMANET DÜZENLEMESİ BEKLİYOR
Özellikle büyük sınavların yapıldığı günlerde sınav merkezleri çevresinde emanetçilerin sayısında artış gözlendiğini belirten Büşra Korkmaz, "Yasal zemin olmadan gerçekleştirilen bu tür hizmetler, hem öğrenciler hem de hizmeti sunanlar açısından riskler barındırıyor. Öğrencilerin güvenli bir şekilde eşyalarını bırakabilecekleri yasal ve uygun fiyatlı alternatifler oluşturulması, bu tür sorunların önüne geçilmesi açısından büyük önem taşıyor." dedi.
"EMANET ÜCRETLİ OLARAK ALINIYORSA YASAL DEĞİLDİR"
Avukat Ecem Saraç, "Para karşılığı emanet almak yasal değildir, zira vergi kaydı olmadan para tahsil ediliyor." dedi. Emanet bırakma işleminin güvenilirliğinin tartışmalı olduğunu belirten Saraç, "Keşke devlet bu konuda bir düzenleme getirse. İnsanlar mevcut durumda mecburiyetten bu tür hizmetlere başvurmak zorunda kalıyorlar." şeklinde konuştu.