Ankara’da tarihi figürler gün yüzüne çıkıyor

Ankara'nın tarihi üzerine önemli çalışmalara imza atan Prof. Dr. Güray Kırpık, Mamak'ın tarihi ve kültürüne mercek tutuyor. Battalgazi, Abidinpaşa, Hüseyin Gazi, Musiki Muallim Mektebi, Ahi-Mamak gibi önemli kişiler ve konular titizlikle inceleniyor.

ÖZEL HABER: SÜMER TAŞKIRAN

Gazi Üniversitesinde Öğretim Üyeliği görevini sürdüren Prof. Dr. Güray Kırpık, Türk, İslam ve Avrupa tarihleri arasındaki karşılaştırmalı konulara odaklanmış bir tarihçi ve araştırmacıdır. Özellikle şehir tarihi konularıyla ve Ankara'da bulunan bir tarihçi olarak, gerek talepler doğrultusunda gerekse kendiliğinden gelişen bir sorumluluk duygusuyla tarihi araştırmaları ile önemli katkı sağlıyor.

Ankara tarihi ile ilgili olarak devam eden çalışmalar arasında Mamak ve bölgesi üzerine büyük bir çalışma sürdürdüğünü söyleyen senkronize tarihçi Prof. Dr. Kırpık, akademik bir heyet ile birlikte, iki yıl süren ‘Şehir-i Kadim Ankara’ isimli 3 cilt CD’ye sahip akademik çalışmanın yanı sıra 13 ciltlik Ankara Vilayeti Salnameleri gibi önemli projelerde de yer alıyor.

Ankara'nın tarihine ilişkin makaleler, incelemeler ve sempozyumlara katkı sağlayan Kırpık, Ankara'daki tarihi olaylar arasında özellikle 1402 Yıldırım Beyazıt - Timur Savaşı ve Mamak bölgesi üzerinde yapılmış olan savaşın alanı ve oluş şekli ile ilgili çalışmaları öne çıkıyor.

TARİHİ BELGELERİ YENİDEN TASDİK ETTİ

Prof. Dr. Kırpık, ayrıca Evliya Çelebi'nin seyahatnamesi ve Ankara'ya özel olarak Mamak'ın tarihini incelemiş ve kıymetli belgelere ulaşmış, Ankara'nın unutulmuş vakıf eserleri hakkında çalışmalar yapmış ve tarihi belgeleri yeniden tasdik ederek yayınlanmalarını sağlamıştır.

Ankara'nın tarihi ve kültürel mirasını araştırmak ve tanıtmak amacıyla çalışmalar yürütülerek önemli bilgilere ulaşıldığını anadolugazete.com.tr’ye aktaran Prof. Dr. Kırpık, “Mamak’ta Battalgazi ve Evliya Çelebi ile ilgili önemli çalışmalar var. Battalgazi'nin babası Hüseyin Gazi'nin Mamak'ta yaşadığını tespit ettik. Evliya Çelebi'nin Ankara seyahatnamesi üzerine de kapsamlı bir çalışma yaptık. Evliya Çelebi, Ankara'da bir ay kalmış ve bu süre içinde Mamak'ı da ziyaret etmiş. Mamak'taki Ahi Mamak köyünün vakıf belgelerini de Yusuf Akyurt koleksiyonu sayesinde yeniden tercüme ettirdik. Bu belgelerin bir makale halinde yayına hazırlanması için çalışmalarımız devam ediyor. Mamak, Ankara'nın önemli bir ilçesi. Tarihi ve kültürü açısından da zengin bir geçmişe sahip. Bu çalışmayla, Mamak'ın tarihini ve kültürünü daha iyi anlamamıza yardımcı olacak önemli bilgilere yer verdik.” diye konuştu.

ABİDİNPAŞA'YA VEFA

Mamak Belediye Başkanlığı ve ekibi, tarihi bilgiye verilen değeri, özgün ve detaylı çalışmalarla öne çıkmayı hedeflediklerini gören Gazi Üniversitesi'nde Öğretim Üyeliği Prof. Dr. Güray Kırpık bu anlamlı talebe kayıtsız kalmayarak, bu bilgileri taşımanın ve paylaşmanın bir sorumluluk olduğunu hissetti. Bu bağlamda, marifetin iltifata tabi olduğu düşüncesiyle, bilgiyi taşımanın sorumluluğunu üzerine alan başarılı tarihçi Kırpık, bu görevi anne-baba borcu olarak da gördü. Bu çerçevede, Abidinpaşa konusundaki çalışmalarına ayrı bir vefa ve sorumlulukla yaklaşarak, araştırmalar yapıyor ve değerli bilgileri milletle paylaşmayı sürdürüyor.

Abidinpaşa'nın Ankara Valiliği sırasında yaptığı önemli çalışmalar da ayrıntılı olarak anlatıldığını aktaran tarihçi Kırpık, “Ankara'nın önemli semtlerinden biri olan Abidinpaşa'nın adı, Osmanlı dönemindeki etkileyici bir valiye dayanmaktadır. II. Abdülhamit Han'ın özel ilgi gösterdiği, saraydan haberleştiği valilerinden biri olan Abidin Paşa, 1886 ile 1893 yılları arasında 7 yıl boyunca Ankara valiliği görevini üstlenmiştir. Bu dönemde gerçekleştirdiği birçok proje, özellikle Ankara'nın kalkınmasına yönelik önemli adımları içermektedir. Elmadağ'a su getirilmesi ve Mamak'tan geçen bir su projesi gibi somut çalışmalarıyla bilinen Abidin Paşa, Ankara'nın tarihinde önemli bir iz bırakmıştır.” bilgisini aktardı.

Kırpık, “Abidin Paşa'nın Ankara valiliği sırasında gerçekleştirdiği olaylar arasında, günümüz Türkçesiyle anlaşılabilmesi için kaynakların tasnif edildiği çalışmalar mevcut. Vali'nin çok yönlü kişiliği, sadece bir vali olarak değil, aynı zamanda edebiyatçı, asker ve şair olarak da tanınmasına neden olmuştur. Mevlana'nın mesnevisini ilk kez Osmanlı Türkçesiyle günümüz Türkçesine çeviren ve açıklayan Abidin Paşa, edebiyat dünyasında da önemli bir yere sahiptir. Günümüzde Abidinpaşa'nın sadece bir semt adı olarak bilinmesine karşın, Osmanlı döneminin bu etkileyici Valisinin hayatı ve çalışmaları, Ankara'nın tarihinde iz bırakan bir karakterin portresini çizmektedir.” diyerek konuşmasını sürdürdü.

Musiki Muallim Mektebi'nin kuruluşundan günümüze kadarki süreci de kitapta yer alan önemli konulardan biri. Kitapta, mektebin kuruluş tarihi, alınan kararlar, hoca ve öğrencilerinin isimleri, yönetmelikleri ve dersleri gibi detaylar yer aldı. Ayrıca Ahi Mamak ise kitaba adını veren bir cilt. Bu ciltte, Mamak'ta geçen tarihi olaylar, İpek Yolu, Roma yolu, askeri yol, ticaret yolu, tren yolu, sulama kanalları gibi konular ele alındı.

Hüseyin Gazi, Abidinpaşa gibi tarihî figürlerin yaşamlarını günümüz Türkçesiyle aktararak bilgiyi koruma amacıyla önemli katkılarda bulunan Prof. Dr. Kırpık, tarih bilgisini aktarmanın, bilgilere değer vermekle eş anlamlı olduğuna inanarak, bilgiyi paylaşmakla yükümlü olduğu görüşünü savundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri