DEĞERLENDİRME: AYBALA ALMİNA MELEK
2023 yılında İstanbul 20,2 milyon kişiyi, Antalya ise 16,5 milyon kişiyi ağırlayarak 'en fazla' yabancı ziyaretçiye sahip olan şehirler olarak dünya listesine girdi. Türkiye'ye en çok turisti çeken bu iki şehir arasında Başkent Ankara'nın da yer alabilmesi için yerel yönetimden ilgili kurum ve kuruluşlara kadar ortak bir çerçevede iş birliği yapılması gerekiyor.
Bir Başkent şehri olan Ankara'nın tarihî ve kültürel zenginlikleri, genellikle hızla geçilen birer detay olarak kalıyor. Birçok Ankaralının bile farkına varmadığı, Anadolu medeniyetlerinin izlerini taşıyan bu şehir, maalesef turizm rotalarında geri planda...
Kentteki müzeler, tarihi eserler ve doğal güzellikler, adeta unutulmuş birer define gibi bekliyor. 2023 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne iki önemli kültür hazinesini yazdıran bu şehirde, turizm potansiyeli 'doğru' yönlendirilemiyor.
SEÇİM VAATLERİNDE 'TURİZM' EKSİKLİĞİ
31 Mart yerel seçimlerine kısa bir süre kala ABB Başkan Adayları da vaatlerini anlatmaya devam ediyor. Ancak, Ankara'yı turizm noktasında ileriye taşıyacak, turistler için 'cezbedici' bir şehir olması yönünde atılacak adımlar henüz aktarılmadı. Öyle ki, yerel halkın bile ziyaret etmediği noktalar mevcut.
Başkent'in en büyük eksikliği ise 'direkt uçuşların' olmaması... İstanbul aktarmalı uçuşlarda, turisti Ankara'ya yönlendirecek bir nokta söz konusu değil. Bu noktada örnek vermek gerekirse, Rize'ye açılan havaalanı sonrasında direkt uçuşlarla turistler bölgeye akın etmeye başladı. Öncesinde Trabzon'da kalan ve Rize'ye ulaşmayan turist akını şimdi Rize'de mevcut.
BİR BAŞKENT SORUNU...
Ankara ise turistlerce 'merak edilirse' ziyaret edilen bir şehir olarak kaldı. Çünkü, İstanbul'dan veya Antalya'dan, Rize'den, Trabzon'dan gelen turisti Başkent'e güzergah çizdirecek bir 'cezbetme' noktası bulunmuyor. Ve en önemli eksiklik ise bir Başkent'te aktarmalı olarak uçuş yapmak... Mansur Yavaş bu konuyla ilgili çalışmalarının mevcut olduğunu, direkt uçuşların sağlanacağını söylemişti.
Ankara'nın sadece tarihi yapıları değil doğal kaynakları da zengin... Haymana termal suyundan Ayaş, Haymana, Kızılcahamam'a; savunma sanayinden üniversitelere kadar gelişimini göstermiş bu şehrin tek eksiği 'iyi tanıtılmamak, görülmemek'...