Ankara'da Türkiye-AB ilişkileri ve genişleme süreci tartışıldı

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şuay Nilhan Açıkalın'ın moderatörlüğünde, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesinde "Avrupa Birliği Genişlemesi ve Bölgedeki Güncel Durum" paneli gerçekleştirildi.

"Avrupa Birliği Genişlemesi ve Bölgedeki Güncel Durum" başlıklı panele Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ve Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlić-Radman katıldı. Panelde, Avrupa Birliği ülkeleri büyükelçileri, uzmanlar, araştırmacılar ve öğrenciler de yer aldı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Türkiye'nin bölgedeki etkisinin önemine vurgu yaparak, Türkiye'nin Balkanlarda olumlu bir şekilde karşılandığını ve bu durumun bölgesel ilişkilerde kilit bir rol oynadığını belirtti. Bozay, genişleme sürecine dair zorluklar ve fırsatlar konusunda bilinçli bir yaklaşım benimsemek gerektiğini ifade ederek, AB'nin adil ve liyakate dayalı bir genişleme politikası izlemesi gerektiğine dikkat çekti.

Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlić-Radman ise Türkiye-Hırvatistan ilişkilerinin çok yönlü olduğuna vurgu yaparak, iki ülkenin Güneydoğu Avrupa'da istikrar ve güvenliğin desteklenmesinde kararlı olduğunu belirtti. Grlić-Radman, Hırvatistan'ın AB genişlemesini desteklediğini ve sadece Güneydoğu Avrupa'daki ülkelerle sınırlı olmadığını, aynı zamanda Ukrayna, Moldova ve Gürcistan'ın Avrupa perspektifini de güçlü bir şekilde desteklediğini ifade etti.

Doç. Dr. Şuay Nilhan Açıkalın, panelin kapanış konuşmasında Türkiye'nin hem bölgesel hem de küresel anlamdaki stratejik rolüne vurgu yaparak, panelde ortaya çıkan olumlu mesajların önemine değindi. Açıkalın, akademik çıktıların büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, panelde hem Türkiye-Hırvatistan ilişkilerinin pozitif ivmesi hem de AB'nin genişlemesi ve Balkanlar konusunda çok taraflı iş birliği bağlamında olumlu mesajlar verilmesinin önemine dikkat çekti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri