Ankara'daki 45 yıllık Berber Ziya Keçelioğlu, gençlere çağrı yapıp mesleğin geleceğine dikkati çekti

Türkiye’nin dört bir yanında berber dükkânları, yıllardır süregelen geleneksel mesleklerin simgesi olarak varlığını sürdürüyor. Ancak zamanın ve toplumsal değişimlerin etkisiyle bu meslekler de dönüşüme uğruyor. Ankara’da 45 yıldır berberlik yapan Ziya Keçelioğlu, sektördeki köklü değişiklikleri ve mesleğin geleceğini değerlendirdi.

ÖZEL HABER: GÜNSU ÖZMEN

Berber Ziya Keçelioğlu, meslekte yaşanan köklü değişiklikler, çıraklık sisteminin sona ermesi ve berberliğin geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Keçelioğlu, ustaların yok olduğu, çıraklık sisteminin sona erdiği ve modern çağın getirdiği zorluklarla mücadele eden bir meslek dalının içinden seslendi.

ÇIRAKLIK SİSTEMİ VE USTA-ÇIRAK İLİŞKİSİNİN SONA ERİŞİ

Suluhan'da berberlik yapan Keçelioğlu, meslekteki en büyük değişimin usta-çırak ilişkisinde yaşandığını söyledi. Keçelioğlu, "Eskiden çıraklar, ustalarının yanında yetişir, hem mesleki beceriler hem de yaşam tecrübeleri kazanırdı ama bugün bu ilişki neredeyse tamamen sona erdi." dedi.

Tüm bu zorluklara rağmen, Keçelioğlu mesleğin maddi açıdan altın çağını yaşadığını ifade etti. “El emeği göz nuru bir iş yapıyoruz. Bu işin değeri her geçen gün artıyor.” diyen Keçelioğlu, gençlere bu mesleği tavsiye ettiğini de sözlerine ekledi.

PANDEMİ DÖNEMİ VE MESLEĞE ETKİLERİ

Keçelioğlu, pandeminin berberlik mesleği üzerindeki etkilerine de değindi. Pandemi sürecinde birçok insanın evde kendi saçını kesmeye başladığını ve bu durumun sakal tıraşlarının azalmasına neden olduğunu belirten Keçelioğlu, şunları söyledi: "Pandemi öncesinde de başlayan bu durum, pandemiyle birlikte daha da arttı. İnsanlar ekonomik olarak zorlanınca, kendi saçlarını kesmeye yöneldi. Ancak bu geçici bir durum. Zamanla insanlar tekrar berberlere dönecek."

BERBERLİK MESLEĞİNE YÖNELİK ALGI SORUNLARI

Toplumda berberlik mesleğine yönelik yanlış algılar olduğunu ifade eden Keçelioğlu, mesleğin ekonomik değerinin çoğu zaman küçümsendiğini düşündüğünü aktardı. Keçelioğlu, "Bize 'Bir tıraş 150 lira olur mu?' diye soranlar var ama kimse bizim giderlerimizi, emeğimizi, birikimimizi düşünmüyor." diyerek mesleğin saygınlığının korunması gerektiğini savundu. Keçelioğlu, berberlerin emeklerinin karşılığını alması ve bu konuda toplumsal farkındalığın artması gerektiğini vurguladı.

GELECEK VE GENÇLERE TAVSİYELER

Ziya Keçelioğlu, berberlik mesleğinin geleceğine dair endişelerini de dile getirdi. Keçelioğlu, "15-20 yıl sonra Avrupa’daki gibi olacak herhalde. Orada berberler, randevu ile çalışıyor ve günde sadece 5 kişiyi tıraş ediyorlar." dedi. Bu değişimin kaçınılmaz olduğunu ancak mesleğin tamamen kaybolmaması için gençlerin bu alana yönlendirilmesi gerektiğini savunan Keçelioğlu, "Bu meslek, doğru ellerde altın değerindedir. Gençlere bu mesleği öğrenmelerini kesinlikle tavsiye ederim." diye konuştu.

Ziya Keçelioğlu’nun 45 yıllık tecrübesi, berberlik mesleğinin değişen yüzünü gözler önüne serdi. Geleneksel mesleklerin karşı karşıya olduğu zorluklar, modern çağın getirdiği değişiklikler ve toplumsal algılar, berberlik gibi köklü mesleklerin geleceğini belirliyor. Keçelioğlu, gençlere yaptığı çağrıyla, mesleğin altın çağını yaşadığını ve doğru ellerde gelecekte de parlak bir yerinin olacağını vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri